Comisarul Maghiari care şi-a muşamalizat propriul dosar, trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Maghiari este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de părăsirea locului accidentului, participaţie improprie la fals intelectual, instigarea la fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu FOTO Adevărul
Marius Maghiari este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de părăsirea locului accidentului, participaţie improprie la fals intelectual, instigarea la fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu FOTO Adevărul

Comisarul Marius Maghiari de la Brigada Poliţiei Rutiere, cel care în urmă cu mai bine de un an a încercat să muşamalizeze un accident rutier pe care el însuşi l-a produs, ajunge iar în faţa judecătorilor. El va fi judecat pentru acea faptă, alături de alţi zece poliţişti care au încercat să-l acopere.

În urmă cu un an şi jumătate, o profesoară de limba engleză a fost spulberată pe o trecere de pietoni, de la fântâna Mioriţa, din Capitală. Cel care a accidentat-o, comisarul Marius Maghiari, de la Brigada Poliţiei Rutiere, a făcut tot posibilul pentru a nu putea fi tras la răspundere: a vrut să o convingă pe profesoară să spună că a fost victima unui accident de muncă. Totul s-a aflat, iar acum poliţistul Marius Maghiari, care a fost protagonistul multor reportaje despre accidente teribile de circulaţie pe care le-a anchetat, riscă nu numai să-şi piardă locul de muncă, dar şi să ajungă la închisoare. Maghiari a tras după el alţi zece poliţişti care au încercat să-l acopere. Cu toţi au fost trimişi în judecată, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Marius Maghiari este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, participaţie improprie la fals intelectual, instigarea la fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu.

Au mai fost trimişi în judecată Eugen Auraş Ţuţui, Marius Mihai Zaharia, Nicolae Smercinschi şi Cristian Trandafir, toţi patru agenţi de la Brigada de Poliţie Rutieră (BPR) care au făcut cercetarea la faţa locului după accident, fostul adjunct al şefului BPR, comisarul Daniel Piştea, fostul şef al Secţiei 2 Poliţie, comisarul Ion Daniel Bocan, Liviu Daniel Cânea, ofiţer al Biroului de cercetare penală în cadrul BPR – Accidente Rutiere cu Victime, Marius Lupu Pasăre, fost şef al Biroului Investigaţii Criminale din Secţia 2 Poliţie, Mihăiţă Georgică Anghel şi Ovidiu Sanfira, ambii agenţi de ordine şi siguranţă publică din Secţia 2 Poliţie. Cu toţii vor da explicaţii judecătorilor, fiind acuzaţi de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual.

La locul accidentului, o pereche de pantofi

Poliţiştii poate că ar fi reuşit să muşamalizeze accidentul dacă nu ar fi fost martori care au sunat imediat la 112. Cu ajutorul lor, procurorii au refăcut scenariul pus la cale de comisarul Marius Maghiari şi colegii săi.

Martorul-cheie a fost Florin Budur, care a declarat că, la data de 8 iunie 2015, în jurul orei 14.40, se afla la volanul autoturismului Dacia Logan, deplasându-se către casă, pe şos. Bucureşti-Ploieşti, pe sensul Casa Presei spre Băneasa. La un moment dat, aflându-se în dreptul Fântânii Mioriţa, acesta a observat din sensul opus o femeia  care a vrut să treacă strada pe trecerea de pietoni. Primul autoturism (de pe banda 1) a oprit, al doilea autoturism (de pe banda 2) a oprit, de asemenea, iar cel de pe banda 3 a lovit-o în plin, aruncând-o în faţa autoturismului. Martorul a precizat că autoturismul care a acroşat victima era de culoare neagră, iar la volan se afla un bărbat, însă parapetul care delimitează sensurile de mers nu i-au permis să vadă numărul de înmatriculare şi nici marca.

Florin Budur a sunat imediat la 112, la faţa locului fiind trimis un echipaj al Poliţiei Rutiere, format din agenţii Nicolae Smercinschi şi Cristian Trandafir. Numai că atunci când au ajuns acolo, agenţii nu au mai găsit nici victima, nici şoferul implicat în accident. Au găsit doar o pereche de pantofi de damă negri.

Comisarul Maghiari: Am două fetiţe, nu vreau să ajung la puşcărie

Între timp, comisarul Marius Maghiari a urcat în maşină victima - profesoara de engleză Amalia Trepca şi a dus-o la Spitalul Elias. Femeia nu-şi mai aminteşte detaliile accidentului, ci doar că s-a trezit pe bancheta din spate a unui autoturism, care a dus-o la spital. Acolo, Maghiari i-a spus ce s-a întâmplat şi i-a propus să ascundă accidentul. De altfel, poliţistul le spusese medicilor că femeia fusese victima unui accident... de muncă.

Maghiari i-a spus femeii că ştie faptul că este profesoară de limba engleză, rugând-o să susţină că a căzut de pe o schelă la el acasă, unde s-ar fi aflat pentru a da meditaţii la engleză nepotului său. Ca să o sensibilizeze, comisarul i-a zis că are două fetiţe şi că dacă ar spune adevărul ar ajunge la puşcărie.

Amalia Trepca a declarat procurorilor că a fost rugată în mod repetat de Marius Maghiari, care insista să declare că nu a avut loc un accident rutier.
Cu toate acestea, atunci când agenţii de poliţie au venit la spital şi au discutat cu ea, le-a spus că a fost victima unui accident de circulaţie, dar agenţii nu au consemnat nimic în procesul-verbal.

S-a dat patron de restaurant

Medicii au concluzionat că nu a fost vorba despre un accident casnic, ci despre un accident rutier. Aşa că la ora 15.39, au raportat accidentul rutier la 112, făcând precizarea operatorului că persoana care a adus victima – Marius Maghiari pretinde că ar fi vorba de un accident casnic.
În urma acestui apel, prin Dispeceratul Secţiei 2 Poliţie a fost anunţat primul echipaj de la ordine publică, format din agenţii Mihăiţă Anghel şi Ovidiu Sanfira, care s-au deplasat la Spitalul Elias.
Cei doi au luat legătura cu medicul de gardă Letiţia Livadaru, care în prezenţa victimei şi a lui Marius Maghiari, le-a spus că s-a produs un accident rutier. În schimb, Maghiari a susţinut varianta sa.

Comisarul le-a zis că este patronul unui restaurant şi că o cunoaste pe victimă, întrucât aceasta îi preda fiicei sale cursuri de limba engleză. ”Patronul” a povestit că în zona restaurantului se executau lucrări de mansardare, unde victima s-a urcat ”să admire priveliştea”, căzând in gol de la o înălţime de circa 4-5 metri, fapt pentru care a dus-o cu maşina la spital.

În ciuda declaraţiilor medicului de gardă, dar şi ale victimei, agenţii au consemnat în procesul-verbal varianta ”patronului de restaurant”.
În faţa spitalului Marius Maghiari a fost găsit de agenţii BPR Nicolae Smercinschi şi Cristian Trandafir, care au făcut cercetarea la faţa locului. Între timp, şeful Secţiei 2 Poliţie, comisarul Daniel Bocan, a trimis la spital un al doilea echipaj de ordine publică, pentru că procesul-verbal întocmit de primii agenţi i s-a părut ”eliptic”.
În anchetă ar fi intervenit şi comisarul Daniel Piştea, cunoscut drept poliţistul care l-a amendat pe Traian Băsescu, ar fi pus umărul la încercarea de muşamalizare a accidentului.

A vrut să-şi salveze măcar onoarea

Pentru că Amalia Trepca a refuzat să intre în jocul lui Marius Maghiari, comisarul a decis să meargă pe cartea adevărului, în încercarea de a-şi salva măcar onoarea.
El le-a spus, ulterior, procurorilor că victima s-a lovit cu capul de parbriz, după care a căzut pe carosabil. În continuare, Maghiari a povestit că a oprit maşina şi a ajutat-o pe victimă să se ridice de pe carosabil, după care a aşezat-o pe bancheta din spate a autoturismului.

Maghiari a fost nevoit să dea detalii şi despre propunerea făcută Amaliei Trepca, afirmând însă că femeia a acceptat să meargă pe varianta accidentului casnic – ceea ce nu e adevărat.
”Tot din declaraţiile inculpatului Maghiari Marius rezultă că acesta a transportat victima la Spitalul Elias, iar în drum către spital, partea vătămată i-a spus că nu o interesează poliţia, tribunalele sau judecata, drept pentru care vorbind cu aceasta au hotărât de comun acord să declare faptul că leziunile suferite de aceasta au fost cauzate de o cădere accidentală. Inculpatul a susţinut că la un moment dat, în timp ce se afla la spitalul Elias, a fost abordat de doi poliţişti, care s-au legitimat că fiind de la Secţia 2 şi care i-au prezentat un proces-verbal în care era menţionat că victima a declarat că a suferit o cădere accidentală, inculpatul confirmând această varianta”, au consemnat procurorii.

Cine este Marius Maghiari

Comisarul Marius Maghiari a fost şeful Biroului Accidente al Poliţiei Rutiere Bucureşti. În această calitate, Maghiari a fost protagonistul a numeroase reportaje de televiziune. În imaginile de televiziune, comisarul apare de fiecare dată coordonând poliţiştii care fac cercetarea la faţa locului în urma accidentelor cu victime.

Numele lui Marius Maghiari apare şi în dosarul „Vrăjitoarelor”, în care a fost condamnat fostul procuror Max Bălăşescu.
Maghiari mai are un dosar penal, deschis în 2014, în care a fost reclamat că a lovit un coleg al fiicei sale, incidentul, care a avut loc pe Şoseaua Nordului, fiind surprins de camerele de supraveghere de la o ambasadă.

Din leafa de bugetar, comisarul Marius Maghiari a ridicat o vilă cât un palat, dar şi un restaurant de lux. Toate sunt însă pe numele soţiei, pentru că legea nu-i permite ofiţerului să facă afaceri sub acoperirea uniformei.

Cum ar fi trebuit să procedeze Marius Maghiari

După comiterea accidentului, comisarul Marius Maghiari era obligat de lege să sune la numărul de urgenţă 112, să nu părăsească locul faptei şi să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului. Potrivit legislaţiei, părăsirea de către şofer a locului accidentului din care au rezultat victime, fără încuviinţarea poliţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite