Dinu Zamfirescu, despre Regina Ana: „Un om extrem de echilibrat şi cald, o mamă desăvârşită, care a devenit şi o bună româncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Zamfirescu a fost apropiat familiei regale în anii exilului Foto Arhivă personală Dinu 
Zamfirescu
Dinu Zamfirescu a fost apropiat familiei regale în anii exilului Foto Arhivă personală Dinu Zamfirescu

Dinu Zamfirescu (86 de ani), moştenitor al Brătienilor, fost deţinut politic, apropiat al familiei regale, şi-a exprimat, luni, regretul pentru moartea Reginei Ana, spunând că a fost un om „de mare echilibru“ în momentele cele mai dificile din viaţa cuplului regal şi a rememorat, pentru „Adevărul“, împrejurările în care a cunoscut-o pe soţia Maiestăţii Sale.

„Regina Ana a fost un om extrem de echilibrat în cele mai aspre momente din viaţa Regelui Mihai, a fost o mamă desăvârşită care s-a ocupat temeinic de educaţia celor cinci fete şi care, mai apoi, a devenit o bună româncă“, a declarat Dinu Zamfirescu pentru „Adevărul“, care şi-a arătat regretul pentru decesul Reginei.

Dinu Zamfirescu, unul dintre membrii fondatori ai PNL după ’90, a rememorat momentul în care a întâlnit-o pentru prima dată pe Regina Ana. Se întâmpla în perioada exilului, într-o vizită acasă la familia regală, în Versoix (n.r. – Elveţia). „Ajunsesem să fiu corespondentul BBC-ului, secţia română, şi m-am folosit şi de atu-ul de ziarist ca să-i trimit o scrisoare Regelui pentru a-l întâlni. Mi-a transmis când să merg. Atunci am cunoscut-o şi pe Regina Ana. Mi s-au părut nişte oameni foarte simpli. Mi-amintesc că eram foarte jenat fiindcă nu ştiam în ce limbă să vorbesc cu el şi, până la urmă, m-am adresat în franceză. Atunci, Regina a intervenit şi mi-a spus: «Nu! Cu Regele vorbiţi numai în limba română! Eu nu ştiu să vorbesc limba, dar o înţeleg.», îşi aminteşte liberalul.

Când Regele se ţinea de bancuri

De atunci, Dinu Zamfirescu i-a vizitat de mai multe ori şi i-a însoţit la unele întâlniri oficiale în ţară şi în străinătate. Prin '93, la Paris, la o întâlnire cu membri ai exilului românesc şi cu personalităţi franceze, a surprins un moment de destindere, dincolo de rigorile de protocol. „Stăteam la o masă, împreună cu Regele Mihai, Regina Ana şi Ariadna Combeş, fiica Doinei Cornea. Eu cu Ariadna eram «delegaţi» să informăm cuplul regal cine erau invitaţii. Pentru că românii nu sunt cei mai punctuali oameni,  Regele a propus să nu stăm ca soldaţii şi să aşteptăm, ci să mergem la bar să luăm câteva răcoritoare. Şi, în atmosfera asta destinsă, el a început să spună bancuri în limba română, pe care le înţelegea şi Ana. Cred că a fost prima şi ultima dată când îi văzusem pe Rege şi pe Regină într-o dispoziţie aşa veselă“, a mai spus Dinu Zamfirescu.

image

Regele Mihai, Regina Ana şi Dinu Zamfirescu ( Foto: Lucian Muntean)

Regina Ana a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la un spital din localitatea elveţiană Morges. Anunţul a  fost făcut, luni după-amiază, de Casa Regală, printr-un comunicat de presă. Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal din România.

„La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges“, precizează comunicatul.

Citeşte şi:

A murit Regina Ana. La 92 de ani, Regina s-a stins din viaţă la un spital din Elveţia FOTO VIDEO

Regina Ana a murit. Momente-cheie din viaţa cuplului regal, care au schimbat istoria. „Întâia oară l-am salutat pe Rege pocnind călcâiele, ca un soldat”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite