Curtea Supremă a emis în 2014 mandate de interceptare pe numele consultantului israelian Tal Silberstein

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tal Silberstein FOTO: sutu.ro
Tal Silberstein FOTO: sutu.ro

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dezvăluit aseară, la o emisiune televizată, că dosarul în care au fost reţinuţi milionarul Remus Truică şi jurnalistul Dan Andronic a pornit de la o sesizare făcută de o altă persoană vizată în aceeaşi anchetă.

„Acest dosar este disjuns dintr-un alt dosar investigat de DNA anul trecut. Chiar una dintre persoanele vizate în acest dosar a făcut ea însăşi o sesizare la începutul anului. Într-adevăr, prejudiciul care presupunem că s-a comis şi pe care sperăm să-l putem dovedi cu probe se ridică undeva la peste 135 de milioane de euro. O sumă enormă, este contravaloarea unui teren care a aparţinut întotdeauna statului şi care a fost retrocedat ilegal, din punctul nostru de vedere. Suma ar fi echivalentul alocaţiei pe care ar putea s-o primească, timp de un an, aproximativ un milion de copii din România”, a spus Laura Codruţa Kövesi, la postul TVR.

Care este dosarul din care s-a făcut disjungerea


Disjungerea este din dosarul în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc (PSD) a fost trimis în judecată în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, care ar fi fost moştenite de prinţul Gheorghe Paltin-Sturdza,  Curtea Supremă a  emis un mandate de monitorizare pe numele consultantului israelian Tal Silberstein.

Monitorizarea a avut loc după ce Paul Philippe al României şi Lia Georgia a României au contactat mai multe persoane- implicare şi în retrocedarea prinţului Gheorghe Paltin Sturdza- să obţină reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor imobile din Bucureşti şi judeţele Suceava, Călăraşi şi Mureş. Monitorizându-I pe cei doi, procurorii au ajuns şi la Tal Silberstein.  

Numele grele

Potrivit referatului procurorilor de arestare preventivă a acestora, în dosarul lui Remus Truică  mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz şi consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves, acesta din urmă fiind şeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.
Conform aceluiaşi referat, Benjamin Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri, în România, în anul 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.
 

Solicitarea DNA

Numele lui Tal Silbenste apărea pe mandatele de interceptare emise şi pentru cuplul Lia şi Paul de România pentru care s-a început ulterior ancheta pentru cumpărare de trafic de influenţă.

Potrivit sursei citate, la data de 17 septembrie 2014, procurorii DNA au solictat  judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii Supreme confirmarea Ordonanţei din data de 14 septembrie 2014 şi autorizarea pe o durată de 9 zile, de la data de 17 septembrie 2014 până la data de 25 septembrie 20124 a interceptărilor, înregistrărilor şi localizării convorbirilor şi a comunicărilor telefonice purtate de către numiţii: Pascu Petru Adrian, Laurus Mircea, Al României Paul-Philippe, A României Lia-Georgia, Tal Silberstein, precum şi supravegherea audio video sau prin fotografiere a numiţilor Pascu Petru Adrian, Laurus Mircea, Al României Paul-Philippe şi A României Lia-Georgia. Tot cu această ocazie s-a solicitat ÎCCJ accesul la sistemele informatice  utilizate de doi dintre cei implicaţi în acet caz: Kadas Iosif şi Sturdza Paltin Gheorghe

Pe 25 septembrie 2014, procurorii DNA au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul ÎCCJ prelungirea autorizării pe o durată de 30 zile, de la data de 26 septembrie 2014 până la data de 25 octombrie a 2014 a mai multor persoane inclusiv a lui Tal Silberstein.

Pe 15 octombrie 2014, procurorii DNA au făcut primele reţineri în acest caz, iar ancheta a fost publică. Tot pe 15 octombrie, procurorii au percheziţionat domiciliul cuplului Lia şi Pauld e România dar şi sediul fundaţiei „Prinţul Paul pentru România”.
 

Ce spunea Andrei Hrebenciuc despre Paul

Andrei Hrebenciuc a fost interceptat pe 18 noiembrie 2013, atunci când discuta cu unul dintre complici, afaceristul Dan Bengescu, despre Prinţul Paul.

Dan Bengescu: Tu-l ştii pe Paul, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât... îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă, la Mateescu.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40 (Se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broşteni – nota DNA).
Andrei Hrebenciuc: Gata, am înţeles.
Dan Bengescu: Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc: Ok, perfect, gata, vorbesc.

Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitându-I să-l ajute financiar pe Prinţul Paul.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite