Joi - 2 ore de grevă de avertisment la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva de la metrou din noiembrie a ţinut două zile

Bucureştenii care folosesc metroul vor fi nevoiţi să-şi caute alternative pentru a ajunge joi dimineaţă la muncă deoarece angajaţii de la Metrorex intră în grevă de avertisment între orele 04.00 – 06.00. „Este durata maximă permisă de lege pentru o grevă de avertisment, şi este momentul când putem apela la ea având în vedere că la acele ore numărul călătorilor este totuşi mai mic, între 20 şi 30 de mii de călători.

Problema cu adevărat serioasă va fi dacă se va ajunge la greva generală, în condiţiile în care între orele 04.00 – 16.00 vorbim de aproximativ 500.000 de călători”, a declarat pentru „Adevărul”, Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatului Liber din Metrou (USLM).

Acesta a specificat că, după greva de avertisment de joi, dacă negocierile asupra contractului colectiv de muncă continuă să fie în impas, de luni va urma greva generală. „De 9 ani de zile nu s-a mai întâmplat acest lucru şi sperăm să nu se ajungă aici nici de data aceasta”, a subliniat Ion Rădoi.

Acesta a declarat că angajaţii Metrorex sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi că aşteaptă din partea conducerii o majorare salarială similară cu cea din alte sectoare bugetare.

„Nu mai vrem să cerşim. Să continuăm să alergăm după indicele de inflaţie. Solicităm o majorare salarială cu 42%. Nu cerem decât majorarea salarială promisă de autorităţi altor sectoare bugetare pentru anul viitor de 37%, plus indicele de inflaţie de 5% conform datelor comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică”, ne-a declarat liderul sindicaliştilor de la metrou.

O altă cerere a sindicatelor este creşterea numărului salariaţilor. Potrivit reprezentanţilor acestora, în prezent numărul angajaţilor este de 4.560, iar minimul necesar ar fi de 5.000. „La momentul 1990 aveam 6.400 de salariaţi. Acum ne-am extins cu staţii, şi avem nevoie de o suplimentare cu 700 de oameni", declara Ion Rădoi.

În urmă cu două săptămâni conducerea Metrorex a declarat că cererile sindicaliştilor depăşesc limita bugetului companiei şi că, prin urmare nu pot oferi o asemenea majorare. „Reprezentanţii sindicatului USLM au solicitat o majorare consistentă a salariilor. Creşterea de 42% cerută de sindicat depăşeste limita bugetului şi, potrivit reglemetărilor legale, nu poate fi acordată”, declarau atunci reprezentanţii Metrorex. Aceştia au susţinut că această majorare nu poate fi acordată deoarece Ordonanţa nr. 26/2013 prevede că societăţile comerciale şi regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creşterea productivităţii muncii.

Conducerea Metrorex susţine că salariul de bază al angajaţilor a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%. Salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influenţele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuţii obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018. Însă, la sfârşitul lunii octombrie a expirat contractul colectiv de muncă, iar în urma negocierilor sindicatele şi conducerea Metrorex nu au reuşit să ajungă la o nouă înţelegere.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite