Fost director de la Poşta Română, trimis în judecată alături de Nelu Iordache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poşta Română ar fi fost păgubită cu circa 3,4 milioane de euro în urma unui contract cu Blue Air
Poşta Română ar fi fost păgubită cu circa 3,4 milioane de euro în urma unui contract cu Blue Air

Omul de afaceri Nelu Iordache este trimis în judecată într-un nou dosar penal. Iordache este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat Poşta Română cu 3,4 milioane de euro, în urma unui contract de servicii de transport aerian şi handling pentru compania de stat.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cristian Mihai Buciu, la data faptei director al Direcţiei operaţionale din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română SA, a lui Nelu Iordache şi Gheorghe Răcaru, la data faptelor administratori ai companiei de transport aerian Blue Air. Fapta de care sunt acuzaţi cei trei este
participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Cristian Mihai Buciu, sprijinit şi de ceilalţi doi inculpaţi, i-au determinat pe reprezentanţii  Companiei Naţionale Poşta Română SA să încheie, fără vinovăţie, un contract în condiţii dezavantajoase, păgubitoare pentru compania naţională care a fost prejudiciată astfel cu suma de  3.395.286 euro. În fapt, A.N.R.C. (devenită ulterior A.N.C.O.M.) a impus Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (CNPR) standarde interne relative la distribuirea trimiterilor poştale prioritare, determinate de reglementările europene. Singura soluţie identificată de C.N. Poşta Română pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondenţă“, se precizează într-un comunicat al DNA.

Licitaţie măsluită

Consiliul de administraţie al Poştei Române a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, deşi nu au fost făcute calcule privind veniturile şi cheltuielile pe care acest plan la presupunea. Cristian Mihai Buciu, conducătorul Direcţiei operaţionale din C.N. Poşta Română, a fost desemnat să se ocupe de efectuarea demersurilor necesare implementării planului de afaceri.

Pentru achiziţionarea unui serviciu de transport aerian a fost declanşată o procedură de achiziţie publică. Valoarea contractului a fost estimată la 45 milioane de euro, prin raportare la un număr de ore de zbor şi la un cost al orei de zbor.

„Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacităţi de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garanţiei de participare la licitaţie şi a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restricţionat accesul la procedura de achiziţie publică, în condiţiile în care niciun operator aerian (de pe o piaţă şi aşa mică) nu dispunea de aeronave proprii suficiente. În consecinţă, singura care a putut să formuleze o ofertă a fost compania de transport aerian administrată de Gheorghe Răcaru şi Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta condiţiile de calificare, reprezentanţii companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garanţie bancară falsă“, mai arată procurorii.

Curse aeriene numai pe hîrtie

Deşi oferta financiară a companiei de transport aerian administrate de Gheorghe Răcaru şi Nelu Iordache, desemnată câştigătoare, a vizat efectuarea a şase curse directe cu şase avioane, în contractul amintit  a fost stabilit ca, pentru aceeaşi bani, să se efectueze numai patru curse cu patru avioane, cursele fiind două directe şi două cu escală (pentru a ajunge la toate destinaţiile). Cele două curse cu escală urmau să fie facturate ca şi când ar fi fost efectuate patru curse directe cu patru avioane.

Poşta Română s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 6.926.713 euro. Procurorii DNA au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

În alte dosare, Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite