CSM cere Casei Naţionale de Pensii să spună câţi foşti magistraţi au pensii de peste 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM
CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să trimită o adresă la Casa Naţională de Pensii prin care solicită situaţia foştilor magistraţi care au ieşit la pensie cu venituri de peste 100.000 de lei lunar.

 Decizia a fost luată după o serie de discutii pe marginea Memorandului privind justiţia, la care au participat, pe lângă membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, Raluca Prună şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR i-a reproşat ministrului Justiţiei că a afirmat public că există 60 de foşti magistraţi care încasează pensii lunare de peste 100.000 de lei, fără să spună pe ce îşi bazează afirmaţiile.

“Aţi afirmat un cuantum fără să veniţi să spuneţi pe ce se bazează afirmaţiile respective. Era obligaţia ministerului Justiţiei să vină cu explicaţii şi date concretet”, a spus Gîrbovan, în şedinţa de joi a plenului CSM.

În replică, ministrul Raluca Prună a arătat că îşi asumă poziţia, că a vorbit cu ministrul Muncii pe acesta temă şi l-a rugat să verifice la Casa Naţională de Pensii care sunt datele concrete.

În urmă acestor discuţii, preşedintele CSM, Mircea Aron, a supus la vot propunerea ca instituţia pe care o conduce să facă o adresa la Casa de Pensii ca să primească situaţia acestor venituri.

Ministrul Justiţiei a afirmat, într-un interviu pentru News.ro că, din datele ministerului, rezultă că există în acest moment 60 de foşti magistraţi care încasează pensii lunare de peste “un miliard de lei vechi”.

Cum au fost calculate pensiile uriaşe

Mecanismul prin care cei 60 de magistraţi despre care Ministerul Justiţiei a anunţat că încasează pensii de un miliard de lei vechi fiecare (22.000 euro) este destul de simplu şi s-a întâmplat înainte de 2011, în mandatul fostului CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul judiciar. Magistraţii s-au pensionat în luna în care au încasat o serie de sporuri câştigate prin hotărâri judecătoreşti. În această situaţie, legea specială prin care se pensionează magistraţii prevede că pensia reprezintă 80% din indemnizaţia de încadrare şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionarii.

Numeroşi magistraţi au început diverse acţiuni încă de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA şi DIICOT, sportul de confidenţialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justiţiei au explicat că aceste pensii au fost posibile "printr-o lacună a legii" care între timp a fost remediată.

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a câteva zeci de mii de euro. În momentul în care magistraţii câştigau procesul şi aceste sume le intrau în cont, tot atunci aveau grijă să se şi pensioneze pentru a li se aplică articolul 82 din legea 303 care prevede beneficiile.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite