UPDATE Elena Udrea, dusă la instanţă. Avocat: „Este îngrijorată din cauza ameninţărilor”. Dragomir: „A fost primită bine la închisoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea ar putea afla marţi dacă va fi cercetată în continuare în spatele gratiilor în dosarul „Gala Bute”. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au luat în discuţie contestaţia fostului ministru împotriva deciziei prin care i-a fost prelungit arestul preventiv. Udrea a fost scoasă din Penitenciarul Târgşor şi dusă la Instanţa Supremă. Acolo a fost şi prietena ei Ruxandra Dragomir care a spus că Udrea a fost primită bine în închisoare.

UPDATE Ruxandra Dragomir a declarat, marţi, la instanţa supremă, că Elena Udrea a fost primită foarte bine la Penitenciarul Târgşor şi că stă în celulă cu trei persoane, exprimându-şi speranţa că prietena sa va fi eliberată din arest.

”Cred că acea ameninţare (scrisoare de ameninţare primită de Elena Udrea - n.r.) a fost suficientă, astfel încât să se ia în serios şi mă bucur că a fost luată în serios de către directorul penitenciarului şi de către autorităţi. (...) Stă în celulă cu alte trei persoane. Sper ca această măsură preventivă să fie schimbată astăzi. Sper să nu mai fie nevoită să stea acolo, pentru că dosarul a fost trimis în instanţă. Elena nu poate influenţa ancheta penală, nu poate influenţa probele din dosar şi nu merită să fie acolo”, a spus Dragomir, care a precizat că Udrea a fost primită foarte bine la Penitenciarul Târgşor.

La instanţa supremă a venit şi mama Elenei Udrea, despre care Ruxandra Dragomir a afirmat că se teme pentru sănătatea fiicei sale.

”Vorbesc în fiecare zi cu dânsa, s-a speriat când a auzit de această scrisoare, se teme pentru sănătatea şi viaţa fiicei ei. Vrea să vină acasă, speră ca măsura să se schimbe”, a precizat Ruxandra Dragomir.

UPDATE Avocatul Elenei Udrea, a confirmat că aceasta a primit o scrisoare de ameninţare, prin care era anunţată că un deţinut ar fi fost plătit să o înţepe cu un ac infectat cu virusul HIV, precizând că aceasta „avea o îngrijorare generată de acestă scrisoare”.

Întrebat care este starea de spirit a Elenei Udrea astăzi, în comparaţie cu alte dăţi, în condiţiile în care când a fost adusă la instanţă nu a zâmbit şi era supărată, Marius Striblea a spus că supărarea este generată „de situaţia scrisorii de ameninţare”.

„Poate că această supărare de fapt este îngrijorarea generată de situaţia scrisorii şi sigur că un om care se află într-un mediu pe care nu-l controlează, într-un mediu în care nu are protecţia pe care şi-o doreşte, are această temere şi s-ar putea ca starea ei de spirit să fie fundamental afectată de această chestiune”, a declarat avocatul, adăugând că la Penitenciarul Târgşor a fost declanşată o anchetă în cazul scrisorii de ameninţare primită de Elena Udrea.

Mai mult, întrebat despre o declaraţie a Elenei Udrea potrivit căreia nu va mai ieşi din închisoare, el a spus că aceasta se referă la faptul că în toate încheierile pe care le-a avut până acum se vorbeşte despre existenţa unui pericol pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea sa în libertate.

„Se referă la faptul că în toate încheierile pe care le-am avut până acum se vorbeşte despre existenţa unui pericol pentru ordinea publică pe care l-ar genera lăsarea sa în libertate, dar din păcate pentru noi şi pentru dânsa acest pericol nu este niciodată indicat. Nu este indicată proba din care reiese acest lucru. Ea reclama şi în faţa instanţei faptul că dacă apreciezi că lăsarea în libertate a cuiva este pericol pentru ordinea publică eminamente din încadrarea faptelor, înseamnă nu mai ieşi niciodată din arest, fiindcă aceleaşi încadrări le ai de la începutul procesului până la sfârşit”, a mai arătat apărătorul.

Fostul ministru a fost mutat, pe 30 aprilie, din Arestul Poliţiei Capitalei în Penitenciarul de femei Târgşor din judeţul Prahova.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.

Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea, trimisă în judecată. Dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Ce spune rechizitoriul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite