Cum arată centrul de la Institutul Cantacuzino unde vor fi stocate vaccinurile anti-COVID FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ministerul Apărării Naţionale
FOTO Ministerul Apărării Naţionale

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat, vineri, stadiul pregătirilor centrului naţional de primire şi stocare a dozelor de vaccin anti-COVID, de la Institutul Militar Cantacuzino. Vaccinul realizat de Pfizer şi BioNtech va ajunge în România în perioada 26-31 decembrie.

România e pregătită să înceapă campania de vaccinare anti-COVID, pe 27 decembrie, data comună pentru UE. Avizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti ca centru naţional de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spaţiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80 ° C, iar până vineri, 18 decembrie 2020, vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activităţile medicale şi logistice  desfăşurate pe parcursul campaniei de vaccinare. 

Ministerului Apărării Naţionale a prezentat astăzi de ce dotări dispune Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, cum sunt pregătite spaţiile destinate păstrării vaccinului din centrul de vaccinare, precum şi  pregătirile în ce priveşte asigurarea transportului în siguranţă al dozelor de vaccin, având la dispoziie un centru mobil de sânge, o ambulanţă, dar şi mai multe maşini ce par a fi noi, pentru transportul dozelor de vaccin.

Iar spaţiile destinate păstrării vaccinului sunt dotate cu ultracongelatoarele care pot stoca circa 1, 5 milioane de doze de vaccin, la temperaturi foarte scăzute, deoarece vaccinul anti-coronavirus produs de Biontech şi Pfizer trebuie păstrat la temperaturi cuprinse între minus 70 şi minus 80 de grade Celsius.

Totodată spaţiile de vaccinare sunt dotate şi cu aparatură care va permite evaluarea temperaturii pentru a stabili triajul epidemiologic:

„În cadrul procesului de vaccinare, fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare, va face o evaluare a temperaturii, după care urmează un triaj epidemiologic în care se insistă pe tot ce înseamnă date care ţin de istoricul îndepărtat al pacientului.” a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. 


Centrul naţional de vaccinare a fost vizitat vineri şi de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat după ce a vizitat Institutul Cantacuzino, că totul este bine organizat, la modul practic, nu teoretic, în vederea începerii vaccinării. 

„Am vizitat centrul de depozitare pentru dozele care vor începe să vină imediat după Crăciun. Aici la Cantacuzino s-a creat un centru special. Toate dozele vor veni aici şi după aceea vor fi distribuite în ţară. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, s-a realizat un flux de vaccin pentru personal, totul ca la carte. Acesta e un container mostră dar poate fi replicat care poate fi folosit în zone în care nu există posibilitate. Maşinile care duc dozele de vaccin. Totul este organizat, nu teoretic, practic. Lucrurile vor funcţiona şi imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare”, a afirmat preşedintele Iohannis. 

Şeful statului a adăugat că din luna ianuarie vor veni alte tranşe de vaccin, după această tranşă simbolică de 10.000 de doze pe care o vom primi. El a mai spus că vaccinarea este voluntară, însă speră ca populaţia să se mobilizeze şi să se vaccineze pentru a putea scăpa de pandemie până în vară.

România va primi primele doze de vaccin în perioada 26-31 decembrie 2020

Aceasta în contextul în care, potrivit unui comunicat al Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) şi luând în considerare că Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020.

Dozele de vaccin alocate primei tranşe “simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unităţi medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite