Autorităţile române, învinuite de parlamentarii britanici din cauza unui violator condamnat la 15 ani de închisoare în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii au demarat o campanie împotriva imigranţilor români. FOTO: Reuters
Britanicii au demarat o campanie împotriva imigranţilor români. FOTO: Reuters

Cazul unui tânăr care a violat şi mutilat o femeie la mai puţin de trei luni de când ajunsese în Marea Britanie au amplificat scandalul în jurul imigranţilor români din Marea Britanie. Bărbatul avea antecedente, însă autorităţile române nu au informat poliţia britanică, motiv pentru care parlamentarii de la Londra ne cer acum socoteală.

George Iosif Blaj, un român de 20 de ani, a fost condamnat recent la 15 ani de închisoare de un judecător britanic, după ce, la 1 februarie, a intrat prin efracţie în casa unor femei din Marea Britanie. 

Victima, o letonă în vârstă de 24 de ani, dormea şi, atunci când s-a trezit, l-a văzut pe Blaj aplecat asupra sa, ţinând în mâini o cazma şi având lângă el un cuţit. Femeia a încercat să ţipe, dar Blaj a strâns-o de gât până şi-a pierdut cunoştinţa. Când şi-a revenit, victima a încercat să-l convingă pe tânărul de 20 de ani să-i ia banii, laptopul şi alte bunuri şi să plece. 

Blaj a ameninţat-o însă cu cuţitul, a lovit-o cu cazmaua şi a violat-o într-un act descris de judecător drept fiind „de cea mai violentă natură”. Blaj a fost întrerupt abia atunci când colega cu care locuia victima a auzit un gomot şi a intrat în camera acesteia. „Credeam că lipseşte de acasă în noaptea aceea. L-am văzut pe el, camera era într-o mare dezordine şi l-am văzut pe el ţinând în mâini o lopată, aşa că am fugit şi m-am încuiat la mine în cameră”, povesteşte aceasta pentru „Daily Mail”.

george iosif blaj foto daily mail

În timp ce Blaj (foto) încerca să spargă uşa şi o ameninţa, femeia a reuşit să sune la poliţie, crezând în continuare că victima nu era acasă. Atacatorul, care se întorsese între timp în camera femeii pe care a violat-o, a fugit abia când a auzit maşinile de poliţie. Atunci, victima a ieşit din cameră, goală, plină de sânge. 

După ce s-a întors de la spital, femeia a plecat din Marea Britanie, susţinând că se teme să mai locuiască acolo, şi s-a mutat în Canada. 

În 2009, Blaj a fost închis după ce a violat într-o manieră similară o femeie în Zărneşti, de unde este originar. Pentru că avea doar 16 atunci când a comis fapta, a fost condamnat la doar patru ani şi jumătate pentru viol şi pentru alte trei tâlhării. A fost eliberat după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă, la sfârşitul anului trecut. Câteva săptămâni mai târziu, a plecat în Marea Britanie.

Blaj a fost găsit de poliţişti în apropiere de casa victimei şi a fost arestat. A pledat „vinovat” la acuzaţiile de tâlhărire, vătămare corporală şi viol, deşi susţine că nu-şi aminteşte incidentul pentru că băuse şi consumase droguri. El a recunoscut şi că a jefuit o moschee din Northampton.

„Este încă un exemplu îngrozitor privind o persoană îngrozitoare căreia i s-a permis să pătrundă în Marea Britanie în ciuda faptul că prezenţa sa aici reprezintă un risc şi contravine interesului public”, spune Michael Ellis, un parlamentar britanic pentru zona în care a avut loc atacul.

„Întrebarea care trebuie pusă este de ce autorităţile române nu au informat Marea Britanie că această persoană n-ar trebui să primească dreptul de a intra”, continuă parlamentarul. 

Autorităţile britanice au precizat că verifică toate persoanele care intră în Marea Britanie, însă responsabilitatea de a semnala antecedentele penale revine autorităţilor din ţara de origine ale persoanei în cauză. 

„Dacă primim informaţii că anumiţi cetăţeni străini prezintă un risc real pentru societate, putem întreprinde acţiuni pentru a-i împiedica să intre în Marea Britanie”, a adăugat un oficial din cadrul Home Office, biroul care se ocupă de problemele legate de imigranţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite