Diaspora îşi cere votul în stradă: românii din mai multe capitale europene au protestat duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o sâmbătă a protestelor românilor din ţară faţă de proasta organizare a Ministerului Afacerilor Externe la primul tur al alegerilor prezidenţiale în Diaspora, din cauza căreia numeroşi conaţionali nu au reuşit să voteze pe 2 noiembrie, a venit rândul românilor din străinătate să-şi manifeste nemulţumirile.

PARIS UPDATE Protestele de la Paris s-au încheiat în jurul orei 19.00 (20.00, ora României), cu Hora Unirii în care s-au prins toţi românii prezenţi. 

În genunchi, românii de la manifestaţiile din Paris, au ţinut un moment de reculegere pentru eroii Revoluţiei. Înainte s-a scandat „Voi ne-aţi umilit, asta ne-a unit!“

„România, trezeşte-te! 500 de persoane la fix 6. La ore fixe, turnul sclipeste timp de zece minute...un gând magic celor din ţară. Bisous!“, transmite Iulia Badea Guéritée pe contul său de Facebook.

La ora 17.30 (18.30, ora României) numărul protestatarilor se ridica la peste 400. Manifestanţii pe esplanada Trocadero din Paris scandează, dar şi explică trecătorilor şi turiştilor ce se întamplă în România. Se cântă imnul, scrie Iulia Badea Guéritée.

În jurul orei locale 16.30 (17.30 ora României) se adunaseră aproximativ 100 de oameni, tineri, bunici, copii.

„Simt, sper, că se va schimba ceva, sau că particip la ceva important. Diaspora pariziană iese iar în stradă. Aş vrea să nu fiu dezamăgită, dezamăgirea doare nu pentru ceilalţi, ci pentru tine. Vei fi murit un pic degeaba“, spune Iulia Badea Guéritée, pe pagina ei de Facebook. 

protest paris diaspora romani FOTO  Maria Emanuela - .facebook.com/maria.emanuela2

Manifestanţii scandează: „În 1989 au murit ca să putem vota!“, „Romania e cu noi!“ sau „Trei secţii de votare, nu cabine de pontare“.

Foto dreapta: Mesaj de la la Paris către românii din ţară care au ieşit în stradă pentru a susţine dreptul la vot al Diasporei / Sursă foto: Maria Emanuela 

Strigătele românilor din capitala Franţei vin ca urma a gravelor probleme întâmpinate la primul tur al alegerilor. În Franţa, unde s-au înregistrat cele mai mari probleme, Ministerul Afacerilor Externe a organizat nouă secţii de votare – două la Paris şi câte una la Brest, Bordeaux, Toulouse, Marsilia, Lyon, Strasbourg şi Nancy.

Comunitatea românească din Hexagon este numeroasă, numai în Paris şi împrejurimi fiind înregistraţi peste 50.000 de români.

LONDRA UPDATE La ora locală 15.00 (16.00 ora României), românii au început să se adune în apropierea ambasadei României de la Londra.  

„Ne-am adunat aici la High Street Kensington, foarte aproape de ambasada României. Nu avem voie să stăm chiar în faţa ambasadei pentru că este situată pe un drum privat”, a declarat o tânără într-un material video realizat de Andreea SimaMarius Lobonţiu şi de Vlad Borlea, români stabiliţi la Londra care transmit informaţii de la protestele de duminică.

„Pe 2 noiembrie ne-a fost încălcat dreptul constituţional la vot. 5.000 de oameni nu au reuşit să voteze”, a atras atenţia tânăra care a adăugat: „Dorim ca domnul Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, să facă presiuni la Ministerul de Externe pentru crearea a încă două secţii de votare”.

„Secţiile de votare sunt deja pregătite de cineva din diasporă, avem toate autorizaţiile de la statul britanic, trebuie doar să iasă Jinga să ne susţină în faţa Ministerului de Externe.” „Mai solicităm şi dublarea staff-ului la secţiile de vot şi prelungirea orei de închidere a urnelor până la ora locală 23.00”

Diaspora îşi cere dreptul la vot în stradă. Românii din Londra: „Azi se fură votul, mâine viitorul”

Diaspora în stradă: protestul românilor de la Londra, duminică, 9 noiembrie 2014


VIDEOCREDIT Vlad Borlea, regizor (vladborlea.com)

DUBLIN UPDATE Protestatarii au ieşit în stradă şi la Dublin, în faţa Consulatului român. Manifestanţii au înmânat consulului român o listă de revendicări:

„Pentru o mai bună desfăşurare a votului în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Românii din Diaspora au ieşit în faţa Ambasadelor şi a Secţiilor Consulare pentru a cere următoarele modificări: 1. Demisia Ministrului Afacerilor Externe Titus Corlăţean   Pentru proasta organizare a turului întâi al alegerilor, pentru abuzul în serviciu dovedit de BEC zilele ce au trecut, pentru dezinformare şi mai ales pentru încălcarea drepturilor constituţiei, se impune demisia domnului Corlăţean!   2. Suplimentarea secţiilor de vot pentru a avea 1.000 de secţii   Deoarece mii de oameni nu au putut să-şi exercite dreptul la vot în primul tur şi pentru a se evita repetarea acestui neajuns, se impune deschiderea suplimentară a secţiilor de vot!   3. Suplimentarea personalului la secţiile de votare   Pentru fluidizarea procesului de vot este absolut necesar suplimentarea în limita impusă de lege a personalului din secţiile de votare.   4. Suplimentarea ştampilelor şi a cabinelor de vot   Pentru a oferi şansa de exprimare a opţiunii electorale a unui număr cât mai mare de votanţi, considerăm absolut necesar suplimentarea în limitele permise de lege atât a cabinelor de vot cât şi a ştampilelor din fiecare secţie de votare“
Proteste români în Dublin FOTO Români de pretutindeni

FOTO Români de pretutindeni

Proteste români în Dublin FOTO Români de pretutindeni

Proteste la Dublin FOTO Români de pretutindeni


MADRID UPDATE Românii au ieşit în faţa Ambasadei române din Madrid. 

Proteste Madrid FOTO Romani de Pretutindeni/Facebook

Proteste la Madrid FOTO Români de pretutindeni

Proteste Madrid FOTO Romani de Pretutindeni/Facebook

Proteste la Madrid FOTO Români de pretutindeni

Proteste Madrid FOTO Romani de Pretutindeni/Facebook

Proteste la Madrid FOTO Români de pretutindeni


Duminică seară, sediile diplomatice şi culturale ale României de la Londra, Paris, Berlin, Munchen, Madrid, Dublin şi Viena se transformă în scenele protestelor românilor stabiliţi peste hotare. Chemarea la protest a fost făcută în urmă cu câteva zile de Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

„Din cauza lipsei de răspuns a Ministerului Afacerilor Externe în urma nenumăratelor solicitări făcute de românii din diaspora, pentru a reglementa problema votului la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, FADERE cere tuturor românilor care au fost nedreptăţiţi şi nemulţumiţi de organizarea alegerilor în diaspora să iasă în faţa ambasadelor la o manifestare comună şi paşnică, duminică 9 noiembrie, ora 18.00, ora României“, se arată în comunicatul FADERE.

Românii din ţară sunt îndemnaţi, la rândul lor, să organizeze o manifestaţie în faţa MAE, la aceeaşi oră.

„Cerem încă o data MAE să nu mai caute scuze şi vinovaţi în altă parte, să nu mai învinuiască echipele care au lucrat în secţiile de votare din diaspora şi să nu mai dezvieze incompetenţa lor pe teme legate de semnarea declaraţiei de vot, nu acolo este problema! Vina este în exclusivitate a Ministerului Afacerilor Externe pentru că nu a pus suficiente secţii de vot în zonele în care comunităţile de români sunt foarte mari, iar în alte zone le-a desfiinţat, în comparaţie cu alegerile din 2009. Cerem pentru diaspora un minim de 1.000 de secţii şi dublarea personalului a cabinelor şi a stampilelor în secţiile de vot deja existente”, se mai arată în comunicat.

Conform FADERE, duminică, în Europa vor fi manifestaţii astfel:

- Berlin, ora 15.00 (16.00, ora României), BRANDENBURGER TOR EUROPA PUNKT Unter den Linden 78 Dorotheenstr. 62-68

- Londra, ora 14.00 (16.00 ora României) Belgrave Square în faţa ICR

- Viena, ora 15.00 (16.00 ora României) în faţa ICR

- Dublin, ora 14.00 (16.00 ora României) Waterloo Road în faţa Ambasadei României

- Paris, ora 15.00 (16.00 ora României) Trocadero Parvis des Droit's de l'Homme

- Madrid, ora 17.00 (18.00 ora României) Avd Alfonso XII nr 156 Ambasada României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite