Colectiv. Şase ani de la incendiu: Oameni acoperiţi cu bucăţi de pânză, întinşi pe treptele Curţii de Apel Bucureşti în semn de protest faţă de tergiversarea dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Un flashmob iniţiat de mai multe organizaţii civice la şase ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de tineri şi-au pierdut viaţa, a avut loc sâmbătă pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, în semn de protest faţă de tergiversarea unei soluţi definitive în cazul colectiv.

Mai multe persoane acoperite cu pânză albă s-au întins pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, unde au fost aprinse lumânări şi au fost aşezate fotografii ale victimelor.

GALERIE FOTO

De asemenea, pe scări au fost puse şi fotografii ale celor consideraţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, dar şi pentru dramele celor care au ajuns apoi în spitale şi au fost ucişi de infecţiile  nosocomiale, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Pedone şi fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

”Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, au afirmat organizatorii evenimentuui, printre care se regăsesc Corupţia ucide şi Asociatia Colectiv GTG 3010 .

Conform anunţului organizaţiilor civice, respectând toate măsurile de siguranţă impuse de perioada prin care trecem, după flashmob, portretele victimelorvor fi purtate până la clubul Colectiv.

65 de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, în decembrie 2019, primele condamnări în dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, în prezent, primar al Sectorului 5, fiind condamnat la 8 ani şi 6 luni de  închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club. De asemenea, au fost condamnate alte 12 persoane, printre care patronii clubului şi cei ai firmei care a asigurat artificiile în club. Până la acest moment, nu există o decizie definitivă în acest caz.

În urmă cu 10 zile, Alexandra Furnea, supravieţuitoare a incendiului, constata, la şase ani de la dezastrul în care zeci de oameni au murit, că „în 2021, în România, suntem tot în 2015”. Ea făcea trimitere, într-o postare publică, la procesul „Colectiv”, despre care susţine că „s-a transformat într-un simulacru de justiţie al cărui scop este acela de a trage, în fel şi chip, de timp pentru a amâna pronunţarea unei sentinţe, spre a menaja sensibilităţi politice şi de stat”, dar şi la victimele incendiilor produse în spitale, în ultimele luni, pacienţi despre care scrie că au ars „ca nişte torţe însufleţite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupţiei şi a delăsării în care ne complăcem”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite