VIDEO Cazul „Jaful  secolului“. Numele unui asistent al lui Cătălin Botezatu apare în dosar. Cei trei români implicaţi în furt rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Botezatu a negat orice implicare în „dosarul tablourilor” FOTO Arhivă Adevărul
Cătălin Botezatu a negat orice implicare în „dosarul tablourilor” FOTO Arhivă Adevărul

Cei trei români, acuzaţi de implicare în furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, rămân în arest. Deşi astăzi, în faţa magistraţilor, suspecţii au negat orice implicare în „Jaful secolului“, judecătorii au respins recursul acestora. Potrivit unor surse judiciare, în dosar ar apărea şi numele unui asistent al lui Cătălin Botezatu.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul olandez voiau să dea foc tablourilor pentru a nu fi prinşi cu ele asupra lor. Aşa a spus procurorul de şedinţă, vineri, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens.

Unul dintre arestaţii pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat în faţa judecătorilor că a fost de două ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar că a fost interesat de statuetele de bronz şi alte obiecte, afirmând că este nevinovat în ceea ce priveşte furtul operelor de artă.

El le-a spus judecătorilor că nu este un pasionat de artă şi că a fost la muzeu doar din curiozitate. Despre a doua vizită la muzeu Darie a precizat că a vrut să-i facă o "surpriză plăcută" prietenei sale printr-o invitaţie la muzeu.

El a menţionat că a lucrat ca şofer în perioada şederii în Olanda.

La rândul său Alexandru Bitu, alt arestat în acest caz, a susţinut că este nevinovat şi că a fost implicat involuntar în "această chestie".

Acesta a admis în faţa judecătorilor că a purtat nişte discuţii telefonice în legătură cu nişte obiecte de artă, de valoare, dar că nu ştie despre ce obiecte de artă discuta.

Şi al treilea arestat în cazul furturilor tablourilor, Radu Dogaru, a susţinut că este nevinovat. 

Dogaru a recunoscut că a fost condamnat în Franţa pentru furtul unui autoturism.

Potrivit unor surse citate de România TV, în dosarul în care sunt anchetaţi trei români pentru furtul mai multor tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam ar fi apărut şi numele designerului Cătălin Botezatu, care ar fi intermediat vânzarea tablourilor. 

Contactat de „Adevărul“, Cătălin Botezatu a declarat că nu ştie nimic despre cazul considerat de procurorii olandenzi cel mai mare furt de tablouri din istorie.

„Nici măcar nu ştiu despre ce e vorba. Eu, implicat în aşa ceva? Doamne fereşte! Nu am nicio treabă“, a declarat designerul.  

Un asistent al lui Botezatu, intermediat la vânzare

Informaţiile apărute ulterior arată că nu numele designerului român apare în dosar, ci al unui asistent al său. Acesta din urmă, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două tablouri unui evaluator pe nume Constantin Dinescu. Cei doi i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, iar după ce acesta le-ar fi evaluat şi ar fi constatat că sunt originale, a refuzat să le cumpărare. Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar. 

Informaţiile au apărut în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de arestare preventivă a celor trei români suspectaţi de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu.

Cu o săptămână înainte de spargere, hoţii ar fi vizitat muzeul

Imaginile de pe camerele de securitate ale Muzeul Kunsthal din Rotterdam demonstrează  că hoţii ar fi vizitat cu o săptămână înainte de furt instituţia. Acest lucru arată, potrivit presei olandeze, că lovitura a fost bine pregătită şi infractorii au ştiut să păcălească sistemele de securitate din moment ce au reuşit să fugă de la locul faptei înainte de sosirea poliţiei, alertată de declanşarea alarmei de la muzeu.  

Mai mult, Mihai Alexandru Bitu, unul dintre suspecţi, a postat, pe un site, pe 29 octombrie - mai exact, la câteva zile după spargerea de la Muzeul Kunsthal, o fotografie cu el lângă o limuzină de lux, potrivit presei din Olanda.

Poliţia olandeză caută în România tablourile furate de la Muzeul de Artă din Rotterdam

Şapte tablouri furate, prejudiciu de 18 milioane de euro

Cazul datează din octombrie anul trecut, când şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeu Kunsthal din Rotterdam.

După audierea mai multor persoane şi examinarea imaginilor video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului, poliţiştii olandezi au stabilit ca principali suspecţi trei cetăţeni români:  Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu. Despre cei trei se ştie că locuiau de mai mulţi ani pe teritoriul Olandei şi erau cunoscuţi ca făcând parte din rândul hoţilor, informează Mediafax.

Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu au fost reţinuţi de procurorii DIICOT în România, pe 21 ianuarie, iar magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 al Capitalei au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, cei trei hoţi au fost denunţaţi autorităţilor de o femeie, Andreea Ivan, din Constanţa, fosta iubită a lui Mihai- Alexandru Bitu. Acesta  ar fi  cunoscut-o pe internet. Se pare că femeia ar fi recurs la acest gest din gelozie.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută joi împreună cu secretarul general Interpol, că în acest caz, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziţii şi s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind încă în plină desfăşurare. El a mai precizat că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestaţi doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu.

Totodată, o echipă de poliţişti şi un procuror olandez au fost delegaţi în România pentru a participa la ancheta legată de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam de către mai mulţi români.


Muzeul Kunsthal din Rotterdam, unde a avut loc furtul în noapte de 15 spre 16 octombrie 2012 FOTO flickr.com

Muzeul Kunsthal
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite