Ciprian Ciucu, preşedintele CNI: Agenţia Naţională de Integritate va avea un nou şef până la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedura de alegere a unui nou preşedinte al ANI durează cel puţin două luni FOTO Adevărul
Procedura de alegere a unui nou preşedinte al ANI durează cel puţin două luni FOTO Adevărul

La 1 iulie, Angenţia Naţională de Integritate ar putea avea un nou preşedinte, în locul demisionarului Horia Georgescu, care este judecat pentru corupţie în dosarul despăgubirilor supraevaluate de la ANRP. Cel puţin aşa estimează reprezentanţii Consiliului Naţional de Integritate, care urmează să organizeze concursul pentru şefia ANI.

Într-o conferinţă de presă organizată, joi, de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care monitorizează activitatea Consiliului Naţional de Integritate (CNI), Ciprian Ciucu, preşedintele CNI, a declarat că procedura de numire a unui nou preşedinte la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a fost demarată. Potrivit acestuia, în aproximativ două luni, ANI ar putea avea un nou şef. Până atunci, conducerea Agenţiei este asigurată de vicepreşedintele instituţiei, Bogdan Stan.

Preşedintele CNI a declarat că îşi doreşte ca noul preşedinte ANI să fie ales înainte de vacanţa parlamentară, cel mai devreme la sfârşitul lunii iunie.

”Hotărârea privind regulamentul concursului trebuie să stea în dezbatere 30 de zile, pentru a respecta principiul transparenţei. Abia după aceea ne vom apuca să facem subiectele şi să organizăm concursul propriu-zis. Ca timp, eu cred că până la 30 iunie am putea să terminăm cu tot. Dacă nu, cel mai târziu, undeva prin septembrie. ANI trebuie să lucreze la maxim pentru că 
2016 este an electoral, vom avea alegeri locale şi parlamentare. ANI va avea mult de lucru în această perioadă în sensul verificării declaraţiilor de avere şi identificarea posibilelor conflicte de interese. Mi-ar plăcea să nu avem acolo pe cineva paraţutat, preşedintele şi echipa să au nevoie de timp să se cunoască şi să lucreze împreună”, a declarat Ciprian Ciucu.

CNI modifică din mers procedura de concurs

Deşi Horia Georgescu a demisionat pe 17 martie 2015, abia săptămâna aceasta Comisia Juridică din Senat a luat act de acest demers. După ce decizia va fi publicată în Monitorul Oficial se poate pune capăt blocajului instuţional care a împiedicat alegerea unui nou preşedinte în fruntea ANI.

Şeful CNI a justificat întârzierea alegerii unui nou preşedinte la ANI de procedurile greoaie din Senat, dar şi de personalul insuficient de la CNI. Din acest motiv, afirmă Ciucu, a fost nevoie de modificarea regulamentului de organizarea a concursului.

”Am fost nevoiţi să schimbăm procedura prin care este reglementată procedura de selecţie pentru că suntem puţini. Era vorba de patru comisii, una de organizare, una care face subiectele, una care îi verifică pe candidaţi şi alta care analizează eventualele contestaţii. Or, noi suntem doar 10 oameni, nu putem forma atâtea comisii. Aşa că am simplificat procedura. Acum avem o comisie de organizare, una care face subiectele şi verifică, în acelaşi timp, şi candidaţii, şi încă una pentru contestaţii, fiecare cu câte trei membri”, a precizat şeful CNI.

Fostul preşedinte al ANI, judecat pentru corupţie

La 9 aprilie 2015, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Potrivit DNA, opt inculpaţi, membri ai Comisiei au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale. Scopul acelor demersuri, precizează DNA, a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite