Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Tătaru: „Situaţia încă nu e la final”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a făcut precizări legate de prelungirea stării de alertă
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a făcut precizări legate de prelungirea stării de alertă

Guvernul a decis să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile începând de mâine. Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi dr. Raed Arafat, şeful Departamentului de Urgenţă. Decizia Guvernului urmează să fie votată de Parlament.

În urma şedinţei de Guvern de marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut câteva precizări legate de decizia de a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, din 17 iunie. 

Astfel, Tătaru a spus că se vor deschide grădiniţele şi afterschool-urile peste vară, sălile de sport şi bisericile, însă cu păstrarea măsurilor sanitare stricte şi a distanţării fizice. 

Tătaru a spus că măsurile de relaxare trebuie luate treptat pentru a reduce cât mai mult riscul de îmbolnăvire cu Covid-19. Ministrul Sănătăţii a mai spus că sunt permise evenimente organizate în interior la care pot participa 20 de persoane, în timp ce în exterior, numărul de persoane este de 50. 

”Situaţia nu este încă la final. Trebuie să gestionăm bine acest moment, respectând aceste condiţii”, a precizat Nelu Tătaru. 

Noi focare în spitale 

La rândul său, dr. Raed Arafat a arătat că există riscul să ne confruntăm cu o situaţie gravă dacă nu respectăm şi pe mai departe aceste măsuri sanitare, respectiv purtarea măştilor în interior, efectuarea triajului epidemiologic şi menţinerea distanţării fizice. ”Este nevoie de toate acestea pentru a putea păstra curba descendentă a îmbolnăvirilor”, a spus Arafat. 

Acesta a mai spus că, în ultima perioadă, au apărut noi focare în unităţile sanitare şi este nevoie de detaşare de cadre sanitare care să ia locul celor bolnave. 

Dr. Arafat a arătat că starea de alertă s-a prelungit şi pentru că este nevoie de o coordonare la nivel naţional a intervenţiei şi că, în această etapă, nu se vor mai face achiziţii directe de materiale sanitare. 

Vor fi deschise mai multe puncte de trafic, respectiv cele de la Negru Vodă, Turnu Măgurele, Sighetul Marmaţiei, Rădăuţi, Oancea şi Jimbolia. 

Referitor la traficul aerian, dr. Arafat a mai spus că, în fiecare săptămână, INSP-ul va actualiza lista ţărilor cu care trebuie reluate sau, dimpotrivă, întrerupte zborurile, în funcţie de evoluţia pandemiei, precum şi măsurile referitoare la carantinarea/izolarea la domiciliu a celor care vin din aceste ţări. 

Decizia Guvernului trebuie supusă votului în Parlament. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite