Sindicatul ROMATSA: Şanse mici pentru anularea grevei de marţi. Vom asigura oricum peste 50% din traficul aerian

Sindicatul ROMATSA: Şanse mici pentru anularea grevei de marţi. Vom asigura oricum peste 50% din traficul aerian

FOTO: Adevărul

Sindicaliştii de la ROMATSA spun că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat, însă greva generală anunţată pentru marţi nu poate fi anulată în absenţa contractului colectiv de muncă, pentru semnarea căruia întâmpină mai multe probleme. Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Dialog Social susţine că autorităţile fac toate eforturile ca documentul să fie înregistrat în această seară.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Greva generală a controlorilor de trafic aerian, care era programată pentru marţi, a fost anulată, după ce sindicaliştii şi conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, luni seară. 

UPDATE Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, susţine că indiferent de ora la care se vor finaliza negocierile între sindicaliştii ROMATSA şi reprezentanţii Consiliului de Administraţie şi ai Ministerului Transporturilor, Inspecţia Muncii Bucureşti poate înregistra luni, 31 august, contractul colectiv de muncă, astfel încât acesta să intre în vigoare de marţi, 1 septembrie. „Aşa cum am mai spus, chiar dacă instanţa a stabilit că greva angajaţilor ROMATSA este legală, mă bazez pe maturitatea şi puterea de negociere atât a reprezentanţilor ROMATSA cât şi a liderilor de sindicat, astfel încât să se evite greva generală programată pentru 1 septembrie. Sper ca lucrurile să intre în normalitate cât mai repede”, a spus ministrul Liviu Pop.
 

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat pentru Mediafax că în ceea ce priveşte cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA negocierile s-au finalizat. Sindicaliştii au negociat cu conducerea ROMATSA sâmbătă şi duminică, până luni la ora 4.30, reluând negocierile după ora 10.00, a precizat Tudorache.

El a explicat că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, dacă nu este semnat contractul colectiv de muncă. Documentul ar trebui înregistrat, în cursul acestei zile, la inspectoratul teritorial de muncă. Însă, sindicaliştii şi reprezentanţii conducerii ROMATSA întâmpină mai multe probleme, a arătat Tudorache. Una dintre acestea constă în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.

Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian). „Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general", a spus Tudorache.

Negocieri intense pentru finalizarea noului contract colectiv

În cursul zilei de 29 august la sediul ROMATSA au continuat negocierile între patronat şi sindicat pentru finalizarea noului contract colectiv de muncă şi pentru a stinge conflictul care a generat declararea grevei generale anunţată pentru data de 1 septembrie.

„Au fost analizate majoritatea revendicărilor, existand un consens asupra acestora din partea comisiilor de negociere. Negocierile continuă şi astăzi, disponibilitatea ambelor părţi creand premizele pentru găsirea soluţiilor şi pentru rezolvarea divergenţelor existente, astfel încât ROMATSA să asigure în continuare, în condiţii normale operaţionale şi tehnice, serviciile de trafic aerian”, a anunţat ROMATSA, potrivit Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general, să renunţe la greva generală programată pentru 1 septembrie, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi „confortul cetăţeanului”.

Intrarea angajaţilor Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) în grevă generală de la 1 septembrie este legală, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucureşti, care nu este definitivă.

Au ameninţat zile în şir cu greva generală

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunţat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate, ei susţinând că problemele lor sunt „de viaţă şi de moarte” şi privesc siguranţa călătorilor.

Directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată marţi în Monitorul Oficial. În 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările