Miliardarul Beny Steinmetz şi consultantul Tal Silberstein au fost reţinuţi în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
steinmetz foto via the guardian
steinmetz foto via the guardian

Omul de afaceri Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Siberstein au fost reţinuţi, luni dimineaţă, în Israel, conform presei israeliene. Cei doi israelieni sunt judecaţi în România în celebrul dosar „Ferma Regală Băneasa”, alături de milionarul Remus Truică, „prinţul” Paul Lambrino, analistul Dan Andronic, avocaţi, afacerişti şi funcţionari.

UPDATE Partidul Social-Democrat (SPOe) austriac a rupt legăturile cu consilierul politic israelian Tal Silberstein, reţinut în Israel alături de omul de afaceri Beny Steinmetz, relatează Haaretz, potrivit News.ro.

“Tal Silberstein a oferit consiliere pentru Partidul Social-Democrat din Austria şi a făcut cercetări sociologice în domeniul sondajelor”, a scris agenţia de presă APA-OTS, citând managerul de campanie al formaţiunii, Georg Niedermühlbichler.”SPOe încetează colaborarea cu Silberstein cu efect imediat”, a adăugat el.

UPDATE  Într-o declaraţie difuzată luni, poliţia israeliană a anunţat că cinci suspecţi au fost reţinuţi pentru a fi interogaţi sub suspiciunea de spălare de bani, uz de fals, fraudă, obstrucţionarea justiţiei şi mită.

O sursă informată despre cursul anchetei a declarat Reuters că unul dintre suspecţi este Steinmetz. Totodată, mass media israeliană l-a identificat pe miliardarul israelian printre cei reţinuţi şi interogaţi. Contactat de Reuters, un birou de avocatură israelian care îl reprezintă pe omul de afaceri a refuzat să comenteze informaţia, anunţă Agerpres.

Poliţia a anunţat că persoanele reţinute, al căror nume nu au fost publicate în comunicatul de presă, sunt suspectate că "au lucrat împreună şi metodic cu principalul suspect pentru a crea şi prezenta contracte şi acorduri fictive... despre o ţară străină pentru a transfera fonduri şi a spăla bani". În declaraţie, în care ţara respectivă nu a fost precizată, se mai menţiona că, "în conformitate cu evoluţia anchetei, se va lua o decizie dacă cei implicaţi vor fi aduşi în faţa unui tribunal".

Reţinerile poliţiei

Ziarul  Haaretz relatează că miliardarul israelian Beny  Steinmetz , un cunoscut strateg şi consultant  şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru audieri luni dimineaţă, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, birourile şi locuinţele acestora au fost percheziţionate. Un jurnalist israelian susţine pe contul său de Twitter că o altă persoană reţinută este consultantul Tal Silberstein.

Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie care implica zeci de milioane de dolari. Poliţia suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit.

Poliţia israeliană l-a arestat, în decembrie 2016, pentru interogare pe Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, într-o anchetă iniţiată de Guvernul din Guineea, pentru fapte de corupţie, a anunţat compania sa BSG Resources (BSGR), cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană, relatează Reuters. - Beny Steinmetz, arestat în Israel într-o anchetă iniţiată de Guvernul Guineei

Procesul din România

Beny Steinmetz şi Tal Silberstein sunt judecaţi la Curtea de Apel Braşoş în dosarul „Ferma Regală Băneasa”, caz în care au fost trimişi în judecată „prinţul” Paul Lambrino, afaceristul Remus Truică, Dan Andronic- patronul „Evenimentului Zilei”,afaceristul Moshe Agavi, avocaţi, afacerişti şi funcţionari.

Beny Steinmetz are domiciliul  în Elveţia şi are dublă cetăţenie, israeliană şi franceză. În decembrie 2015, Steinmetz era cotat drept cel mai bogat israelian, cu o avere de 7,4 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires şi se afla pe locul 178 din lume.

Tal Silberstein a venit în România în 2002, adus de Traian Băsescu, după cum avea să recunoască într-un interviu. De-a lungul anilor, a lucrat cu şi pentru Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. În preajma campaniei pentru prezidenţialele din 2014, s-a spus că Tal Silberstein l-ar fi consiliat şi pe candidatul Victor Ponta, alături de Arthur Finkelstein, potrivit Digi24.

Cine este Beny Steinmetz

Beny Steinmetz are o avere de aproape două miliarde de dolari, cea mai mare parte câştigată din comerţ cu diamante. Companiile israelianului au preluat unele dintre cele mai mari zăcăminte de minereuri feroase din lume. Felul în care le-au obţinut l-au adus însă pe Steinmetz în vizorul FBI. În România, israelianul este implicat în afacerea Roşia Montană şi imobiliare, avându-l partener pe Remus Truică.

Firma lui Steinmetz a cerut despăgubiri uriaşe de la statul african, după ce autorităţile i-au retras licenţa de exploatare, suspectând că aceasta a fost obţinută prin mituirea celor mai înalţi oficiali. În replică, Steinmetz a făcut în Guinea exact ceea ce a ameninţat Gabriel Resources că va face în România în cazul în care statul îi retrage licenţa de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Întregul mecanism prin care firmele lui Steinmetz au obţinut drepturile de exploatare pentru zăcămintele din Simandou a fost explicat de jurnaliştii Rise Project, care au obţinut documentele din ancheta FBI.
 
Steinmetz, acţionar cu 16% în compania Gabriel Resources, locuieşte în Elveţia şi are dublă cetăţenie, israeliană şi franceză. În 2013, sediile mai multor companiile controlate de el au fost percheziţionate de autorităţile elveţiene la cererea instituţiilor din Guinea.

Războiul cu George Soros

Miliardarul israelian ar purta şi un război personal cu magnatul George Soros, iar disputa dintre cei doi a devenit argumentul celor care încercau să demonstreze că mişcarea „Uniţi Salvăm” din 2013 a fost, de fapt, instrumentată de Soros pentru a-i afecta afacerile lui Steinmetz.
 
Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România. Primele afaceri derulate de Steinmetz au fost în parteneriat cu Remus Truică în domeniul imobiliar, prin firma BRG Residencial Consulting Services, arata în 2008 o anchetă „Evenimentul Zilei”. Acţionarii BRG Residencial Consulting Services erau Remus Truică şi un offshore din Insulele Virgine Britanice, controlat de Steinmetz. Miliardarul evreu era reprezentat în afacere de Sandra Merloni-Horemans, care conduce la vedere mai multe dintre companiile lui Steinmetz.

Povestea consultantului israelian

Tal Silbesterstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta era  Primar al Capitalei, şi în 2009, când a candidat pentru al doilea mandat de Preşedinte. A fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, iar după ce acesta a pierdut alegerile a încheiat un contract de consultanţă cu noul premier, Călin Popescu Tăriceanu. El s-a intersectat în activitatea de consultant cu Dan Andronic. ANRP a fost condusă, în perioada 2005-2009, de Ingrid Zaarour, fosta şefă de cabinet a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi fostul premier al României, Victor Ponta. Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul.- Ponta l-a turnat din greşeală pe Tăriceanu la DNA: „L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la el“

Ancheta DNA din România

Persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai guvernului au participat la petrecerile private organizate la Monaco de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz pentru care procurorii DNA au cerut arestarea în dosarul retrocedării „Fermei Regale Băneasa”. În final, Curtea Supremă a respins solicitarea procurorilor DNA. Căuta în primul rând influenţa, subliniază anchetatorii în rechizitoriul trimis instanţei.- Parlamentari şi miniştri români, VIP-uri la petrecerile de la Monaco ale miliardarului Steinmetz

La petrecerile organizate la Monaco de afaceriştii israelieni Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz şi Shimon Shevez, implicaţi în dosarul retrocedărilor fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat de onoare. Şeful Senatului şi Dorin Marian sunt acuzaţi că şi-au uitat amicii de petreceri atunci când au dat declaraţii la DNA.- Tăriceanu, la chefurile de la Monaco şi din Israel organizate de complicii „prinţului” Paul

„Prinţul” Paul Lambrino l-a înregistrat pe celebrul miliardar Benjamin „Benny” Steinmetz, atunci când acesta l-a vizitat în vila sa din Bucureşti. Cei doi discutau despre afacerea „Ferma Regală Băneasa” şi retrocedările imobiliare. După începerea anchetei, Paul Lambrino a adus înregistrarea la DNA.-„Prinţul” Paul a înregistrat discuţiile cu miliardarul Steinmetz. „Dorim să investim foarte mulţi bani în afacerea asta, având un low profile”

Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz şi consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves, acesta din urmă fiind şeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin, i-ar fi dat bani lui Remus Truică, care au ajuns la Paul al României, fonduri necesare revendicărilor acestuia. Detaliile apar în ancheta DNA.- DNA: Silberstein, Shevez şi Steinmetz au contribuit cu sume de bani pe care Truică le-a dat prinţului Paul. Lia a României: „Paul este un bun coechipier!“

Beny Steinmetz are o avere de aproape două miliarde de dolari, cea mai mare parte câştigată din comerţ cu diamante. Companiile israelianului au preluat unele dintre cele mai mari zăcăminte de minereuri feroase din lume. Felul în care le-au obţinut l-au adus însă pe Steinmetz în vizorul FBI. În România, israelianul este implicat în afacerea Roşia Montană şi imobiliare, avându-l partener pe Remus Truică.- Miliardarul implicat în retrocedările ilegale din dosarul Truică-Andronic-Prinţul Paul, în război cu George Soros şi anchetat de FBI

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite