FBI şi Europol au anihilat malware-ul Andromeda care a infectat milioane de calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
malware reuters

Biroul Federal de Investigaţii (FBI), în strânsă colaborare cu Inspectoratul Central de Investigaţii Criminale din Germania şi Centrul European de Criminalistică Informatică al Europol au reuşit să elimine un program malware cunoscut sub numele de „Andromeda" sau „Gamarue", care a „infectat" mai mult milioane de computere la nivel global. Toată operaţiunea  a fost coordonaţă dintr-un centru de comandă aflat în sediul central al Europol.

Acest malware distribuit pe scară largă a creat o reţea de computere infectate numită botnet Andromeda. Potrivit Microsoft, ai cărei specialişti au colaborat şi ei la anchetă, scopul principal al Andromeda era de a distribui alte familii de malware. 

Conform Europol, ar fi vorba de 80 de familii de malware care, în ultimele şase luni, ar fi afectat cîte un milion de calculatoare pe lună.

Steven Wilson, şeful Centrului european al criminalităţii informatice Europol a apreciat că operaţiunea este " un alt exemplu de aplicare a legii după o colaborare  cu partenerii din industrie.  Mesajul clar este că parteneriatele public-privat pot avea un impact asupra acestor infractori şi pot face internetul mai sigur pentru noi toţi ".

Investigaţiile în acest caz au fost demarate în urmă cu un an. Atunci s-a ajuns la concluzia că Avalanche a fost folosit ca platformă pentru lansarea şi gestionarea atacurilor globale de tip malware.

Hacker-ul a fost arestat

"Andromeda a fost unul dintre cele mai vechi programe malware de pe piaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oorth.

Autorităţile din Belarus au anunţat că au arestat un bărbat sub suspiciunea că ar fi vândut programe malware. Ofiţerii de poliţie au confiscat echipamente din birourile lui din Gomel, al doilea oraş ca mărime din Belarus, şi acesta cooperează în cadrul investigaţiei. Individul este suspectat că ar fi liderul unei reţele de hackeri care ar fi folosit Andromeda.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite