E oficial: anchetatorii merg pe varianta sinuciderii în cazul lui Dan Condrea. Sebastian Ghiţă: Se doreşte muşamalizarea afacerii HexiPharma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au deschis mai multe dosare penale în cazul HexiPharma
Procurorii au deschis mai multe dosare penale în cazul HexiPharma

Procurorii care anchetează moartea controversată a patronul HexiPharma, Dan Condrea, au motive să creadă că acesta s-ar fi sinucis. Confirmarea vine chiar de la procurorul general al României, Augustin Lazăr. În schimb, deputatul Sebastian Ghiţă susţine că se urmăreşte muşamalizarea afacerii HexiPharma.

Misterele morţii lui Dan Condrea încep să se risipească. Ipoteza sinuciderii în cazul morţii patronului HexiPharma este pista principală pe care merg anchetatorii în acest dosar. O confirmă chiar procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Şeful procurorilor a declarat, marţi, că în dosarul morţii lui Dan Condrea nu poate fi vorba despre un omor, existând suspiciunea sinuciderii, având în vedere că patronul HexiPharma a făcut într-o singură oră de 13 ori traseul din zona în care a murit. Totuşi, teoriile conspiraţioniste au încă susţinere. Deputatul Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a afirmat că se vrea muşamalizarea cazului HexiPharma, lăsând să se înţeleagă că moartea lui Dan Condrea nu ar fi fost nici sinucidere, nici accident. Cât despre cei care ar fi putut să însceneze aşa ceva, parlamentarul a spus că Parchetele au investigatorii prin acoperire, care fac tot ce face un serviciu secret.

„Nu este vorba de niciun omor, există o suspiciune că, într-adevăr, ar fi o sinucidere, însă urmează a se clarifica după administrarea probaţiunii, după circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile, modul în care a circulat persoana respectivă pe şosea, de mai multe ori, în zona aceea“, a declarat, marţi, Augustin Lazăr, înainte de şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, întrebat despre ancheta în cazul morţii lui Dan Condrea.

Augustin Lazăr a mai spus că în dosarul dezinfectanţilor diluaţi se lucrează pentru identificarea părţilor vătămate, fiind vorba despre „sute de persoane“. De asemenea, au fost identificaţi toţi directorii de spitale care au achiziţionat biocidele şi urmează să fie audiaţi ca să comunice dacă unităţile sanitare se constituie părţi civile.

Ghiţă: Se vrea muşamalizarea cazului HexiPharma

Deputatul Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a explicat, la Adevărul Live, de ce s-ar dori muşamalizarea cazului HexiPharma. Parlamentarului i se pare suspectă atitudinea SRI, care, la solicitarea Parlamentului, a precizat că Dan Condrea nu ar fi fost filat pentru că nu era un caz de siguranţă naţională.

Sebastian Ghiţă la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Adevarul Live - Sebastian Ghita foto david muntean

„Cazul dezinfectanţilor diluaţi a devenit un caz de siguranţă naţională. Ni s-a răspuns la comisie că nu s-a considerat ca acea situaţie este de siguranţă naţională. Eu m-am gândit că o chestiune de o gravitate aşa de mare, care vizează sănătatea oamenilor, este un caz de siguranţă naţională. (...) Întrebările au fost puse în scris, nu au existat nişte ofiţeri care să vină şi să ne răspundă. Lucrurile s-au frânt când ni s-a spus că acel caz nu a fost de securitate naţională. Poate că mâine vom rezolva cazul morţii lui Condrea, dar cazul vânzării către toate spitalele din România a unor dezinfectanţi diluaţi, chestiunea aceasta n-o văd rezolvată credibil. Pare că se doreşte muşamalizarea acestui caz“, a afirmat Sebastian Ghiţă.

În privinţa celor care ar fi avut interesul să facă acest lucru, deputatul s-a eschivat de la un răspuns direct. „Avem nişte instituţii în România care trebuie să-şi facă treaba. Au fost cazuri în care au acţionat în forţă, dar în acest caz n-au procedat în egală măsură. Pentru că, vrem sau nu vrem s-o spunem, servicile - ca instituţii şi oameni din aceste instituţii - sunt din ce în ce mai prezente în zona afacerilor. Nu avem cum să mai fugim de aceste lucruri“, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Pista sinuciderii

Experţii consultaţi de „Adevărul“ au arătat încă de la început că moartea lui Dan Condrea nu poate fi considerată un simplu accident rutier. Numeroase indicii conduceau la ipoteza sinuciderii. Astfel, cu câteva zile înainte să moară, patronul HexiPharma, aflat în centrul uriaşului scandal declanşat de dezvălurile legate de diluarea dezinfectanţilor pentru spitale, îşi schimbase testamentul. În ziua fatidică, Condrea a ales să urce la volanul unui autoturism Opel Astra, deşi în garajul său se aflau bolizi de lux, precum Porsche Cayene, ale căror dotări de siguranţă i-ar fi putut zădărnici presupusul plan de sinucidere. Nu în ultimul rând, înainte să intre cu maşina într-un pom de pe marginea drumului dintre Buftea şi Corbeanca, Dan Condrea a fost surprins de camere de luat vederi parcurgând de 13 ori această rută.

Produsele HexiPharma, folosite în continuare în unele spitale

Deşi după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi Guvernul a dispus retragerea din spitale a tututor produselor HexiPharma până la finalizarea anchetei, Ministerul Sănătăţii, care a făcut mai multe controale inopinate în toate spitalele publice din ţară, a avut surpriza să constate că ordinul nu a fost respectat în totalitate.

Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, „controlul a relevat că mai există un număr redus de produse HexiPharma folosite în activitatea curentă. Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerinţele cantitative ale spitalului. În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câştigat licitaţia pentru înlocuirea majorităţii produselor Hexi Pharma. În aceeaşi zi au fost emise şi comenzile pentru marfă. Pentru a preveni apariţia de infecţii nosocomiale în aceste condiţii, Serviciul pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curăţenie şi autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit“, informează ministerul.

Sebastian Ghiţă, despre secrete şi servicii 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite