Cei patru militari români răniţi în Afganistan, transferaţi la clinica  Landstuhl din Germania

Cei patru militari români răniţi în Afganistan, transferaţi la clinica  Landstuhl din Germania

Blidatele americane oferă un grad ridicat de protecţie FOTO MApN

Cei patru militari români răniţi recent în Afganistan în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat este bună au fost trasferaţi la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania, iar starea lor este bună. Ei vor mai fi supuşi unor investigaţii medicale suplimentare şi vor continua tratamentele medicale de specialitate.

În cursul zilei de marţi, 27 octombrie, ei au fost vizitaţi de directorul centrului medical, care s-a asigurat personal că militarii români au parte de cea mai bună îngrijire şi că starea lor, atât fizică, cât şi psihică, este bună. De asemenea, cei patru militari sunt sprijiniţi şi de organizaţia nonprofit „Wounded Warrior Project”, care are ca scop principal ajutarea militarilor răniţi în misiuni.
 
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este informată permanent despre evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi şi ţine constant legătura cu ei, cu medicii care îi au în grijă şi cu familiile celor patru militari, arată MApN într-un comunicat.
 
Reamintim că patru militari români din Batalionul 191 Protecţia Forţei „Golden Lions” au fost răniţi într-un atac cu dispozitiv exploziv improvizat ce a avut loc miercuri, 21 octombrie, pe timpul executării unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar, Afganistan.
Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor), dispozitivul exploziv declanşându-se la trecerea ultimului autovehicul din coloană.
 
MRAP au fost concepute special pentru misiuni de contra-insurgenta şi au un blindaj care rezistă la explozii foarte puternice. Concret, militarii români au scăpat cu viaţă cu toate că MRAP-ul de tip Navistar Defense MaxxPro a fost serios afectat. Gradul de protecţie oferit de aceste maşini reiese şi din unele cifre statistice ale misiunii MApN în teatrul de operaţii Afganistan. În 17 ani de prezenţă, Armata Română a pierdut aproape 30 de militari. Astfel, în primii opt ani, până în 2011, în Afganistan, au murit 19 militari care au patrulat cu arhaicele transportoare blindate TAB de concepţie sovietică pe care le aveau în dotare. Apoi, din anul 2011, Armata Română a primit de la aliaţii americani câteva zeci de MRAP-uri şi în alţi opt ani de misiuni au decedat numai 9 militari. Aceştia au fost, de obicei, surprinşi, însă, neîmbarcaţi în maşinile blindate în timp ce executau unele misiuni de scotocire.   
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările