Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei: „În 3 zile venim aici şi arătăm ce face PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Justiţiei, Florin Iordache, la dezbaterea organizată de către Ministerul Justiţiei. FOTO Mediafax
Ministerul Justiţiei, Florin Iordache, la dezbaterea organizată de către Ministerul Justiţiei. FOTO Mediafax

Ministerul Justiţiei a găzduit dezbaterea publică faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la care au participat peste o sută de oameni. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus în deschiderea dezbaterii că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidivişitii şi cei acuzaţi de fapte de corupţie, deşi proiectul de ordonanţă îl contrazice.

UPDATE 17.30 Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni că are în vedere un pachet de legi pentru rezolvarea situaţiei privind supraaglomerarea din penitenciare.

"Avem în vedere un pachet mai larg, este vorba de recursul în compensare pe care l-a promovat vechiul Guvern şi pe care de asemenea noi discutăm să îl amendăm. Avem, de asemenea, propunerea pe care chiar colegii noştri de la PNL au făcut-o ca pentru infracţiunile uşoare, până în doi ani de zile, să funcţioneze acel sistem cu brăţări. (...) O să vedeţi în momentul în care vom veni cu un pachet de legi", adeclarat ministrul Justiţiei, la finalul dezbaterii publice faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, potrivit agerpres.

UPDATE 14.45

Ministrul Justiţiei a declarat că a finalizat dezbaterea publică şi că a primit circa 3.000 de precizări. În ceea ce priveşte ordonanţa graţierii, de aceasta nu vor beneficia criminalii, violatorii sau cei acuzaţi de fapte de corupţie, a precizat ministrul.

”Eu am întrebat în sală pe cei care se opuneau ordonanţei şi aţi văzut că foarte mulţi spuneau să fie o dezbatere în Parlament. Vreau să vă spun că dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul, pentru că în acele cinci zile tot dezbatere înseamnă, când se depun amendamente şi Guvernul şi le poate asuma sau nu”, a susţinut Iordache.

Cât priveşte modificarea Codurilor Penale, vor fi luate în considerare deciziile date de Curtea Constituţionale în cazul unor articole. Florin Iordache a spus că CCR a dat recent o decizie şi aşteaptă publicarea motivării şi în acest caz.

„În acest moment până nu finalizez textul acestor acte normative nu ştiu cu ce propunere mă voi duce (OUG sau asumarea în Parlament - n.r). Mă voi consulta şi cu premierul Sorin Grindeanu“, a precizat Iordache.

 Iordache a mai susţinut că nu s-a consultat nici cu Liviu Dragnea, nici cu PSD în privinţa celor două acte normative despre care a spus că sunt atributul său ca ministru.

Întrebat de jurnalişti dacă şeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea, i-a cerut să reglementeze lucrurile prevăzute în cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, ministrul Florin Iordache a negat. ”Categoric nu”, a spus el.

Iordache a negat şi o eventuală consultare a partidului din care face parte, PSD, pe aceste două teme. ”Fără îndoială nu. Este atributul meu ca ministru şi propunerea pe care o voi face Guvernului este propunerea Ministerului Justiţiei”, a mai susţinut Florin Iordache.

„Actele normative nu se fac pentru politicieni, ele fac politica penală a statului“, a precizat Iordache.
„Voi veni în faţă Guvernului cu nişte acte coerente care să reflecte dezbaterea publică“, a spus Iordache.

UPDATE 14.30 Iordache, întrebat dacă de graţiere va beneficia vreun politician: Nu

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că niciun politician nu va beneficia de graţiere, că oamenii care au greşit trebuie să îşi ispăşească pedepsele, dar în demnitate. 

"Urgenţa pentru ţară nu este să eliberăm puşcăriaşii. Sunteţi ministrul Justiţiei. Acum faceţi istorie. Dacă treceţi ordonanţele faceţi o mare ruşine justiţiei române. Toate ordoananţele sunt cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Trebuie să nu greşiţi. Dragnea şi Tăriceanu au greşit. Ceilalţi politicieni care sunt penali nu au ce caută în viaţa poporului român. Sunteţi într-o funcţie istorică. Vă rog din sufelt, ţineţi cu poporul. Preşedintele României are drept de graţiere. Preşedintele este alesul a 8 milioane de români. Vom face manifestaţii şi ajungem până acolo când veţi cere singuri alegeri anticipate", i-a spus ministrului unul dintre participanţii la dezbatere. 

Un alt participant la dezbatere, Daniel Stănculescu, l-a întrebat pe ministru dacă de graţiere va beneficia vreun om politic.

"Nu", a răspuns Iordache.

Întrebat de una dintre persoanele care au participat la dezbaterea publică a celor două OUG dacă de acestea vor beneficia fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, toţi acuzaţi în dosarul Mineriadei, ministrul Justiţiei a răspuns: “Nu”.

Un alt participant la dezbatere l-a întrebat pe ministrul Justiţiei dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi “avantajat” de cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, răspunsul lui Iordache fiind acelaşi: “Nu”.

Întrebat dacă iese Dan Voiculescu din penitenciar în baza OUG privind graţierea, Iordache a răspuns: "Treceti mai departe”.

Un alt participant la dezbatere i-a spus ministrului Justiţiei că nu trebuie să subestimeze gândirea celor care ies în stradă, pentru că aceştia protestează întrucât nu pot să înţeleagă cum infracţiunile comune sunt puse pe acelaşi palier cu „infracţiunile gulerelor albe”.

Reacţiile lui Florin Iordache în timpul simulacrului de dezbatere de la Ministerul Justiţiei 

ONG-urile care cer retragerea OUG-urilor

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, retragerea OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea. Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”, potrivit News.ro.

Reprezentantul Transparency Romania i-a solicitat ministrului Justiţiei să ţină cont de amendamentele organizaţiei. “Nu dorim o asumare a răspunderii Guvernului, ci aprobarea în Parlament. (…) Dacă le veţi respinge (amendamentele, n.r.), vă rog să ne motivaţi în scris”.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, Nicoleta Andreescu, a spus că speră ca cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale să devina proiecte de lege.

“Nu s-a justificat necesitatea adoptării acestor acte în regim de urgenţă. Ele trebuie puse în transparenţă decizională minim 30 de zile. Aceste proceduri de transparenţă fac legi mai bune.

Nu se poate ca de pe azi pe mâine să se rezolve o problemă cronică şi sistemică. APADOR susţine retragerea ordonanţelor de urgenţă si prezentarea lor în Parlament”, a spus Nicoleta Andreescu.

Mihai Poliţeanu, de la platforma “Iniţiativa România”, i-a spus ministrului Justiţiei că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”, a cerut retragerea imediată a acestora şi i-a solicitat demisia.

“Este un lucru recunoscut de zeci de mii de oameni, de sistemul judiciar. Orice dezbatere tehnică a fost subminată de dumneavoastră când aţi declarat că orice proiect de graţiere va trece prin Parlament. (…) Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog. (…) Cum rezolvă suprapopularea închisorilor graţierea pedepselor cu suspendare. (…) Acestă întâlnire este o farsă. Vă cerem să retrageţi imediat aceste ordonanţe şi să vă daţi demisia”, a susţinut Poliţeanu.

Gelu Trandafir, de la Freedom House, a arătat că organizaţia susţine retragerea celor două OUG şi discutarea în Parlament a proiectelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale, după ce vor fi făcute studii de impact. El a precizat că graţierea este folosita “contra scopului”, pentru că se pot lua decizii individuale, arătând că mai înţelept ar fi să se mearga pe analiza individuală, la 40 de penitenciare nefiind nicio problemă să fie analizate 60 de cazuri sociale.

“Când ai 100.0000 de oameni în stradă, clar că nu ai pace socială”, i-a spus Gelu Trandafir ministrului Justiţiei.

El a precizat că ultimul Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare are avertismente legate de cele două ordonanţe.

“Sunt şi 12 măsuri pentru închiderea MCV. Dacă acesta este obiectivul guvernării dumneavoastră, lucrurile sunt foarte simple: focusarea pe cele 12 măsuri şi focusarea pe strategia anticorupţie”, a spus reprezentantul Freedom House.

Preşedintele VeDem Just, Lucian Checheriţă, a spus că graţierea trebuie să fie prevăzută într-un proiect de lege, nu într-o OUG, de aceasta nu trebuie să profite niciun demnitar public sau funcţionar şi măsura trebuie să privescă doar pedepsele definitive, nu şi cele în curs de soluţionare.

Şi reprezentantul organizaţiei Expert Forum a arătat că proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale trebuie retrase din procedură de urgenţă şi puse în procedură normală.

În intervenţia sa, Mihai Popescu, de la Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), a arătat că cele două OUG ar trebui să intre în dezbatere parlamentară şi, de asemenea, ar trebui urgentate liberările condiţionate pe baza muncii. “Trebuie sa fie un pachet de măsuri care să rezolve problema pe termen lung. Construcţia de penitenciare este necesară”, a arătat Popescu.

Reprezentantul Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, Claudiu Dumitriu, i-a spus ministrului Justiţiei că singura măsură care trebuie luată este retragerea celor două proiecte de OUG, pentru că sunt fals argumentate şi dezbaterea lor în Parlament, ca lege organică.

“Lumea este scandalizată pentru că oaameni care nu ar trebui să iasă, politicieni şi funcţionari publici, tocmai ei fac presiuni pentru adoptarea acestor ordonanţe”, a adăugat Claudiu Dumitrescu.

Şi reprezentantul ActiveWatch i-a cerut ministrului Justiţiei să retragă celor doua proiecte de OUG.

UPDATE 12.44 Prima parte a dezbaterii s-a încheiat.

UPDATE 12.30 Cine susţine graţierea

Viorica Onciu, preşedintele Fundaţiei pentru Combaterea Discriminării şi Corupţiei, a spus că susţine legea graţierii, “din punct de vedere uman”. “Mă intrigă dorinţa oamenilor din sală, care vor să vadă cât mai mulţi oameni amărâţi. Ar trebui extinsă această graţiere pentru faptele fără violenţă”, a spus Onciu.

Aida Călin, care a spus că este psiholog, a arătat că în această calitate a luat contact cu oamenii din penitenciare şi poate spune că mulţi merită să fie graţiaţi. “Propun să daţi această ordonanaţă, dar în mod nepolitizat”, a adăugat aceasta.

Florin Ghiulbenghian, preşedintele Fundaţiei pentru Bună Guvernanţă şi Preîntâmpinarea Corupţiei, care are o condamnare de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, definitivă din decembrie 2016, a spus că este de acord cu proiectele de OUG, arătând că în urmă cu cinci ani organizaţia pe care o conduce a făcut un studiu privind situaţia supraaglomerării din penitenciare.

“Cazanciuc şi Prună sunt vinovaţi de încălcarea drepturilor omului. Suntem de acord cu adoptarea acestor hotărâri. (…) Lipsesc studiile de impact ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (…) Ar trebui să colaboraţi cu Consiliul Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte dosarele aflate în curs, astfel încât să preveniţi supraaglomerarea. Cei care beneficiază de graţiere ar trebui să nu se implice, trei sau cinci ani de neimplicare în viaţa publică”, a spus Florin Ghiulbenghian.

În intervenţia sa, Gheorghe Dobrican, care a spus că este doctor în drept din 1980, profesor universitar şi judecător timp de 38 de ani, a arătat că el a propus ca în legislaţie să existe recursul în anulare, o cale de îndreptare a erorilor judiciare. “Nu aveaţi nevoie de această învrăjbire dacă se discutau aceste chestiuni în Parlament”, a precizat fostul judecător.

Reprezentanta Asociaţiei Române pentru Custodia Comună, Iulia Călin, a spus că membrii organizaţiei nu sunt de acord ca modificările din justiţie să fie promovate prin OUG, ci consideră că ar trebui discutate în Parlament. “Există nu doar pedepse foarte mari, ci şi pedepse foarte mici. Legea nu se aplică în direcţia de a pedepsi, ci şi invers. Au fost mii de dosare clasate anul trecut la Parchetul General”, a precizat Iulia Călin.

Sandu Dănuţ, care a spus că a fost arestat preventiv de două ori, a arătat în intervenţia sa că cele două OUG sunt bune. “Nu trebuie umblat la codurile penale, ci la puterea procurorului. Procurorul te arestează dacă are suspiciuni rezonabile. Consultarea ar trebui făcută şi cu judecătorii de instanţă”, a arătat acesta.

Într-o altă intervenţie, George Bascan a cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să ţină cont de contextul în care ne aflăm, arătând că “România are nevoie de astfel de iniţiative” şi că speră ca acestea să fie realizate.

Un alt participant la dezbatere, Filian Oancea, le-a spus reprezentanţilor Ministerului Justiţiei că îi felicită pentru cele două proiecte de OUG: “Sunteţi nişte eroi pentru mine. Vă luptaţi cu nişte acoperiţi care vor să şantajeze populaţia României. Nu mai au Dumnezeu. Sunt oameni răi, lipsiţi de inimă. Oamenii aceştia au familie şi suferă. Judecătorii încalcă legea când îi trimit în puşcărie. Oamenii care ies, trebuie să săvârşească o infracţiune şi să aibă din ce trăi, altfel mor”. 

UPDATE 11.45 Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene (foto dreapta), a spus, în intervenţia sa la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că modificările din justiţie nu trebuie să fie făcute prin OUG, ci prin dezbatere în Parlament, arătând că dacă acesta vor fi promovate prin OUG, 

Viorel Ene FOTO Adevarul
"în trei zile venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD”. 

Viorel Ene a precizat că, după foarte mult timp, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru că a organizat o represiune, iar acum Ministerul Justiţiei vine cu aceste modificări din justiţie care l-ar putea ajuta.

„Vedem, după foarte mult timp, că Ion Iliescu este pus sub acuzare. Şi dumnenavoastră ce faceţi? N-a omorât pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonanţe. Dezbateţi în Parlament aceste proiecte. În trei zile venim aici şi protestăm, să arătăm ce face PSD”, a spus Viorel Ene.

UPDATE 11.35 Jurnaliştii Liviu Avram, de la Adevărul, şi Ioana Ene Dogioiu, de la Ziare.com, au avut fiecare cât o intervenţie în cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justiţiei, ambii criticând intenţia ministrului şi atrăgând atenţia asupra faptului că, practic, abuzul în servciu şi conflictul de interese sunt dezincriminate.

”Prin aceste două iniţiative reconfiguraţi politica penală a statului în ceea ce priveşte câteva infracţiuni. Abuzul în serviciu e graţiat, potrivit proiectului de ordonanţă. Impuneţi mai multe condiţii: plângerea prealabilă, un cuantum al prejudiciului şi scăderea pedepselor. În nota de fundamentare nu explicaţi de ce. Infracţiune de abuz în serviciu e practic dezincriminată, nu mai există nici conflict de interese. Se poate modifica politica penală a statului prin ordonanţă de urgenţă?”, l-a întrebat jurnalistul Liviu Avram pe ministrul Justiţiei.

Jurnalistul Liviu Avram (în dreapta) FOTO Cristian Delcea 

Liviu Avram la dezbatera de la Min Justitiei privind ordonanţele de graţiere FOTO Cristian Delcea

Florin Iordache i-a replicat jurnalistului că în urma dezbaterii publice, Guvernul va lua o decizie asupra formei în care vor fi adoptate măsurile prevăzute în ordonanţele de urgenţă: proiect de lege sau angajarea răspunderii executivului în faţa Parlamentului.

”Ordonanţa de urgenţă are efect de amnistie, are efect de ghilotină. O daţi, stă în vigoare câteva zile, Parlamentul o respinge, dar ea îşi face efectele. Vi se pare firesc să modificaţi politica penală a statului dumneavoastră împreună cu consiliera dumneavoastră?”, a mai atras atenţia jurnalistul Liviu Avram.

UPDATE 11.25 Reprezentantul FACIAS, ONG-ul lui Dan Voiculescu, cere extinderea efectelor graţierii şi pentru alte infracţiuni şi pe durata condamnării. A adus o pungă cu gândăci şi ploşniţe pe care le-ar fi primit de la un deţinut de la Rahova, care i-a scris de condiţiile din penitenciare. Pe de altă parte, mai mulţi reprezentaţi ai unor ONG-uri, printre care Mihai Politeanu (Iniţiativa România) au cerut demisia lui Florin Iordache.

UPDATE 10.55 Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, cere că aceste proiecte să fie discutate în Parlament. El susţine că totul este o mascaradă, pentru că PSD să-şi salveze membrii de dosarele penale. Ene a susţinut că vrea dreptate pentru victimele mineriadelor, şi vrea că anchetă în cazul lui Ion Iliescu să meargă mai departe, şi cazul să nu fie clasat prin graţiere.

UPDATE 10.40 Vorbesc mai mulţi tineri care cer retragerea celor două ordonanţe. Aceştia au iniţiat online mai multe petiţii. Zeci de mii de oameni cer în stradă retragerea lor, nu înţelegem de ce le mai dezbatem acum!", a spus unul dintre aceştia.

Avocatul Mihai Costea, fostul Avocat al Cămătarilor, care a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru înşelăciune, şi a executat aproape 4 ani s-a declarat pentru graţiere. „Cum spunea domnul Becali am fost închis pentru presupuse fapte de înşelăciune. Nicăieri în Europa nu sunt pedepsele cum sunt la noi”, a spus Costea.

Florentin Scaletchi, care a fost condamnat 6 ani pentru corupţie, este un adept al ordonanţelor: Cunosc foarte bine sistemul penitenciar. Cele două ordonanţe, una upgrade.aza ceea ce CCR a stabilit deja că acest cod a trecut peste 50 de neconstituţionalitate ce trebuie aduse la zi.

Avocata Cornelia Lalu a explicat că nu este nicio urgenţă adoptarea acestor ordonanţe. Ea critică cele două propuneri cu argumente juridice. „Dacă dorim o graţiere, trebuie o dezbatere parlamentară”, susţine avocata. Lalu critică dezincriminarea neglijenţei în serviciu, scăderea cuantumului pedepsei în cazul abuzului în serviciu şi modificările privind instituţia denunţătorului.

UPDATE 10.10 În sală se află Gigi Becali, Mihai Costea, Florentin Scaletchi şi Florin Ghiulbelghian, primii trei au condamnări în diverse dosare, al patrulea este implicat într-o anchetă penală.

UPDATE 10.00 „Vom discuta despre cele două proiecte de acte normative. Discutăm, în primul rând, despre un proiect al legii graţierii, a apărut în spaţiul public ideea că de această lege vor beneficia criminalii, violatorii, etc. Vreau să subliniez că nu vor beneficia de ea nici criminalii, nici violatorii, nici cei care sunt recidivişti de această lege, nici corupţii. Iar Condiţia este de recuperare a prejudiciului”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Acesta a precizat că toţi cei prezenţi la dezbatere care vor dori să ia cuvântul o vor putea face astfel încât actele normative să corespundă observaţiilor venite din partea societăţii civile.

UPDATE 09.40 Gigi Becali a ajuns la sediul Ministerului Justiţiei, pentru a lua parte la dezbatere. „Am adus şi un proiect care aduce modificări la ordonanţa propusă de ei. Graţierea trebuie dată că ştiu ce e acolo, dar nu se poate aşa cum au făcut e. Ok, au ieşit în stradă 30.000 de oameni, dar ieri au ieşit 90.000. Dacă ies alţi 100.000?”, a spus Gigi Becali la intrarea în sediul MJ.

becali

Ministerul Justiţiei a decis să permită accesul presei, dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat. Ministerul Justiţiei anunţase iniţial că presa nu va avea acces la dezbatere, participanţii urmând să se înscrie în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii.

”Dezbaterea” de la Ministerul Justiţiei s-a transformat într-un circ ieftin 


Printre cei care şi-au anunţat prezenţa este Gigi Becali, în calitate de vicepreşedinte la o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European şi din Parlamentul României, dar şi de fost deţinut.

Becali este nemulţumit de actuala formă a proiectului, care nu ar fi dorită de deţinuţi. „Se vrea o graţiere numai pentru politicieni, dacă tot este clemenţă, să fie clemenţă pentru toată lumea… Şi dacă tot sunt suprapopulate puşcăriile, să iasă 9.000, nu 1.000”, a  precizat acesta. „Bine, au greşit, că nu trebuia să o dea Guvernul prin ordonanţă, trebuia să o dea Parlamentul, care este reprezentantul poporului”, este de părere Becali. Mugur Ciuvică şi-a anunţat şi el prezenţa, în calitate de preşedinte al Grupului de Investigaţii Politice. Ulterior el l-a anunţat pe Iordache că îi va trimite prin e-mail punctul său de vedere.

Articol eliminat

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că, în urma aplicării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor ieşi din închisoare criminalii şi violatorii peste 60 de ani, precizând că vor exista şi măsuri complementare, inclusiv pentru reinserţia celor care vor fi eliberaţi. El a elimintat unul din articolele criticate de societatea civilă.

LISTA PROVIZORIE A PARTICIPANŢILOR LA DEZBATERILE DE LA MINISTERUL JUSTIŢIEI 

„Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi... Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri",a explicat Iordache.

Iordache, atac la Macovei

Ministrul Justiţiei a adăugat că a vorbit în acest sens şi cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a găsi soluţii ca angajatorilor să le fie oferite facilităţi dacă angajează persoane eliberate din penitenciare. Iordache a mai spus că, anul acesta, va începe construirea a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni, adăugând că unitatea de detenţie de la Caracal putea fi construită încă din 2005, dacă ministrul de atunci al Justiţiei, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de autorităţile din Austria.

În 8 noiembrie 2016, întrebată dacă se mai construieşte închisoarea de la Caracal, Raluca Prună a explicit că acesta nu se va realiza deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că este prea aproape de baza militară de la Deveselu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite