Criza i-a atins pe falsificatori: plasau bani la interlopi şi prin sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca Petruţa Moga este acuzată de procurorii DIICOT că a falsificat, în lunile iunie-august 2011, sute de  bancnote de 100 de lei. Împreună cu prietenul său, Ionuţ –Gabriel Nicolae, ea a pus în circulaţie suma de 9.900 de lei. Patru persoane au fost arestate: Petruţa Moga, Ionuţ –Gabriel Nicolae, Elena Siharu şi Elena Niculae.

În acest dosar, DIICOT a autorizat infiltrarea unui informator şi a unui poliţist sub acoperire pentru strângerea de date şi informaţii. Potrivit unor surse din anchetă, bancnotele erau produse prin fotocopiere (off-set) şi erau plasate pe piaţă sub forma unor tranzacţii comerciale, cumpărări de bunuri (bunuri de valoare relativ redusă, obţinând diferenţa de preţ). Falsificatorii au încercat să găsească persoane interesate, din lumea interlopă a Capitalei, care să cumpere cantităţi foarte mari de bani, la o paritate de 35%.

Se duceau cu banii la magazinele săteşti

Potrivit primelor date, grupul a  început să falsifice banii din luna mai 2011. La data de 6 iunie 2011, o vânzătoare dintr-un magazine sătesc din judeţul Buzău s-a dus la poliţie şi a arătat o bancnotă de 100 de lei, care prezenta urme de contrafacere. Ea a spus că are banii de la o femeie, care a coborât dintr-o maşină Dacia Logan,  şi i-a înmânat bancnota în schimbul unor produse alimentare. În urma acestei sezizări, poliţiştii au identificat în trafic Dacia Logan, iar la controlul de rutină au descoperit, asupra pasagerei Petruţa Moga, 12 bancnote de 100 de lei, toate având aceeaşi serie. În maşină au mai găsit o imprimantă performantă. Femeia a primit atunci mandat de interdicţie a părăsirii ţării şi i s-a deschis dosar penal.

Fabrica de falsuri din apartament

Totuşi, când s-a întors în Bucureşti, Petruţa Moga a reînceput falsificarea bancnotelor de 100 de lei. Prietena ei, Elena Niculae, a finanţat achiziţionarea unor bunuri necesare falsificării bancnotelor (imprimantă, folie plastic, hârtie ş.a). Tot din banii acesteia, Petruţa Moga a închiriat un apartament unde început falsificarea a aproximativ 100 bucăţi bancnote de 100 de lei. Elena Niculae şi-a luat partea de 30 de bucăţi, iar restul au fost luaţi de Petruţa Moga.

A vândut bani investigatorului sub acoperire

La data de 6 iulie 2011, Petruţa Moga s-a întâlnit cu investigatorul sub acoperire într-o benzinărie din centrul Capitalei. Acesta a cumpărat 50 de bancnote de 100 de lei falsificate şi i-a promis că va cumpăra mai multe. Astfel, Petruţa Moga s-a întors în apartamentul închiriat şi a început să falsifice alte bancnote. La data de 19 iulie 2011, Petruţa Moga a luat două bancnote falsificate şi le-a dat investigatorului sub acoperire în scopul de a fi arătate unor eventuale persoane interesate de achiziţionarea unor astfel de contrafaceri şi un sac menajer, pentru a-l arunca la gunoi.

Resturi de bancnote în sacul de gunoi

În sac, anchetatorii au descoperit opt coli albe, format A4, mototolite şi inutilizabile, în care erau împrăştiate mai multe fragmente-decupaje din hârtie de formă aproximativ ovală, o cutie din carton, ce reprezintă ambalajul unei imprimante, diverse resturi din hârtie, un sac menajer de culoare neagră, legat, precum şi resturi de folie transparentă adezivă, mototolită. De asemnea, s-au găsit ştraifuri şi resturi de hârtie decupată, mototolite, printre care se observă fragmente de mici dimensiuni cu imagini parţiale, cu grafică şi coloristică specifică bancnotei din cupiura de 100 lei, tipărite faţă-revers. Au fost identificate printre resturile tipărite cu imaginea bancnotei de 100 lei, un număr de 10 fragmente pe care se pot observa seriile incomplete ale bancnotelor contrafăcute.

Milioane de lei cu aceeaşi serie

La data de 5 august 2011, Petruţa Moga şi Elena Niculae au “vândut” investigatorului sub acoperire un număr de 99 de bucăţi bancnote contrafăcute. Procurorii au cerut arestarea înregului grup, motivând  că numărul mare de plasări şi, automat, de persoane înşelate conduc înspre un sentiment de nesiguranţă general manifestat de posesorii/utilizatorii de bancnote emise de Banca Naţională a României.


Acesta nu este un caz singular. În ultimii ani, mai multe grupări de falsificatori de monedă au fost sparte de poliţişti şi procurori.


5.000 de euro la un sfert din valoare

La 8 august, un constănţean de 31 de ani a fost prins de poliţie în flagrant, în timp ce încerca să vândă 5.000 de euro falşi. Bărbatul cerea pe valuta cotrafăcută, 1.200 de euro. Cercetările au fost extinse iar locuinţa bărbatului a fost percheziţionată. Anchetatorii au mai găsit încă 3.500 de euro falsificaţi din cupiura de 50 de euro. Bancnotele aveau aceeaşi serie cu cele ridicate la flagrant. La 9 august 2011 a fost găsită şi “fabrica de bani”. Patru imprimante color, un scanner, un laptop, două unităţi centrale de calculator, un hard disk intern şi mai multe CD-uri, DVD-uri şi cadruri de memorie au fost confiscate din casa unui hunedorean de 33 de ani din Brad. Cei doi sunt cercetaţi în libertate pentru falsificare de monedă sau de alte valori, falsificare de valori străine şi deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori. 


Prinşi cu sprijinul Secret Service

Spre sfârşitul anului trecut, două persoane au fost prinse în flagrant, într-o benzinărie din Călăraşi, în timp ce încercau să vândă 4.900 de dolari contrafăcuţi în Bulgaria. Potrivit anchetatorilor, Nicolae Sabo (54 de ani), şi Doru Mitu (42 de ani), ambii din Călăraşi, au fost monitorizaţi timp de trei luni de către poliţiştii de la Crimă Organizată de la IGPR, împreună cu Biroul US Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti şi procurorii DIICOT. Bancnotele contrafăcute erau din cupiura de 100 de dolari iar cei doi încercau să le vândă pentru 1.500 de euro autentici. Poliţiştii au mai confiscat de la cei doi 500 de dolari, 20.000 de lei şi 350 de euro, bani adevăraţi.

Au falsificat 20.000 de euro

Alte patru persoane au fost prinse în acelaşi timp în alte judeţe din ţară. Este vorba despre Maria Oprea (47 de ani),  Andrei Adrian Bineaţă (29 de ani), şi  Dragoş Mihail Constantinescu (25 de ani) şi Viorel Pană (46 de aniEi reuşiseă în câteva luni să pună în circulaţie 246 de bancnote contrafăcute de 100 de dolari, în judeţele Braşov, Bucureşti, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Mureş, Prahova, Satu - Mare, Teleorman şi Vâlcea. În urma percheziţiilor poliţiştii au confiscat 20.000 de dolari falsificaţi.


Au vrut să distribuie dolari falşi prin bancă

În primăvara anului 2010, la  Lugoj, cinci persoane au fost reţinte de procurorii DIICOT, după ce au fost prinse în timp ce încercau să schimbe peste 35.000 de euro falsificaţi. Valuta falsă urma să fie pusă pusă în circulaţie printr-o bancă din Caransebeş. Banii erau falsificaţi în Bulgaria şi fuseseră introduşi în ţară de către un membru al grupului, cu puţin timp înainte de prinderea acestora în flagrant. Gruparea din care fac parte cei cinci suspecţi era formată din 16 persoane acuzate de infracţiuni informatice, prejudiciul produs de acestea fiind estimat la 600.000 de euro. Membrii reţelei, cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de ani, din judeţele Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Municipiul Bucureşti, erau coordonaţi de un bărbat de 34 de ani, din Oradea.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite