Litoralul, invadat de comercianții ambulanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strecurându-se printre cearşafuri şi șezlonguri, vânzătorii de ocazie fentează forţele de ordine şi profită de vadul de pe plajă. Amenzile modice nu-i sperie pe vânzătorii ambulanţi, operatorii de plajă spun că nu fac faţă numărului mare de comercianţi, iar autorităţile aruncă vina de la unii la alţii.  

Porumb fiert, mere glazurate, fructe de pădure, toate ţi se oferă pe plajă, din găleţi murdare sau direct din mână. Pufuleţii, bijuteriile din scoici, nămolul îndoit cu apă şi piatra ponce completează oferta vânzătorilor ambulanţi. „Două la un leu" este şlagărul zilei pe plajele din Mamaia, iar comercianţii reuşesc să se strecoare chiar şi pe porţiunile cochete ale staţiunii.

„Nu avem loc de muncă"

„Dacă ne întrebaţi de ce vindem porumb pe plajă este pentru că nu avem un loc de muncă. Pe unde am fost ne-au refuzat pentru că suntem ţigani", spune Vasilica, o obişnuită a litoralului.

Unii turişti sunt deranjaţi de prezenţa comercianţilor pe plajă. „Sunt atât de mulţi încât poate dacă am alerga cu toţii de pe plajă după ei i‑am putea alunga", se plânge Ion Vasile, un turist din  Bucureşti.

În apropierea lui, o familie opreşte un vânzător ambulant şi a cumpărat numeroase pungi de pufuleţi, spre mulţumirea comerciantului care le‑a oferit şi un mic discount. „Magazinele sunt departe, este mai comod când ni le aduce la cearşaf ", spune turista.
 
Puştii angajaţi să dea şezlonguri şi umbreluţe la închiriat gonesc grupul de comercianţi. Este primul ajutor dat pentru siguranţa turiştilor. La fel fac şi jandarmii. În momentul în care forţele de ordine apar pe plajă, comercianţii fug, dar revin imediat ce aceştia dispar din zonă.  
 
400 de jandarmi la 110.000 de turişti

Pe litoral, în prezent, funcţionează numeroase comandamente lansate cu mare tam-tam, însă fenomenul comerţului ambulant nu pare să aibă leac. 400 de jandarmi patrulează pe plaje, însă forţele de ordine sunt copleşite de numărul mare de vânzători.

„Problema este că aceştia iau cu asalt plaja, iar echipajele noastre trebuie să răspundă şi celorlalte solicitări. Într-o săptămână am avut 14 procese verbale şi am aplicat amenzi în valoare de 13.500 de lei. De multe ori acţionăm la reclamaţiile operatorilor de plajă şi ei trebuie să ne sprijine", a declarat Codrin Popoiu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi. Sancţiunile pentru comerţul de ocazie sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Operatorii de plajă spun că au solicitat autorităţilor mărirea efectivelor de patrulare pe plajă. „Ni s-a cerut anii trecuţi să ne angajăm fime private de pază pe fiecare poţiune de plajă, însă legea spune că agenţii economici solicită poliţia pentru a amenda sau a proteja spaţiile de pe plajă", explică Camelia Tivichi, consultant licitaţii plajă.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite