Documentele prin care ministrul Relu Fenechiu îşi cere achitarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâine se va da sentinţa în dosarul "Transformatorul"
Mâine se va da sentinţa în dosarul "Transformatorul"

Joi, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a remis presei un comunicat cu „informaţii relevante privind dosarul penal“, în care susţine că „prin analizarea probelor aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu“.

„La data de 10.07.2013 am depus concluzii scrise prin care am solicitat achitarea, pentru că, în esenţă nu a fost săvârşită nicio faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nicio înţelegere, activitate de ajutor sau de înlesnire pentru săvârşirea vreunei fapte prevăzute de legea penală, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei înfracţiuni, nici ale faptei de abuz în serviciu, cu atât mai puţin cele ale vreunei forme a participaţiei la săvârşirea acestei infracţiuni”, scrie Fenechiu într-un material.

El mai arată că „aşa numitul obiect material al infracţiunii a fost valorificat (prin bonificare şi revânzare), astfel că este absurd să se reţină că prin achiziţia bunurilor s-a creat un prejudiciu, în condiţiile în care în realitate s-au înregistrat beneficii de către societatea SISE Electrica Moldova.

„Pentru puţinele componente rămase în mod real stoc, este de menţionat că pe de o parte acestea constituie elemente ale stocului de siguranţă, care trebuie să existe în mod obligatoriu, permanent în gestiune, şi că, pe de altă parte, cele ce ar putea excede acestui stoc sunt utilizabile, iar SISE Electrica Moldova, deşi a solicitat DNA, nu a primit permisiunea să le utilizeze, în contextual în care utilizarea lor ar permite societăţii obţinerea de venituri imperios necesare dată fiind starea economică precară a acesteia (aflându-se în administrare specială)”, se mai arată în material.

Fenechiu mai acuză parchetul şi Garda Financiară că ignoră actele contabile ale SISE Moldova şi să „analizeze  selectiv doar unele dintre documentele avute la dispoziţie”.

Acuzaţiile aduse de DNA

Mâine este aşteptată o decizie în procesul lui Fenechiu din dosarul „Transformatorul”. Aceasta nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

Liberalul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

Raport de expertiză contabilă

Expertiza contabila

COMPARAŢII PREŢURI UNITARE DE ACHIZIŢIE LA TRAFO

Anexa 3.3. Comparatii Preturi Unitare de Achizitie La Trafo.

Raport de expertiză tehnică

Expertiza tehnica

Informaţii relevante privind dosarul penal nr. 4747/1/2012 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală

Material

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite