Liviu Dragnea află joi dacă iese din puşcărie. Ce a înţeles fostul lider PSD la ispăşirea a două treimi din pedeapsă - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la sediul ICCJ, pe vremea când se judeca în Dosarul Angajărilor Fictive.Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea la sediul ICCJ, pe vremea când se judeca în Dosarul Angajărilor Fictive.Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Tribunalul Bucureşti se va pronunţa, joi, cu privire la cererea de liberare condiţionată formulată de Liviu Dragnea, după şedinţa de judecată de miecuri, în care fostului lider PSD i s-au adresat întrebări-capcană, apărarea s-a folosit de dreptul european, iar procurorul a cerut prelungirea detenţiei. Toţi participanţii şi-au dat din mână în mână o tabletă, astfel încât Dragnea să îi poată vedea şi auzi.

„Nu avem bani de monitoare pentru toate sălile. O să transmitem tableta pe rând, la procuror şi aşa mai departe. Ăsta e nivelul tehnicii în instanţe”, a  spus preşedintele completului de judecată la începutul şedinţei.

Liviu Dragnea urma să asiste la proces din penitenciar, prin videoconferinţă. În lipsa altul aparat, instanţa a folosit o tabletă.

Tableta a fost proptită pe grămada de dosare de pe biroul grefierului, astfel ca Dragnea să o poată urmări pe avocata lui, Flavia Teodosiu.

„Solicităm admiterea contestaţiei, apreciind că sentinţa penală e nelegală şi netemeinică, pronunţată cu încălcarea normelor europene şi interne. Observaţi că sentinţa e nemotivată. Ar fi fost esenţial ca instanţa să observe că România se află în Uniunea Europeană si se aplica tratatele la care e parte. (…) Instanţa de fond nu a făcut altceva decât să facă aprecieri subiective cu privire la dosarul de faţă. Nu există date cum că domnul Dragnea nu şi-a însuşit condamnarea. Domnul Dragnea a fost condamnat pe vechiul cod, nu depinde de formarea convingerii instanţei că s-a reabilitat, ci doar de îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: conduită corespunzătoare, stăruinţa în muncă, îndeplinirea fracţiei de pedeapsă. (…) Se tot face vorbire despre participarea la programele educative. În fapt, sunt nişte teste-grilă pentru care primeşti recompensă dacă obţii punctaj maxim. Domnul Dragnea e inginer, nu e medic sau neurolog. Nu a luat punctaj maxim la unele teste grilă, pentru că erau întrebări despre cum funcţionează creierul, cum debutează diabetul. La alte teste i s-a spus că sunt sub nivelul lui de pregătire”, a declarat în faţa instanţei avocata lui Liviu Dragnea.

Tableta a trecut apoi la procurorul de şedinţă, care a cerut admiterea contestaţiei DNA.

„Mă auziţi, domnule Dragnea?”, întrebă procurorul.

„Da”, s-a auzit glasul fostului lider PSD, din difuzorul tabletei.

„Nu i se poate nega stăruinţa în muncă, dar a fost sancţionat pentru ca a criticat sentinţa de condamnare. Criticarea sentinţei transformă toate eforturile lui în unele de complezenţă, pentru a obţine o eliberare înainte de termen, în mod nejustificat”, a spus procuroarea DNA.

Ce a înţeles Liviu Dragnea după luni puşcărie

Tableta a ajuns apoi la preşedintele completului de judecată, care i-a acordat lui Dragnea ultimul cuvânt.

„Tot ce a spus doamna avocat este susţinut de mine. Am avut o sancţiune. Este vorba despre o convorbire online dintre mine şi o persoană de pe lista suport aprobată de penitenciar. Eu trebuie să primesc o pedeapsă pentru ca am criticat puterea? Sunt o persoană relativ cunoscută. Poate să spună cineva despre mine că am avut un comportament negativ si jignitor? Am suportat toate abuzurile la adresa mea în aceste luni: dreptul la hrană, la sănătate. Am participat la toate cursurile la care mi s-a permis. Mi-au spus că sunt prizonierul propriei educaţii. Eu am înţeles pentru ce am fost adus aici. Nu înţeleg de ce nu pot beneficia de dreptul de liberare”, a spus fostul lider PSD.

Judecător: Care este poziţia dvs. cu privire la condamnare? 

Dragnea: Puteţi detalia? 

Judecător: Ce aţi înţeles dvs.? Ati internalizat decizia de condamnare? 

Dragnea: Am inţeles motivele pentru care am fost trimis aici. (…) Am îmbunătăţit viaţa a milioane de români, fără să cer nimic în schimb.

Dragnea a solicitat strămutarea procesului

Procesul lui Liviu Dragnea este programat să înceapă la ora 9.00, când vor avea loc dezbateri asupra contestaţiei formulate de avocaţii acestuia împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5, de respingere a cererii de liberare condiţionată. Prin aceeaşi decizie, instanţa a hotărât că fostul şef al PSD ar putea reitera solicitarea la sfârşitul lunii iunie.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Dragnea Nicolae Liviu. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021”, se arată în minuta Judecătoriei Sectorului 5.

Procuror: „Să îşi asume condamnarea!”

Procurorul a cerut ca fostul şef al PSD să mai stea 6 luni după gratii, arătând că, până în prezent, scopul pedepsei nu a fost atins.

„Petentul Liviu Dragnea nu a dat dovezi de îndreptare. Ar trebui ca instanţa să se raporteze la persoana condamnatului, nu la nişte criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie - spunem noi înaltă -, deci conduita lui in penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul ca acesta consideră că pedeapsa e injustă, politică, denotă ca nu şi-a schimbat atitudinea. Atâta timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării si se invocă imixtiuni politice este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedeapsa nu şi-a atins scopul”, a declarat procurorul de şedinţă.

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a arătat că fostul lider PSD întruneşte toate condiţiile prevăzute de lege şi că „Parchetul i-a pus în gură lucruri pe care nu le-a spus”.

„A participat la programe educaţionale, iar Comisia reţine că, în general, a avut un comportament pozitiv şi o singură sancţiune, ulterior anulată. A achitat prejudiciul (…) Ce altceva ar fi trebuit să facă?”, a întrebat retoric avocata lui Liviu Dragnea.

„Să îşi asume condamnarea”, i-a răspuns, scurt, procurorul.

În ultimul cuvânt, Liviu Dragnea s-a făcut că nu aude acestă ultimă parte a dezbaterii.

„Îmi pare rău că nu am auzit ce a spus Parchetul. Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate, din contră, pot să fac bine în societate. Dumneavoastră apreciaţi asupra oportunităţii eliberării”, i-a spus Dragnea judecătoarei.

Cererea de strămutare, amânată pe 14 iunie

Imediat după pronunţarea deciziei, avocaţii lui Liviu Dragnea au contestat-o la instanţa ierarhic superioară, adică Tribunalul Bucureşti. 

În acelaşi timp, avocaţii fostului lider PSD au depus pe rolul Curţii de Apel Bucureşti o cerere de strămutare a procesului de la Tribunalul Bucureşti la o instanţă egală în grad, din teritoriu. 

În cererea de strămutare, avocaţii lui Dragnea au scris că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu au fi imparţiali, deoarece au protestat faţă de modificarea Legilor Justiţiei pe vremea când PSD se afla la guvernare.

Cererea de strămutare a lui Liviu Dragnea urma să se judece marţi, însă magistratul căruia i-a fost repartizat dosarul s-a abţinut, astfel că un nou termen de judecată a fost fixat pe data de 14 iunie, când, cel mai probabil, va rămâne fără obiect.

Pe de altă parte, cererea de liberare condiţionată a lui Dragnea urma să se judece săptămâna trecută, dar atunci avocata acestuia, Flavia Teodosiu, a lipsit din motive medicale. 

Pedeapsa la care a fost condamnat Liviu Dragnea în Dosarul Angajărilor fictive însumează 1.277 de zile de detenţie (3 ani şi 6 luni de închisoare), iar abia în toamna acestui an acesta ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile.

Cu toate acestea, fostul lider PSD a obţinut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite