UPDATE Beke Istvan, unul dintre liderii mişcării extremiste ”64 de comitate”, rămâne în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beke Istavan a fost acuzat de terorism
Beke Istavan a fost acuzat de terorism

Magistraţii Curţii Supreme au respins, luni, contestaţia lui Beke Istavan, unul dintre liderii filialei din România a mişcării extremiste „64 de comitate”, la măsura arestării preventive.

Beke Istvan Attila, de 40 de ani, a fost arestat preventiv la 1 decembrie 2015, de Curtea de Apel Bucureşti, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Atentat terorist dejucat

În acelaşi dosar mai este arestat şi Szőcs Zoltán, liderul mişcării extremiste. Acesta a fost interceptat în timp ce dădea indicaţii pentru montarea unor dispozitive explozive în zona unde era sărbătorită Ziua Naţională a României, urmărind să aducă faimă internaţională organizaţiei pe care o conducea.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Szőcs Zoltán a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa primarului comunei Breţcu, judeţul Covasna, fiica acestuia fiind concubina liderului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate".

În calitatea deţinută de preşedinte al "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM ca "de 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează......trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiţi plecaţi undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc..... trebuie să facem o încercare……", se arată în documentele anchetatorilor.
Potrivit aceloraşi documente, procurorii DIICOT susţin că Szőcs folosea cuvântul "pizza" pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor grupării din Târgu Secuiesc: "nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e…mai ales dacă ai reţeta care trebuie pentru pizza.…înainte să muşcaţi o bucată mare trebuie să vedeţi cum se poate muşca o felie….".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite