Instanţa supremă: Primarul Snagovului, Apostol Muşat, trebuie să rămână în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Snagovului, Apostol Muşat, rămâne în arest, ca urmare a deciziei definitive luată astăzi de instanţa, care a admis recursul procurorilor anticorupţie împotriva hotărârii de la 5 ianuarie a Curţii de Apel Bucureşti , prin care edilul era eliberat sub control judiciar.

Primarul din Snagov, Muşat Apostol, a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, să fie eliberat provizoriu sub control judiciar. Judecătorii au decis la 5 ianuarie 2012 că acesta poate fi cercetat în libertate. O cerere similară a făcut şi primarul din Jilava, Adrian Mladin, la 30 decembrie 2011, însă magistraţii au respins solicitarea. Cei doi sunt arestaţi preventiv pentru corupţie.


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman (UNPR), primarul din Snagov, Apostol Muşat (PDL) şi cel din Jilava, Adrian Mladin (UNPR), au fost propuşi pentru arestare într-unul dintre cele mai mari scandaluri cu terenuri. Alături de cei trei au mai fost reţinuţi notarii Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene, dar şi Ovidiu Szasz, finul edilului din Jilava, Adrian Mladin. În această cauză, mai este cercetat şi Ion Scaeţeanu, un apropiat al primarului din Snagov.


Conform procurorilor, în perioada martie - noiembrie 2011, primarii din Jilava şi din Snagov, vicepreşedintele CJ Ilfov şi Ion Scaeţeanu i-ar fi cerut unui denunţător peste 3,5 milioane de euro pentru a-i elibera documentele cadastrale pentru două terenuri, în suprafaţă de aproape 24 de hectare, situate în Jilava (Ilfov).


Contracte fictive


Iniţial, Mladin i-a cerut şpagă denunţătorului 500.000 de euro, din care, la 19 septembrie 2011, a primit efectiv 50.000 de euro. Înainte a lua mita, edilul din Jilava l-a influenţat pe finul său Ovidiu Szacs să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să-i cedeze drepturile asupra a două terenuri. "În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită", susţine DNA.

Întrucât Mladin nu a rezolvat rapid "problema", pe fir a intrat primarul din Snagov, Apostol Muşat, care, sub pretextul că este prieten cu edilul din Jilava, dar şi că are influenţă asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale. Muşat a cerut, la rândul său, mită de 1,1 milioane de euro.


Notarii mascau împrumuturi


Pentru a ascunde şi a garanta obţinerea mitei, primarul Muşat l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul. Scaeţeanu a încheiat contractul de împrumut pentru suma de 2.500.000 de euro. Scaeţeanu a fost ajutat în demersurile sale de către notarul Roxana Curpene. Un alt notar public Eugenia Cuţaru l-a ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani cu titlul de mită primarilor comunelor Jilava şi Snagov.
În final, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Mită şi pentru vicepreşedintele CJ Ilfov

Prin intermediul primarului Muşat, Gheorghe Roman, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a pretins 100.000 de euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite