Dosarul „Trofeul Calităţii”. Fostul inspector Adrian Grăjdan, trimis în judecată pentru favorizarea lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fost inspector al ISC trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase FOTO Adevărul
Un fost inspector al ISC trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase FOTO Adevărul

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Adrian Balaban Grăjdan a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. El este acuzat că în 2012 a trimis Curţii Supreme o adresă prin care contesta existenţa unui prejudiciu în dosarul „Trofeul calităţii” şi retrăgea instituţia ca parte din cauză.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe 22 mai 2012, Adrian Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, ar fi emis către Curtea Supremă o adresă prin care spunea că instituţia contestă existenţa prejudiciului în dosarul „Trofeul calităţii”. 

Grăjdan ar fi emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de inspector general al ISC. De asemenea, documentul ar fi fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC.

Mai mult, Grăjdan ar fi premeditat această acţiune, deoarece, spun procurorii, primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general ar fi vizat exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii din dosarul fraudării Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Potrivit documentului semnat de Grăjdan, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar – contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există.

Dosarul „Trofeul Calităţii”

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost parte civilă în dosarul de corupţie „Trofeul Calităţii” în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, potrivit sentinţei definitive a Curţii Supreme, avea de recuperat prejudicii de la fostul premier.

ISC a fost în mijlocul unui mare scandal în urmă cu un an, scandal lăsat cu o urmărire penală pe numele şefului de atunci al instituţiei, Constantin Grăjdan, cel care a semnat retragerea ISC ca parte civilă din dosarul lui Năstase. 

În urma scandalului şi al anchetei penale demarate, ISC s-a reconstituit parte civilă şi, în urma deciziei definitive de condamnare a lui Năstase a încercat să recupereze un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro de la toţi inculpaţii.

La începutul acestui an, la mai bine de şase luni de la decizia definitivă a Curţii Supreme, ISC cerea la Judecătoria Sectorului 1 executarea silită a fostului premier, deoarece după cum afirma conducerea instituţiei acesta refuza să plătească prejudiciul. Riscul ca executorii judecătoreşti să pună sechestru pe vilele lui Năstase era iminent, lucru recunoscut chiar de apărătorii fostului lider PSD. 

Dar în scurt timp, vicepremierul Liviu Dragnea a dispus verificări la sânge la ISC, şi l-a somat pe inspectorul general Petru Cost „să înceteze cu bâlbâielile“ în cazul Năstase. Reprezentanţii inspectoratului au procedat în consecinţă: ISC a pus urgent la dispoziţia avocaţilor lui Adrian Năstase numărul contului din Trezorerie în care să fie virate sumele cu titlul de prejudiciu în dosarul „Trofeul Calităţii“.

La doar câteva zile după aceasta, Adrian Năstase a anunţat ISC că va plăti 760.000 de euro „partea sa din prejudiciu”, potrivit avocatului fostului premier.

În acest dosar, şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată în dosarul „Trofeul calităţii” la şase ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite