UPDATE Greenpeace: Aproape 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, înregistrate în 2012 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, în România, au fost înregistrate circa 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, adică 53 pe zi, mai multe decât în perioada 2009 - 2011, potrivit unui raport Greenpeace România, citat de Mediafax.

UPDATE Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură a declarat sâmbătă, la Zalău, că peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, oficialul menţionând că noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva, informează Agerpres.

"O măsură a codului silvic extrem, extrem de importantă este aceea care se referă la o mai bună administrare a micilor proprietăţi şi gestionarea durabilă a acestora. În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva", a declarat Lucia Varga, în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitaţi administratori de păduri, procesatori de lemn şi agenţi de exploatare din Sălaj.

Lucia Varga a subliniat că noile prevederi sunt unele moderne. "Din punctul meu de vedere, este un proiect major, un proiect din care cu toţii avem de câştigat. În primul rând, vom avea noi de câştigat, ca naţie, pentru că pădurile vor fi gestionate durabil, vor fi gestionate corespunzător şi sper să ne putem atinge cele două obiective importante mari şi anume diminuarea tăierilor ilegale, pe de o parte, şi al doilea obiectiv important — lemnul tăiat legal să fie valorificat superior, să fie utilizat la nivel local pentru a genera dezvoltare locală, creând locuri de muncă şi aducând taxe şi impozite la bugetele locale", a explicat ministrul.

Varga a completat că noul cod silvic va prevedea ca lemnul să se vândă din rampe şi depozite, unde va fi măsurat şi nu ca în prezent pe baza estimărilor lemnului pe picior. Se aşteaptă ca din 2014 cel puţin 50% din masa lemnoasă să fie vândută din rampe şi depozite, căutându-se soluţii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor să realizeze aceste depozite de lemn.

O investigaţie realizată de Greenpeace România arată că în ţara noastră s-au înregistrat 19.495 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, adică aproape 53 de cazuri pe zi, faţă de 20 de cazuri pe zi, înregistrate în perioada 2009 - 2011.

Conform raportului întocmit de organizaţie, pe baza răspunsurilor oferite de autorităţi la cererile Greenpeace România, 14.513 cazuri au fost înregistrate la poliţie, 3.732 de cazuri la direcţiile silvice, iar 3.008 de cazuri în cadrul inspectoratelor teritoriale pentru regim silvic şi vânătoare.

Greenpeace Romania menţionează în raport că într-o comparaţie cu perioada 2009-2011, în care au fost înregistrate în total 31.456 de cazuri, în anul 2012, numărul de tăieri ilegale din România aprope că s-a dublat.

Valoarea pagubelor financiare se ridica la circa 4 milioane de euro (17.357.598 lei), scrie raportul, menţionând totodată că volumul de masă lemnoasă extrasă ilegal în 2012 a fost de 120.836 de metri cubi.

Cele mai multe tăieri ilegale au fost înregistrate în judeţele Prahova (2.067 de cazuri), Mureş (1.532 de cazuri), Bacău (1.339 de cazuri), Suceava (1.158 de cazuri), Braşov (1.131 de cazuri) şi Maramureş (1.058 de cazuri), în restul judeţelor fiind înregistrate mai puţin de 1.000 de cazuri.

Potrivit raportului Greenpeace, un caz interesant s-a înregistrat în judeţul Braşov, acolo unde în perioada 2009-2011 s-au înregistrat 87 de cazuri de tăieri ilegale, în 2012, numărul cazurilor înregistrate de autorităţi crescând la peste 1.100.

În prezent, România are 6,5 milioane de hectare de pădure. În proprietate publică se regăseşte un procent de 51 la sută, restul de 49 % fiind în proprietate privată. Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, menţionează că în 2012 s-au recoltat legal 19.081.000 de metri cubi (volum brut) de lemn, peste 9.000.000 metri cubi din fondul forestier aflat în proprietatea statului.


Citeşte şi:

GALERIE FOTO Salvează pădurea pe Facebook – iniţiativă civică inedită la Cluj

Reţeaua de socializare Facebook este folosită de grupul civic de iniţiativă SOS  (Societate Organizată Sustenabil) pentru a salva Pădurea Făget din Cluj-Napoca. Clujenii sunt invitaţi să trimită sesizări şi fotografii, pe o pagina de Facebok creată de iniţiatori, în legătură cu tăierile ilegale de copaci, depozitele de deşeuri şi construcţiile ridicate în pădure.

Ministrul Apelor a cerut, la Cluj, demisia şefului ITRSV Ploieşti pentru sutele de hectare de pădure tăiate ilegal în judeţul Argeş

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a afirmat, vineri, 1 noiembrie, la Cluj, că a cerut, demisia şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Ploieşti, Sever Stanciu, fiindcă acesta nu a dispus controale cum ar fi trebuit şi cum aproape o mie de hectare de pădure au fost defrişate fără acte.

Peste 900 de hectare de pădure tăiată ilegal în Argeş, într-o zonă protejată

Peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecţie din judeţul Argeş a fost tăiată ilegal la ras, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei, a declarat, pentru Mediafax, ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga, în urma unei acţiuni de control.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite