Curtea Supremă: „Şerban Brădişteanu şi-a pus profesia în slujba unui infractor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbamn Bradisteanu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Adrian Nastase
Serbamn Bradisteanu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Adrian Nastase

Curtea Supremă a motivat, la 8 luni de la pronunţarea sentinţei, de ce a fost condamnat chirurgul Şerban Brădişteanu la un an de închisoare pentru favorizarea infractorului Adrian Năstase. Gravitatea faptelor comise de inculpat nu se traduce în numărul de zile în care condamnatul s-a aflat în spital, ci în planul conceput, arată magistraţii.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, a acţionat în mod deliberat, cu intenţie directă, în scopul de a îngreuna executarea pedepsei aplicate condamnatului Adrian Năstase.  Aşa susţin magistraţii Curţii Supreme în motivarea sentinţei prin care pe 2 martie au decis, definitiv, condamnarea lui Brădişteanu la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Sentinţa a fost dată la un scor strâns. Trei magistraţi care au fost pentru condamnare: Ionuţ Matei (preşedintele completului, vicepreşedintele Curţii Supreme), Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie, iar doi judecători pentru achitare: Lucia Rog şi Săndel Macavei. Anterior, pe 4 martie 2014, completul de trei judecători de la aceeaşi Curte - Luminiţa Livia Zglimbea (preşedinte), Angela Dragne şi Leontina Şerban - decisese achitarea medicului.

„Gravitatea faptelor se traduce în planul conceput“

Concret, Brădişteanu a fost găsit vinovat că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul  „Trofeul Calităţii”, prin internarea acestuia în Spitalul Floreasca - după tentativa de suicid a fostului premier. Medicul a întârziat timp de cinci zile încarcerarea fostului premier în Penitenciarul Rahova, susţin acum şi judecătorii.

„Gravitatea faptelor comise de inculpat nu se traduce în numărul de zile în care condamnatul s-a aflat în spital, ci în planul conceput (şi realizat, cel puţin până la momentul transferării) de către inculpat, care şi-a pus profesia în slujba unui infractor interesat să amâne momentul depunerii sale într-un penitenciar, adică începerea executării pedepsei prin privare de libertate, aşa cum fusese stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă”, a motivat Curtea Supremă. Magistraţii au explicat că la stabilirea pedepsei au avut în vedere pregătirea profesională a lui Brădişteanu, şi modul în care acesta a înţeles să-şi exercite profesia de medic anterior comiterii faptei, „acesta reuşind ca prin intervenţiile chirurgicale efectuate de-a lungul timpului să salveze vieţile semenilor săi”.

Mărturiile şefilor din Poliţie

Principalele probe care au stat la baza condamnării lui Şerban Brădişteanu au fost mai multe interceptări telefonice şi declaraţiile unor martori. Cele mai importante mărturii au fost făcute de şefii Poliţiei Române, Petre Tobă şi Vasile Viorel, dar şi de alţi ofiţeri.

Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, de exemplu, a declarat în faţa magistraţilor că „de fiecare dată când am purtat discuţii cu inculpatul Brădişteanu pe tema posibilităţii audierii şi transferării condamnatului Năstase către penitenciar, inculpatul Brădişteanu s-a opus. Dacă la început discuţiile erau în sensul amânării unei decizii, în ultimele zile inculpatul a spus că nu va fi niciodată de acord cu transferul condamnatului în penitenciar şi că nu va semna în acest sens”.

Stenogramele încriminatoare

Magistraţii mai susţin în documentul făcut ieri public că pe perioada în care Năstase s-a aflat la Floreasca, medicul Brădişteanu a preluat comunicarea publică a spitalului, pentru a controla mesajul trimis către mass-media.  În plus, tot el ţinea legătura şi cu apropiaţii fostului premier.

Acest aspect reiese dintr-o discuţie pe care chirurgul a avut-o cu Emanuel Dănuţ Georgescu, fost consilier de stat al lui Năstase. Dănuţ Georgescu: „Te-am tot sunat, da n-ai răspuns să..fii cu ochii acolo, că porcu’ ăsta de… ăla cu barbă de la voi (medicul Ioan Lascăr, care l-a operat pe Adrian Năstase – nota ÎCCJ) şi cu umflatu’ ăla beţiv (Radu Macovei, directorul spitalului - nota ÎCCJ) sunt împotrivă. Da?”. Şerban Brădişteanu: „Şi eu la prânz le-am interzis la toţi. Şi lui şi la toată lumea. A dat familia (lui Adrian Năstase – nota ÎCCJ) hârtia şi cu asta s-a terminat. E! Lupta e mare, vă daţi seama”.

Georgescu a fost interceptat şi când discuta cu un alt medic celebru, Mircea Beuran. Beuran ştia de cazul Năstase, şi că „acolo, rana nu e profundă”, constatând că în aceste condiţii „ăştia se pregătesc să-l transfere” şi îl critica pe medicul Lascăr că nu colabora cu el şi cu Brădişteanu. ;

“Singurul care refuza să dea un răspuns clar era inculpatul Brădişteanu, invocând că pacientul este
în stare gravă", Cosntantin Stoian, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei






 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite