Examen de Bacalaureat cumpărat la bancomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre profesorii care corectau lucrările la examenul de maturitate primeau mita pe carduri sau direct în numerar, în timpul întâlnirilor cu absolvenţii sau cu părinţii acestora în Parcul Cancicov. Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Robert David, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“, mai multe teze xerocopiate ale elevilor, precum şi 10.000 de lei.

Peste 20 de profesori din Bacău vor fi audiaţi în următoarele zile de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău. Este vorba despre cadre didactice care au corectat teze de Bacalaureat la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny".

Mai citiţi şi:

TOTUL DESPRE BAC: Note de 10 pe linie, multe contestaţii şi topul liceelor fruntaşe

Liceele ruşinii: toţi elevii au picat la Bacalaureat

Profesor trimis în judecată pentru fraudarea examenului de bacalaureat

Profesorii sunt cercetaţi că au luat şpagă şi au făcut trafic de influenţă pentru mărirea unor note la examenul de maturitate. Iniţial, acum o săptămână, când ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bacău şi jandarmii au descins la liceul băcăuan, ancheta viza doar şase profesori, printre care şi pe Robert David, directorul unităţii de învăţământ.

Traseul şpăgii

Majoritatea întâlnirilor dintre profesorii corectori, absolvenţi sau părinţii acestora aveau loc în parc, mai precis, în zona Teatrului de Vară. Plata se făcea fie în numerar, fie prin intermediul unor carduri ai căror titulari erau chiar părinţii absolvenţilor. Acestea erau alimentate şi apoi oferite, împreună cu codul PIN, profesorilor şpăgari. „Metoda este simplă şi relativ sigură deoarece bancomatul nu lasă urme. Banii erau retraşi de pe card mai apoi de către profesori", a explicat sursa citată.

Totodată, zeci de elevi vor fi chemaţi la audieri deoarece numele au fost găsite pe liste sau în fişierele din calculatoarele dascălilor. Surse apropiate anchetei afirmă că numai în locuinţa lui Robert şi a Roxanei David, directorul liceului şi soţia sa, au fost găsiţi 10.000 de lei, bani dosiţi în mai multe locuri din casă. La ei au fost descoperite mai multe teze multiplicate la copiator. „Se bănuieşte că David trebuia să dea explicaţii părinţilor pentru banii primiţi. Tezele originale erau multiplicate, iar apoi completate cu rezolvările care lipseau. Astfel, părintele vedea cu ochii lui cum arăta teza scrisă de mâna copilului său şi cum s-a îmbunătăţit lucrarea peste noapte, după ce banii au fost încasaţi", a declarat o sursă judiciară.

Ancheta continuă

Daniel Apetroaiei, procurorul de caz, a afirmat că ancheta este încă în desfăşurare.„Deocamdată, pentru niciun elev nu s-a dat începerea urmăririi penale. Ancheta însă, continuă", a spus procurorul. Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii în casele cadrelor didactice acuzate. „Cazul va evolua. Aceasta este doar o primă parte a anchetei. Avem mai multe probe care trebuie coroborate între ele", a declarat Roland Filipescu, ofiţer de presă DGA Bacău.

Vrancea: Zeci de profesori,în instanţă cu Bac-ul din 2008

Inspectorul şcolar general din judeţul Vrancea, Iordache Bostan, alături de alte 20 de persoane, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii anticorupţie fiind acuzat că, în anul 2008, a pus umărul - prin săvârşirea unor fapte grave de corupţie - la fraudarea examenului de Bacalaureat.

Conform DNA, în perioada desfăşurării examenului (iunie-iulie 2008), Anca Alexandrescu - profesor de limba franceză şi de limba engleză la Colegiul Tehnic „A.I. Cuza" din Panciu (Vrancea) - în calitate de examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta" din Adjud la limba franceză, ar fi primit diverse sume de bani pentru ca 15 elevi să promoveze examenul sau să primească note mai mari. Procurorii mai susţin că pe lângă Anca Alexandrescu ar fi intervenit însuşi inspectorul şcolar general din Vrancea solicitându-i să acorde, la limba franceză, nota 10 unui număr de trei candidaţi. Profesorii deferiţi Justiţiei au primit mită între 100 şi 2.000 de euro. (Liliana Năstase)

„Nu aş putea spune că la Bac nu au existat şi alte fraude"

Au existat mai multe fraude la examenul de Bacalaureat decât cele descoperite până acum - aceasta este convingerea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. El spune, într-un interviu pentru „Adevărul", că rezultatele acestui examen îl fac să-şi pună o serie de întrebări.

„Trebuie să vedem în ce măsură notele de la Bacalaureat se corelează cu notele de la clasă. Facem o analiză foarte atentă, să vedem exact care sunt cauzele pentru care notele sunt atât de diferite", a spus Funeriu. În opinia sa, promovabilitatea scăzută din acest an s-ar explica prin „atitudinea fermă a Ministerului Educaţiei". „Nu am tolerat niciun fel de fraudă. Dar nu este încă perfect, mai e mult de lucru. Nu aş putea spune că la Bacalaureatul din acest an nu au existat şi alte fraude", a precizat oficialul.

Abuzurile directorilor, protejate de lege

Cât despre liceele cu rezultate dezastruoase în privinţa promovabilităţii, ministrul promite o analiză serioasă în perioada imediat următoare. „Când vom şti clar care sunt motivele pentru care notele au fost aşa de mici, evident că putem propune şi soluţii de îndreptare a lucrurilor. Problema este că aceste soluţii trebuie să se înscrie în cadrul legal actual, care nu permite prea multe sancţiuni".

Ministrul dă de înţeles că a luat în calcul demiterea directorilor de la şcolile cu probleme, dar legile actuale nu-i permit. „Desigur, este greu să menţii în funcţie un director atunci când nu este performanţă. Este greu să menţii în funcţie un director în şcoala căruia se copiază pe rupte şi intervin procurorii DNA. Este greu să menţii în funcţie un director care recunoaşte cu nonşalanţă că s-au dat note mari doar aşa, din nu ştiu ce motiv", a declarat Funeriu.

Ministrul caracterizează fraudele şi lipsa de performanţă drept un adevărat „cancer educaţional", care nu s-ar rezolva însă „doar prin schimbarea a 20 de directori". (Carmen Constantin, Andreea Ofiţeru)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite