Efectul confiscării extinse: fost vicepreşedinte ANRP rămas fără 7 maşini de lux şi o vilă. Măsura i-a afectat şi pe fiii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Dumitru
Catalin Dumitru

Maşini de lux şi imobile scumpe au fost confiscate de judecători într-un caz privind despăgubiri acordate de ANRP. Fostul vicepreşedinte al instituţiei, Cătălin Dumitru, a fost găsit vinovat că ar fi primit o şpagă de 1 milion de euro. Sentinţa: 6 ani şi 6 luni de închisoare

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Cătălin Dumitru (60 de ani), a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită şi spălarea banilor. El a fost găsit vinovat că ar fi primit şpagă suma de 1 milion de euro de la afaceristul Michael Mureşan, în schimbul facilitării unei despăgubiri de 5,2 milioane de euro.

Ineditul sentinţei nu este însă dat de numărul de ani la care Dumitru a fost condamnat şi de faptul că magistraţii au decis confiscarea extinsă a mai multor bunuri, care ar fi fost achiziţionate de acesta pe numele fiilor săi din banii primiţi ca mită. Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul oficial că a încercat astfel să ascundă şpaga.

Este vorba de un apartament în Piaţa Unirii (Bucureşti) achiziţionat pe numele fiului său Alexandru- Cătălin, şi de trei maşini de lux (Mercedes–Benz, BMW 320D XDrive Coupe şi un Mercedes Benz S 320 CDI ) cumpărate pe numele celor trei fii ai săi. Cătălin Dumitru, a fost vicepreşedinte ANRP în perioada 23 iulie 2012 - 11 septembrie 2013. Anterior, el a ocupat funcţia de lider al filialei PC Teleorman. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Oradea, iar procesul este în faza de apel la Curtea Supremă.

Confiscare extinsă şi la complici

În acelaşi dosar, judecătorii orădeni l-au condamnat pe Alexandru-Cătălin Dumitru, fiul fostului vicepreşedinte al ANRP, la 3 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălarea banilor. Afaceristul Michael Mureşan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru dare şi confiscarea extinsă a unor bunuri puse pe numele unor apropiaţi: un hotel S+P+E+M (Vila Bodi) - evaluat la 400.000 de euro şi un autoturism de lux marca Porsche Panamera, în valoare de 80.000 de euro.

Alte două persoane implicate în acest caz, care au recunoscut acuzaţiile au primit condamnări cu suspendare. Este vorba de Daniel Bran, fostul consilier al ministrului Agriculturii Daniel Constantin, condamnat la 2 ani şi 6 luni, şi de afaceristull Vasile Nicolae Dragoş care a primit 2 ani. Judecătorii au mai confiscat un autoturism Audi A8, pe care Daniel Bran îl cumpărase pe numele soţiei sale şi două autoturisme pe care Dragoş le cumpărase pe numele soacrei sale: un BMW 730D şi un BMW XG. În total, Curtea de Apel Oradea a decis confiscarea extinsă a 7 maşini de lux, care ar fi fost cumpărate cu bani din şpagă. Magistraţii au explicat şi de ce Cătălin Dumitru şi fiul său trebuie să execute condamnarea în penitenciar: „A dispune altfel ar însemna că organele judiciare nu acţionează cu fermitate faţă de autori a unor asemenea fapte , afectând încrederea opiniei publice în lege şi slujitorii ei”.

Ancheta procurorilor DNA

Michael Mureşan (foto) a atras atenţia anchetatorilor cu banii pe care îi cheltuia şi pentru că se afişa public cu Porsche-ul Panamera. În urma monitorizării DNA, a ieşit la iveală că Mureşan ar fi dat o mită de 450.000 de euro lui Daniel Bran şi amicului acestuia, Vasile–Nicolae Dragoş, pentru a interveni la Cătălin Dumitru. Afaceristul se ocupa de cumpărarea de drepturi litigioase şi primea măsuri reparatorii de la statul român.

michael muresan

Discuţii la pielea goală

În iulie - august 2013, procurorii DNA Oradea investigau despăgubirea dubioasă şi au început ancheta pentru abuz în serviciu împotriva lui Dumitru. În acea fază a anchetei, procurorii DNA nu ştiau de şpăgile de sute de mii de euro date de Mureşan. În august 2013, Bran s-a dus acasă la Dumitru şi i-a transmis că „poate rezolva problema”.

El i-a dat cartea de vizită a unui avocat din Satu- Mare, despre care a spus că este prieten cu procurorul DNA care instrumenta cazul. Dumitru a povestit că întâlnirea cu avocatul sătmărean a avut loc, de frica interceptărilor, într-un bazin de apă termală, într-un centru de agrement de lângă Satu Mare. Dumitru a fost învăţat să-şi cumpere un telefon şi o cartelă pe care să le folosească doar pentru această problemă.

„Dacă vrei, mergem la noapte”

Bran s-a întâlnit de mai multe ori cu Dumitru, în Bucureşti, şi i-a explicat care este preţul: 400.000 de euro. Dacă ar da banii, ancheta ar fi închisă automat. „Venii ca să vorbesc cu tine, că am numai probleme pe la serviciu şi nu ştiu când să ajung la oamenii ăştia, la...”, se ruga Dumitru. „Când vreţi! Tu-mi zici... îmi spui! Dacă vrei, mergem la noapte!”, spunea Bran.

Potrivit intercepărilor ambientale şi telefonice, consilierul lui Daniel Constantin şi-a asumat rolul de „garant” al operaţiunii prin care dosarul lui Dumitru urma să fie clasat. Ancheta procurorilor DNA a dezvăluit că garanţiile oferite de Bran nu se suţineau în realitate.

„El mi-a spus o sumă de-am căzut în nas!”

Pe 6 septembrie 2013,Cătălin Dumitru discuta cu Daniel Bran detaliile anchetei, în restaurantul bucureştean „Sofia”. Consilierul garanta că va bloca ancheta DNA.

Cătălin Dumitru: Bă, nu i-am zis deocamdată nimic, pentru că ce vrea el nu se poate! Înţelegi? El are un dosar la mine şi nu... eu nu i-l fac! Indiferent ce ar face el! Înţelegi tu? Unu, pe la Piteşti! Şi ce mai vroiam eu să discut cu tine... Bă, ce fac, mă, cu avocatul ăsta? Am încredere-n el?
Daniel - Marin Bran: Ai încredere în el, deci, eu îţi garantez...
Dumitru: Aşa...
Bran: Deci, milion la milion, că orice ar fi, vii la mine în Satu Mare, întrebi de Bran, toată lumea ştie! Unde stau, unde mi-e .....! Şi...

„Cu capul meu garantez”

Dumitru: Bun! Şi avocatul?
Bran: Pentru avocat garantez!
Dumitru: Da’ ăsta la procuror ce relaţii are direct?
Bran: Sunt colegi din generală, şcoală, liceu, facultate!
Dumitru: Da’ a vorbit cu procurorul?
Bran: Sigur! ...
Dumitru: Deci, a vorbit!
Bran: Totu-i OK! Aveţi încredere în mine sută la sută!
Dumitru: Că m-am dus atunci, am discutat cu el şi urma... eu urmează să mă mai duc o dată! Da’ am stat aşa şi am analizat toate aspectele, înţelegi?
Bran: Da!
Dumitru: Şi ei îmi garantează mie scoaterea de sub urmărire penală!?
Bran: Sută la sută!
Dumitru: Da’ ce ...? Că ei în dosarul respectiv ce au, mă, frate? Că n-au nimic! E făcută decât...
Bran: Aşa e făcută, da’ vezi că numai probleme am avut din cauza aia, şi eu şi dumneavoastră, că suntem acolo! Eu vă zic, eu vă garantez pentru Silviu, pentru avocat...
Dumitru: Da?
Bran: Cu capul meu garantez! Deci...
Dumitru: Şi de procuror cine îmi garantează?
Bran: Tot, tot eu garantez...
Dumitru: Dacă ăsta...
Bran: Că să... vă scoate!
Dumitru: Mă scoate?
Bran: Da! Tot eu garantez! Dacă, Doamne fereşte, nu... dar ori pe cine întrebaţi în judeţul Satu Mare ...

Cătălin Dumitru i se plângea lui Daniel Bran că suma cerută ca şpagă este una „astronomică” şi că aşteptările sale erau undeva în jurul a „maxim 100.000 euro”.

Cătălin Dumitru: El mi-a spus o sumă!
Daniel- Marin Bran: Mare?
Dumitru: Foarte mare! De... am căzut în, în nas!
Bran: Cât? În nas!
Dumitru: ... Patru!
Bran: Patru sute de mii?
Dumitru: Da!
Bran: Prea mult!
Dumitru: Hai, bă, dracu’, eu sunt... Chiar dacă... eu n-am banii ăştia, înţelegi tu? N-am banii ăştia!
Bran: Nu, tre’ să mergem să vedeţi dacă o să cădeţi de acord cu el: „Bă, eu am...”
Dumitru: Înţelegi? Eu îi dau... eu sunt de acord să-i dau o sumă de bani, înţelegi, dacă îmi rezolvă problema!
Bran: Da! ...(neinteligibil, vorbeşte în şoaptă)... mult...!

„Este o sumă astronomică”

Dumitru: Eu zic că e o sumă astronomică, înţelegi? Eu n-am banii ăştia! Eu aş vrea cu el să fac în felul următor: dau o parte din bani, da’ să mai scadă din sumă, îi dau o parte din bani şi că nu-i am... chiar dacă m-aş da peste cap...
Bran: Da, da, da!
Dumitru: N-am la cine să mă duc să mă împrumut de suma asta! Cine-ţi dă, dracu’, îţi dă banii ăştia?
Bran: Da, mult! Eu m-am gândit la câteva zeci de mii, hai să zic până maxim într-o sută!
Dumitru: Bă, dacă era o sută de mii, mâine veneam cu tine şi-i duceam! Mă duceam, mă împrumutam, mă dam peste cap! Da’ patru sute de mii de unde ... (foloseşte un cuvânt obscen)... să iau eu patru sute de mii, mă, să-i duc lu’ ăsta? Eu, pân’ la urmă, ca să am eu liniştea mea, merg, mai discut o dată cu el, poate or mai scădea şi ei din bani, înţelegi?




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite