MAE: Românul reţinut în Ciudad de Mexico ar putea fi eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia de Monitorizare a Presei militează pentru eliberarea lui Mircea Topoleanu  FOTO activewatch.ro
Agenţia de Monitorizare a Presei militează pentru eliberarea lui Mircea Topoleanu  FOTO activewatch.ro

Autorităţile mexicane au devenit mai tolerante cu românul reţinut sâmbătă, în Ciudad de Mexico, în timpul unor proteste violente, după ce Ambasada României în Mexic a intervenit. Mai mult, MAE transmite că românul ar putea fi eliberat în următoarele trei zile în baza unei decizii judecătoreşti.

Românul, pe care Agenţia de Monitorizare a Presei l-a identificat drept Mircea Topoleanu, a fost încarcerat luni dimineaţa în penitenciarul Norte din capitala mexicană. 

„În cursul dimineţii de 3 decembrie 2012, Ambasada României în Statele Unite Mexicane a luat legătura cu un oficial din cadrul Procuraturii Generale din Mexico, care a comunicat faptul că în seara zilei de 2 decembrie 2012, cetăţeanul român a dat o declaraţie în prezenţa unui apărător din oficiu, dat fiind faptul că nu s-a prezentat niciun avocat angajat de familie", se menţionează într-o precizare transmisă de MAE.

„Ambasada a solicitat atât Procuraturii Generale din Mexic, cât şi Penitenciarului Norte, informaţii detaliate, în scris, privind situaţia cetăţeanului român şi acuzele care i se aduc", mai precizează MAE.

„Ambasada României în Mexic şi MAE au intrat în legătură cu familia cetăţeanului român, asigurând-o că întreprinde toate demersurile pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţeanului român reţinut", informează ministerul român de Externe.

Potrivit informaţiilor furnizate de familia sa, cetăţeanul român ar fi asistat la manifestaţiile stradale din Ciudad de Mexico în scopul fotografierii evenimentului, menţionează sursa citată.

Ambasadorul României la Ciudad de Mexico l-a contactat pe procurorul de caz, solicitând detalii suplimentare cu privire la situaţia cetăţeanului român reţinut şi menţine legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu familia acestuia.

Proteste violente au izbucnit în capitala Mexicului, sâmbătă, în timpul instalării în funcţie a noului preşedinte al republicii,Enrique Pena Nieto. Zeci de persoane au fost reţinute pentru infracţiuni contra ordinii publice şi acte de vandalism.

Reporteri Fără Frontiere cer eliberarea lui Topoleanu

„Cerem eliberarea de urgenţă a lui Topoleanu şi Bazan, a căror singură greşeală a fost că şi-au făcut datoria pe fondul unor tensiuni politice generate de controversa legată de alegerile prezidenţiale de la 1 iulie”, a declarat organizaţia care apără drepturile jurnaliştilor.

RFR susţine că a vorbit cu sora lui Mircea Topoleanu, Ana, care locuieşte tot în capitala mexicană. „Fratele meu a fost transferat la închisoare ieri. Încă nu i s-a permis accesul la un avocat. Sperăm ca situaţia să evolueze astăzi”, a spus femeia.

„Negarea dreptului la un avocat este o încălcare a drepturilor lor constituţionale şi este suficientă pentru anularea acestor proceduri, care sunt oricum absurde”, mai spun cei de la RFR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite