Jeffrey Franks, delegat FMI: E posibilă o recuperare modestă a salariilor bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a prezentat, luni, situaţia economică a României.

România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea "satisfăcătoare" a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi planuri de investiţii solide, a spus Franks.

"Progresele României au fost bune. Toate criteriile de performanţă asumate de România au fost îndeplinite. Mediul macroeconomic rămâne, în linii mari, aşa cum am anticipat. Activitatea economică se revigorează treptat. Aşa cum am anticipat, România va avea în 2011 o creştere economică de 1,5%. În 2012, creşterea economică va continua, ajungând la 3,5% - 4%. Inflaţia a început să scadă şi aşteptăm ca ea să continue în lunile următoare. În domeniul fiscal, rezultatele sunt îmbucurătoare, ţinta de deficit a fost atinsă. Sunteţi pe traiectoria cea bună. Suntem foarte impresionaţi de determinarea autorităţilor în realizarea ajustărilor economice necesare, într-un context social dificil", a declarat liderul delegaţiei FMI.

Franks a adăugat căîn lunile următoare se pot găsi soluţii pentru o modestă recuperare  a salariilor din sectorul public. "Veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile curente au fost menţinute sub un control strâns mai ales datorită eforturilor continue de raţionalizare a numărului de angajaţi din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor din sectorul public în lunile ce urmează".

Franks a enumerat şi domeniile la care România e restantă:

1. Sistemul sanitar, din păcate, este destul de bolnav.

2. Problema arieratelor continuă să apară

3. Impulsionarea absorbţiei fondurilor europene. La Bruxelles sunt fonduri gratuite care aşteaptă să fie accesate de România, macar o parte daca aţi lua şi v-ar ajuta foarte mult.

4. Revigorarea economică a fabricilor de stat prin infuzie de capital public şi privat, mai ales în domenii esenţiale precum energie şi transporturi, care generează creştere economică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite