O nouă amânare pentru Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive. Instanţa  aşteaptă decizia Secţiilor Unite cu privire la completele de 5 judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018
Liviu Dragnea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Curtea Supremă a decis, luni, amânarea pentru 18 februarie a procesului în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, deoarece Secţiile Unite se vor întruni în 31 ianuarie pentru a discuta jurisprudenţa ÎCCJ privind completele de 5 judecători.

Magistraţii ÎCCJ au decis, luni, să amâne dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă, pentru data de 18 februarie. Decizia amânării vine după ce săptămâna trecută, au fost sesizate Secţiile Unite pentru a discuta schimbarea jurisrprudenţei instanţei supreme.

"Din punctul nostru de vedere acest complet este legal constituit, tragerea la sorţi a fost legală, repartizarea a fost aleatorie, a fost corectă. Aşteptăm decizia", a declarat Flavia Teodosiu, avocata lui Dragnea în faţa judecătorilor. 

Avocatul Toni Neacşu, cel care o apără de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Dragnea, a avut o poziţie similară, susţinând că, din punctul său de vedere, acest complet este legal constituit şi nu este nevoie ca dosarul să fie amânat. El a propus să fie întreruptă judecarea procesului şi să fie citat pentru a-şi expune punctul de vedere la dezbaterile de la Secţiile Unite, însă solicitarea sa a fost respinsă.

Apărătorul preşedintelui PSD a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că cererea ar fi inadmisibilă.

„Din punctul meu de vedere, ar fi o cerere inadmisibilă, dar instanţa a hotărât astfel, urmează pe 31 (ianuarie, n.r.) să vedem ce se întâmplă. Ce decizie a luat instanţa. Evident, din punctul meu de vedere, acest complet a fost ilegal învestit, tragerea la sorţi a fost legală, repartizarea aleatorie a fost corectă. Aşteptăm decizia”, a declarat, la ieşirea din instanţă, avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, informează Mediafax.

Discuţia Secţiilor Unite vine după ce membrii Secţiei pentru judecători a CSM au decis, în data de 19 decembrie, ca dosarele ce erau deja repartizate completelor trase la sorţi la începutul lunii decembrie să rămână aşa până la sfârşitul procesului. Decizia a fost una surprinzătoare în contextul în care, potrivit jurisprudenţei Curţii Supreme dosarele în care nu se administrau probe reveneau noilor complete de 5 trase la sorţi la începutul anului următor. Prin decizia administrativă luată de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au fost menţinute completele care urmau să judece dosarele importante ale liderului PSD, Liviu Dragnea sau al şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Secţiile Unite vor discuta cine va judeca dosarele, având în vedere că principiul continuităţii se aplică doar în cauzele în care au fost administrate probe, iar în dosarul liderului PSD nu au fost administrate în 2018.

Decizia CSM a venit în contextul în care pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completelor de 5 judecători. În plus, instanţa constituţională a însărcinat Secţia pentru judecători a CSM cu elaborarea unui set de recomandări cu privire la modul de desfăşurare a tragerii la sorţi.

În urma tragerii la sorţi din decembrie, pe rolul Completului 2 de 5 judecători se află dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman.

C2 penal este format din următorii judecători: Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite