Cum te vei putea programa pentru vaccinarea anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pfizer

Reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 au răspuns la o serie de întrebări legate de persoanele care vor primi vaccinul anti-COVID şi cum vor putea fi făcute programările pentru cei care doresc să se vaccineze.

Există un scor pe baza căruia se va prioritiza acordarea vaccinului? Cum se calculează el?

Reprezentant CNCAV: Există criterii de prioritizare care se aplică pentru fiecare etapă de vaccinare conform strategiei.

Cum vor şti oamenii din populaţia generală când să vină la vaccinare şi unde?

Reprezentant CNCAV: Se dezvoltă, în acest moment, platforma de programare în care persoanele care doresc să se vaccineze pot face acest lucru on-line, telefonic sau prin medicul de familie şi direcţiile de asistenţă socială din consiliile locale. Se va comunica atât la nivel central cât şi local momentul în care se pot programa persoanele în vederea vaccinării în funcţie de etapa de vaccinare conform strategiei.

Cine primeşte prima dată vaccin? O persoană cu comorbidităţi sau una fără? O persoană în vârstă sau una mai tânără?

Reprezentant CNCAV: Conform recomandărilor OMS şi strategiei de vaccinare împotriva COVID 19 din România, vor fi stabilite şi transmise criteriile de prioritizare luând în calcul datele medicale (riscul de a face forme severe de boală), datele epidemiologice (riscul de infecţie prin natura profesiei, riscul de transmitere a infecţiei la alte persoane - ex: persoanele din centrele de îngrijiri).

Primul vaccin va fi făcut duminică

Reamintim că astăzi, în jurul orei 13:30, a sosit în România prima tranşă de vaccinuri anti-COVID produsă de Pfizer şi BioNTech, care numără 10.000 de doze. Acestea se află în drum spre Institutul Cantacuzino din Bucureşti, unde vor ajunge mâine dimineaţă, urmând ca duminică, 27 decembrie, să fie administrat şi primul vaccin, la fel ca în toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Prospectul vaccinului anti-COVID, tradus în limba română alături de recomandările şi contraindicaţiile sale, a fost deja publicat de către Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite