Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR asupra articolului în baza căruia a fost suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO- Arhivă
FOTO- Arhivă

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unui articol din Legea 303/2004, care arată că un magistrat care a fost eliberat din funcţie de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi care a contestat în instanţă decizia este suspendat până la soluţionarea procesului.

Judecătoarea suspendată din magistratură arată în solicitarea înaintată miercuri către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, că articolul 65 indice 1 din Legea magistraţilor "creează discriminări în raport cu alte categorii sociale, cum ar fi, angajaţii ale căror raporturi de excludere temporară din funcţie sunt guvernate de dispoziţiile din Codul muncii”.

În plus, Camelia Bogdan susţine că acest articol, pe care îl consideră neconstituţional, împiedică obligaţia de formare profesională continuă.

"Pentru un magistrat, în contextul reformei sistemului judiciar, o importanţă deosebită o reprezintă formarea profesională continuă. Formarea profesională continuă nu este numai o necesitate de îmbunătăţire a activităţii profesionale, este şi o obligaţie prevăzută de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. (...) Potrivit art 32 din Constituţia României, dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”, mai arată Camelia Bogdan în sesizarea înaintată Avocatului Poporului.

De asemenea, Camelia Bogdan îi solicită preşedintelui CSM Mariana Ghena să o sprijine în demersul său şi mai cere să i se explice de ce Consiliul nu a sesizat până în acest moment Avocatul Poporului privind acest articol de lege pe care ea îl consideră neconstituţional. 

Potrivit articolului 64, indice 1, ”în cazul în care, împotriva hotărârii de eliberare din funcţie a judecătorului sau procurorului se exercită calea de atac a recursului, acesta va fi suspendat din funcţie până la soluţionarea irevocabilă a cauzei de către instanţa competenţă”.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, în 8 februarie, excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii". Decizia a fost luată pentru că, în timp ce judeca dosarul ICA, în care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Bogdan ar fi fost plătită pentru participarea la un seminar organizat de APIA şi unde a instruit 260 de funcţionari pe legislaţie anticorupţie. Pentru această activitate, Bogdan ar fi fost plătită cu 10.000 de lei. 

Judecătoarea Camelia Bogdan a contestat decizia secţiei pentru judecători la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea a declarat, pentru News.ro, că i s-a făcut o mare nedreptate, iar sancţiunea este vădit disproporţionată în raport cu aspectele care au fost verificate de Inspecţia Judiciară.

Camelia Bogdan a spus că va solicită în instanţă şi daune pentru perioada în care este exclusă din magistratură, pentru că trebuie să recupereze salariul pe care nu îl va mai încasa după această decizie.

În ceea ce priveşte acuzaţia de incompatibilitate, Camelia Bogdan a susţinut că a predat în cadrul unui seminar în care nu a fost selectată de Ministerul Agriculturii, ci de o societate care se ocupă de selecţia pentru organizarea de cursuri destinate funcţionarilor din instituţii aflate în subordinea acestui minister, iar remuneraţia primită a fost pentru prestaţia ei că lector, în niciun caz nefiind vorba de o suma de bani de la vreo parte din dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Camelia Bogdan a mai spus că, anterior participării sale la acel program, a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verificarea vreunei posibile incompatibilităţi între calitatea ei de magistrat şi cea de lector, ANI comunicandu-i că predarea în cadrul acelui seminar "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite