Cum au închis ochii funcţionarii statului la vânzarea subevaluată a hotelului Astoria, perla Societăţii Feroviare de Turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelul Astoria a fost vândut, în 2008, cu 9 milioane de lei, în procedura de executare silită, pentru a achita o datorie a SFT CFR SA de 311.908 de lei. În acelaşi timp, directorii companiei de stat, în loc să achite creanţa, îşi plăteau primele de vacanţă sau de Crăciun, sau cumpărau anunţuri în presa scrisă

Societatea Feroviară de Turism (SFT) CFR SA ar fi putut evita scoaterea la licitaţie a hotelului- restaurant Astoria din Bucureşti, ca urmare a neachitării unor datorii modice. Procurorii DNA spun că în timp ce societatea de stat era în procedura de executare silită, pentru plata unei creanţe de circa 311.908 de lei, directorii făceau diverse achiziţii care nu aveau un caracter urgent, în valoare de 298.484 de lei. 

În aprilie-mai 2008, SFT CFR SA a achiziţionat servicii reprezentând: avans trataţii cabinet director general, plăţi plase de ţânţar, prime de vacanţă, prime de Crăciun- achitate în luna aprilie, alarme auto, memory stick-uri, tonere, intervenţii soft şi abonamente legislative, apă plată, servicii de TV cablu, reparaţii auto/ anvelope, reclamă în Paginii Aurii şi anunţuri în presa scrisă, cotizaţii sindicale etc. Aceasta este concluzia anchetatorilor care au investigat modul în care imobilul a fost pierdut de societatea de stat.

Detaliile apar în dosarul în care procurori i-au trimis în judecată pe fostul director adjunct al SFT CFR SA, Cosmin Udor, fostul director general al SFT CFR SA, Luminiţa Laura Gliga, precum şi pe executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache. Foştii funcţionari statului sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar executorul judecătoresc de infracţiunea de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executării silite. Hotelul a fost vândut pe 10 iunie 2008, cu suma de 9 milioane lei, adică preţul de pornire a licitaţiei. Procurorii DNA susţin însă că valoarea imobilului era de 16, 1 milioane de lei.

Principalul activ al companiei

Hotelul Restaurant Astoria constituia, la momentul 2008 principala sursă de venituri a societăţii SFT CFR SA. Veniturile firmei proveneau din exploatarea şi valorificarea a 3 active: Complexul Astoria, Decebal şi Snagov. „Luminiţa Laura Gliga putea împiedica finalizarea urmăririi silite şi transferul dreptului de proprietate asupra activului Hotel Restaurant Astoria, dacă ar fi dispus plata creanţei ce forma obiectul executării silite, cu toate accesoriile şi cheltuielile de executare, până la data de 27 iunie 2008 când a fost întocmit actul de adjudecare ce marca finalizarea urmăriri silite imobiliare”, au acuzat procurorii DNA.

„Prejudiciul total în dauna SFT CFR SA se ridică la 9.840.826 de lei, sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă”, procurori DNA

Practic, Gliga ar fi rămas într-o stare de pasivitate, potrivit DNA şi nu a făcut demersuri pentru a bloca executarea silită.  Fostul director general al SFT CFR SA deşi ştia că vânzarea la licitaţie a imobilului „Hotel Restaurant Astoria” era iminentă nu ar fi întreprins demersuri pentru încasarea creanţelor pe care Societatea le avea asupra clienţilor săi, ceea ce i-ar fi permis achitarea rapidă a datoriilor, fie în numerar fie prin compensare. Imediat după vânzarea la licitaţie a hotelului, mai exact în perioada 10 iunie 2008-15 iulie 2008, SFT CFR SA a încasat creanţe în valoare totală de 243.303 lei, ce aveau scadenţa anterior datei de 10 iunie 2008, unele dintre acestea având o vechime mai mare de un an şi jumătate.

Datoria iniţială: 199.217 de lei

Potrivit anchetei DNA, totul începe în vara anului 2007, atunci când Udor, în calitate de director general delegat al SFT CFR SA, a  semnat două contracte de asistenţă juridică cu o societate profesională de avocaţi, pentru reprezentare legală în litigii, deşi în cadrul societăţii funcţiona un compartiment juridic.  Aceste contracte ar fi fost semnate cu încălcarea legislaţiei primare şi fără a avea aprobările necesare din partea Consiliului de Administraţie, ale compartimentului financiar şi ale celui juridic.  În baza acestor contracte, firma de avocaţi a emis facturi către SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistenţă juridică, deşi unele servicii de asistenţă juridică au fost prestate, altele nu au fost prestate.

Atunci când datoriile din aceste facturi au atins suma de 199.217 de lei, societatea de avocatură a procedat la executarea silită a SFT CFR SA şi s-a adresat unui birou de executare judecătorească. Ulterior, la această suma s-au adunat penalităţi. De acest demers s-a ocupat executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, care cum am arătat, ar fi subevaluat imobilul. După achitarea, din banii obţinuţi prin vânzarea Hotelului Astoria Bucureşti, a datoriilor către societatea de avocaţi, către direcţia de impozite şi ANAF, diferenţa de 7.015.408 de lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul SFT-CFR SA.

La data de 17 septembrie 2008, Gliga a dispus plata sumei de 7.015.408 de lei către societatea privată care obţinuse hotelul, fără ca această sumă să fi fost datorată.   Potrivit DNA,  operaţiunea ar fi determinată de refuzul Luminiţei Gliga în calitate de director general al SFT CFR SA, „de a menţine această sumă în contul societăţii şi a o folosi în interes propriu, refuz determinat de împrejurarea că suma provine dintr-o executare abuzivă”. Toţi cei implicaţi îna cet caz au arătat la DNA că sunt nevinovaţi şi că au respectat legislaţia.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite