Confesiunea consilierului senatorului Isăilă. „Şpaga era într-o sacoşă, în portbagaj, şi i-am dat-o în parcarea din Piaţa Universităţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Isaila, la DNA FOTO Mediafax
Marius Isaila, la DNA FOTO Mediafax

Fostul consilier parlamentar Cristian Ene a explicat astăzi Completului de 5 judecători de la Curtea Supremă cum a intermediat o şpagă de 180.000 de euro. O parte din bani i-ar fi dat în centrul Capitalei, în parcarea din Piaţa Universităţii, iar o altă parte din şpagă ar fi dat-o în Ministerul Finanţelor. Cel la care ar fi ajuns banii, senatorul Marius Isăilă, neagă vehement acuzaţiile şi susţine că este nevinovat.

În acest dosar, senatorul Marius Isăilă (42 de ani) a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă în baza interceptărilor ambientale, a denunţurilor şi a declaraţiilor date de martori. În plus, fostul său consilier parlamentar, Cristian Ene, a recunoscut faptele şi l-a înfundat pe Isăilă, scăpând astfel cu doar doi ani de închisoare cu suspendare.

Povestea cazului

Isăilă este acuzat că ar fi luat şpagă 200.000 de euro, în 2012, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice. În schimbul banilor, senatorul i-ar fi promis omului de afaceri Lucian Timofanovici că va bloca un control ANAF la firma acestuia, Dave Research and Development SRL.

Mita ar fi fost dată prin doi interpuşi: Cristian Ştefan Ene, consilier personal al senatorului, şi Cătălin Cristescu, comisar al Gărzii Financiare. Ulterior, Isăilă s-ar fi lăcomit şi i-a mai cerut afaceristului alţi 150.000 de euro. Însă Lucian Timofanovici l-a denunţat la DNA.

„Ştiu ce am făcut şi ştiu că trebuie să plătesc"

Fostul consilier parlamentar Cristian Ene a recunoscut acuzaţiile şi la DNA şi în faţa primului complet de judecată. Acum, la Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă, Ene a explicat de ce a făcut acest gest. 

„Mărturia asta nu este partinitoare şi nu vreau să apăs pe creştet pe cineva. Ştiu ce am făcut şi ştiu că trebuie să plătesc", a explicat fostul consilier. Ene a explicat cum ar fi reacţionat Isăilă atunci când a venit cu propunerea de la Cristescu, care era intermediarul lui Lucian Timofanovici. El a dat şi detalii despre cum au fost împărţiţi banii.

„Inculpatul Isăilă mi-a spus că-l putem ajuta, preţul intervenţiei la ANAF este de 180.000 de euro, la care martorul Cristescu mai poate adaugă o sumă. S-a pus şi problema unui avans. Aflând despre ce suma este vorba, i-am pus în contact direct, pe Isăilă cu Cristescu. Prima tranşă de 40.000 de euro am primit-o în maşină de la Cristescu, în ianuarie 2011. În aceeeaşi zi i-am dat banii lui Isăilă. A două tranşă s-a dat la un restaurant, Cristescu s-a dus la baie şi a pus banii într-o geantă. Restul banilor până la 180.000 de euro i-am primit ,după circa trei, şi i-am dat lui Isăilă. În acea perioada eu eram directorul ONG -ului Forumul Antidrog, iar Isăilă era director în Ministerul de Finanţe”, a spus pe scurt povestea unei şpăgi de 180.000 de euro.

„Banii erau într-o sacoşă"

Din cei 180.000 de euro ceruţi de Isăilă, senatorul  i-ar fi spus să-şi oprească 20.000 de euro. Acest lucru s-ar fi întâmplat la prima şi la ultima tranşă. Din această sumă şi-ar fi oprit şi Cristescu partea sa, suma de 5.000 de de euro.

Judecătorii au cerut detalii şi despre modalitatea în care s-au dat banii. „Prima tranşă de bani i-am dat-o din portbagajul maşinii, eram în parcare la Universitate. Banii erau într-o sacoşă", a spus Ene. 

„Cea de-a treia tranşă i-am dat-o lui Isăilă punând-o într-un fişet, dintr-un biroul alăturat, din Ministerul de Finanţe. Mi-a spus: Lasă banii aici. În biroul său mai era o persoană", a precizat Ene care a povestit că „Isăilă nu mi-a spus cu cine vorbeşte la MFP, dar ştiam că este în relaţii bune cu multe persoane de acolo, inclusiv cu ministrul de Finanţe".

„Mă consider complet nevinovat"

Senatorul Marius Ovidiu Isăilă a explicat de ce nu a dat declaraţii în faţa instanţei, aratătând că a fost sfătuit de avocat să nu dea declaraţii în acel moment, şi după audierea martorilor. „La acel moment i-am spus doamnei avocat că doresc să dau declaraţii, însă această nu a adus la cunoştinţă instanţei", a spus parlamentarul. 

„Mă consider complet nevinovat", a spus Isăilă, despre acuzaţia că ar fi pretins şi primit bani pentru intervenţii pe lângă funcţionari ANAF.

El a spus că totul a început în 2011, atunci când Cristian Ene, i-a făcut cunoştinţă cu un apropiat, Cătălin, care s-a prezentat ca lucrând în Ministerul de Finanţe (MF). Acesta i-ar fi spus să-l ajute cu un control. „Am refuzat explicit orice discutie pe această temă, mai ales că eu plecasem din ANAF după o discuţie cu fostul şef al instituţiei, Sorin Blejnar", a spus Isăilă.

Într-o altă întâlnire, Ene i-ar fi spus să-l ajute pe Cătălin să ocupe o funcţie în ministerul de Finanţe, Isăilă era la un pas să fie numit într-o funcţie importantă în MF. "Am refuzat", a spus Isăilă. 

„După o perioada de timp la insistenţele lui Ene, am participat la ziua de naştere a soţiei lui Cătălin Cristescu. Mie nu-mi plăcea de el, dar a insistat Ene, urma să fiu naşul fiului lui. Nu puteam să-l refuz. La petrecere am discutat banalităţi", a spus Isăilă. 

Senatorul a dat detalii şi despre alte întâlniri ocazionale. „Nu am primit nicio sumă de bani nici de la Ene, nici de la Cristescu, pentru intervenţii la Ministerul Finanţelor sau Fisc", a repetat Isăilă.

Relaţia cu ofiţerii „Doi şi-un sfert”

„De-a lungul timpului am fost monitorizat de DNA, s-a încercat să se pună în cârca mea şi alte infracţiuni", a reacţionat Isăilă în timpul audierii. Când a simţit că anchetatorii sunt pe urmele sale, Marius Isăilă a apelat la câţiva prieteni din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI (DIPI), pentru a afla dacă este filat de DNA.

El ar fi cerut, de asemenea, urmărirea lui Cătălin Cristescu, pe care îl bănuia că l-a denunţat. Din interceptările procurorilor rezultă că Marius Isăilă a apelat chiar şi la şeful DIPI, chestorul Gelu Oltean, despre care discuta cu apropiaţii în termeni colocviali: „vărucu“, „Geluţu“ sau „şefu cel mare“. De asemenea, senatorul era un apropiat al comisarului-şef Dorin Ioan Popa, şef al compartimentului juridic al DIPI, căruia i se adresa cu apelativul „Popică“. Un alt ofiţer DIPI care avea legături cu Isăilă era Irinel Ionuţ Nuţu.

Întâlnirile conspirative între Isăilă şi ofiţerii DIPI au avut loc la restaurantul „Bârlogul Lupilor“, aceeaşi cârciumă folosită drept cartier general şi de chestorul Adrian Bărăscu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, trimis în judecată pentru ororile la care îi supunea pe martorii protejaţi. De altfel, la întâlnirile lui Isăilă cu cei trei ofiţeri DIPI de la „Bârlogul Lupilor“ a participat şi chestorul Bărăscu.

„Am făcut stagiul militar la trupele speciale ale MAI”

Marius Isăilă a ţinut să explice Curţii Supreme cum a ajuns să-i cunoască pe şefii DIPI.

Marius Isăilă: Am făcut stagiul militar la trupele speciale ale MAI.
Judecător: Care trupe?
Marius Isăilă: Brigada de Intervenţie Rapidă a Jandarmeriei.
Judecător: Păi nu-i nimic special aici, şi eu am făcut armata la grăniceri.
Marius Isăilă: Am pregătit primele trupe de menţinere a păcii din Afganistan.
Judecător: Cum dumneavostră, un caporal?
Marius Isăilă: Eram locotenent. Le predam limba engleză.

Isăilă a încercat să explice că în armata a cunoscut mai mulţi ofiţeri care au ajuns ofiţeri superiori în DIPI. „Aşa am ajuns la Dorin Popa, i-m spus că am fost contactat de George Cristescu. I-am spus şi despre mai multe fapte care aveau loc la Fisc", a mai spus senatorul.

DIPI, la dispoziţia senatorului

Întâlnirile la restaurantul „Bârlogul Lupilor” aveau un alt scop. Procurorii DNA l-au şi filmat pe Marius Isăilă la restaurantul „Bârlogul Lupilor“, în timp ce se întâlnea cu şefii de la „Doi şi-un sfert“. După ce au stat o perioadă de timp la masă, senatorul a coborât în parcare cu Dorin Popa, unde au mai discutat o vreme. 

Ulterior, Popa l-a contactat telefonic pe comisarul-şef Ştefan Năstăsie, şeful compartimentului supravegheri operative (F.) din cadrul DIPI, căruia i-a cerut să-i trimită un ofiţer din subordine, pentru a verifica dacă în maşina senatorului sunt amplasate sisteme de monitorizare. La scurt timp, la faţa locului a ajuns ofiţerul Daniel State, din cadrul compartimentului supravegheri operative al DIPI, care a verificat interiorul autoturismului.

Era vorba de un dispozitiv de interceptare pe care senatorul găsise pus pe maşina sa. „În momentul în care şoferul meu a găsit în maşină personală un dispozitiv, acesta a chemat un lucrător din ministerul de Interne că acesta este un dispozitiv de localizare şi înregistrează ce se vorbeşte în maşină. Costă în jur de 300 de lei. I l-am arătat şi lui Dorin Popa. Soţia a recunoscut că ea l-a pus", a declarat Isăilă.

Procurorii DNA i-au audiat pe chestorul Gelu Oltean, comisarul-şef Dorin Popa, dar şi pe ceilalţi doi ofiţeri DIPI care s-au întâlnit la „Bârlogul Lupilor“ cu senatorul Isăilă. Aceştia nu au putut nega întâlnirea, dar au pretins că n-ar fi făcut nimic ilegal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite