Lider extremist maghiar, interzis în România din ordinul autorităţilor de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zagyva Gyula, liderul unei organizaţii care militează pentru refacerea Ungariei Mari, nu a fost lăsat să intre în România „din ordinul Ministerului de Interne maghiar”. Anul trecut, Gyula a fost declarat indezirabil de autorităţile române, însă a atacat decizia în istanţă şi a câştigat. Acum, deşi a trecut de vameşii maghiari, cei români l-au oprit şi l-au informat că „nu are voie să intre în România din ordinul Ministerului de Interne maghiar”.

Liderul organizaţiei Mişcărea Tinerilor din cele 64 de Comitate (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM), grupare ultranaţionalistă maghiară, a fost întors duminică din punctul de frontieră Valea lui Mihai din judeţul Bihor, scrie Rise Project.

Pe 5 iulie, Zagyva György Gyula fost parlamentar maghiar din partea partidului de extremă dreapta Jobbik, a încercat să intre în România. El a trecut de poliţia de frontieră maghiară, însă la punctul românesc a fost oprit şi i s-a înmânat un act prin care a fost informat că „nu are voie să intre în România din ordinul Ministerului de Interne maghiar”, transmit jurnaliştii Rise Project şi atlatszo.hu. 

Documentul prezentat de vameşii români arată că Zagyva György Gyula a încercat să intre în ţară folosind un paşaport diplomatic, însă şeful HVIM spune că a folosit cartea de identitate.

Zagyva nu se află la primul episod de acest fel. În martie 2014, el a fost declarat indezirabil de autorităţile române, însă a obţinut în instanţă revocarea deciziei. 

HVIM a fost înfiinţată în Szeged, Ungaria, în 2001. Organizaţia e puternic legată de dreapta radicală a politicii maghiare, fiind susţinută financiar de o reţea formată din asociaţii neguvernamentale, companii şi administraţii locale afiliate partidului de extremă dreapta Jobbik. 

Mai mulţi ultranaţionalişti maghiari au fost puşi de SRI pe lista celor care pot fi o problemă de siguranţă naţională pentru statul român. Doi dintre ei sunt legaţi direct de HVIM: Toroczkai Laszlo şi Zagyva Gyorgy Gyula. Legăturile membrilor mişcării sunt însă mai numeroase, în cercul lor figurând şi Csibi Barna – fostul inspector al Fiscului din Harghita, devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/adevarul-despre-romani-si-unguri" target="_blank">View the story "Adevărul despre români şi unguri" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite