Magistraţii care au decis eliberarea condiţionată a lui Gică Popescu: “Există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gica Popescu este la un pas de eliberare FOTO: Adevarul
Gica Popescu este la un pas de eliberare FOTO: Adevarul

Judecătoria Sectorului 4 a motivat astăzi de ce a decis că Gheorghe Popescu poate fi eliberat condiţionat, după ce a executat jumătate din pedeapsa de trei ani, o lună şi zece zile, primită în dosarul transferurilor de jucători. Hotărârea nu este definitivă, procurorii DNA au declarat recurs.

“Instanţa apreciază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, având un total de 781 zile câştigate şi executate, petentul condamnat a dobândit vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, urmând ca instanţa să aprecieze dacă în funcţie de celelalte criterii stabilite de lege este oportună acordarea liberării condiţionate”, a motivat Judecătoria Sectorului 4.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu execută din 4 martie 2014 pedeapsa de trei ani, o lună şi zece zile, primită în dosarul transferurilor de jucători.

A publicat 4 lucrări ştiinţifice

Astfel, potrivit caracterizării ataşate la dosar, Gică Popescu a participat la activităţile de educaţie şi intervenţie psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere şi a desfăşurat activităţi productive în interiorul locului de deţinere din aprilie 2014. El a  elaborat şi publicat 4 lucrări ştiinţifice în perioada septembrie 2014 – martie 2015 iar în prezent este în curs de redactare a unei alte lucrări. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei iar pentru implicarea în cadrul activităţilor productive şi de reintegrare socială a fost recompensat de 11 ori în perioada mai 2014 – august 2015 (de 7 ori cu învoire de a ieşi din penitenciar).

"Şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale"

Judecătoria arată că Popescu execută pedeapsa în regim semideschis, nu este cunoscut cu antecedente penale iar pe perioada detenţiei a menţinut permanent legătura cu mediul de suport prin vizitele soţiei şi apeluri telefonice, “beneficiind de sprijin moral şi material din partea familiei”.

“Instanţa apreciază, faţă de cele arătate anterior, că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”,  a motivate Judecătoria Sectorului 4.

Ce a spus procurorul DNA

Potrivit motivării, în sala de judecată, procurorul DNA a solicitat respingerea cererii de liberare condiţionată a lui Gică Popescu şi, implicit, respingerea propunerii Comisiei din cadrul Penitenciarului Jilava.
“Astfel, apreciază că nu sunt îndeplinite condiţiile cu privire la temeinicia cererii, iar concluzia comisiei de liberare este una extrem de generică, respectiv petentul poate fi liberat condiţionat pentru că prezintă dovezi temeinice de îndreptare. Totodată, în concluzia sa, Comisia nu a amintit de acele lucrări ştiinţifice, în lipsa cărora, prin neataşare la dosar,  nici instanţa şi nici parchetul nu pot să le consulte. Mai mult decât atât, caracterul ştiinţific nu a fost atestat de nicio instituţie cu atribuţii în acest sens. Categoric aceasta atribuţie excede Comisiei de liberare. Nu există posibilitatea de a se cunoaşte conţinutul acestor lucrări pentru a înţelege în ce măsură Comisia de liberare a stabilit acel caracter ştiinţific al lucrărilor”, se mai arată în motivarea instan’ei.

Cu privire la comportamentul persoanei condamnate, procurorul DNA a arătat că acesta este unul previzibil, Gică Popescu fiind o persoană publică, o persoană educată, în privinţa cărei nu se poate aştepta să creeze probleme în penitenciar sau să aibă un comportament similar celor care săvârşesc infracţiuni clasice, cu un nivel redus de educaţie. De asemenea, a considerat că lipsa antecedentelor penale nu reprezintă un argument forte pentru a se dispune liberarea condiţionată a petentului, prin atingerea scopului pedepsei.

“Scopul pedepsei, trebuie apreciat în raport cu perioada de detenţie, în raport cu natura şi modul în care s-a desfăşurat activitatea infracţională care a condus la condamnarea petentului. Prin urmare, nu consideră că este îndeplinită condiţia cu privire la temeinicia cererii, în sensul că petentul ar fi dat dovezi temeinice de îndreptare. În acest sens, nu se poate vorbi de realizarea scopului pedepsei. Îndeplinirea formală sau depăşirea cu doar câteva zile a fracţiei nu impune admiterea propunerii comisiei de la prima analiză”, a fost punctual de vedere al DNA.

Dosarul transferurilor

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat anul trecut, alături de Popescu, pe Gheorghe Copos, la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica, la trei ani şi şase luni, Cristian Borcea şi Ioan Becali, la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali, la patru ani şi opt luni, Gheorghe NeŢoiu, la trei ani şi patru luni de închisoare, şi Jean Pădureanu, la trei ani şi patru luni.

Gheorghe Copos, fostul patron al FC Rapid, a fost eliberat condiţionat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsă, decizia fiind luată atunci de Tribunalul Bucureşti.
Jean Pădureanu, fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa, care a executat pedeapsa în Spitalul Penitenciar Jilava, a fost eliberat condiţionat în 18 iunie, tot în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite