Ce se mai întâmplă rău în TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de 30 decembrie 2016, d-na Irina Radu, preşedinte-director general al TVR, le-a trimis colegilor/subordonaţilor ei un mail prin intermediul căruia le făcea cunoscute numele celor care îi vor conduce, din poziţia de coordonatori interimari de structuri, în următoarele trei luni.

Delegările au fost necesare, argumentează d-na Radu, fiindcă celor ce au deţinut anterior posturile respective le-au expirat mandatele pe care, de altminteri, foarte puţini dintre ei le obţinuseră prin concurs.

În mailul despre care am făcut mai sus vorbire, d-na Irina Radu le-a explicat salariaţilor TVR că a hotărât, din tot felul de motive - de operativitate, de eliminare a subiectivităţii, pentru a face economii bugetare etc., etc., adică parole, parole - să renunţe la evaluările instituţionale prevăzute prin stricte regulamente legale şi să-şi asume ea însăşi responsabilitatea deciziilor de prelungire sau anulare a mandatelor de conducere ale celor ce au fost până atunci şefi sau şefuleţi.

Însă, surpriză! Doar câteva rânduri mai jos, doamna Radu enumeră o seamă de criterii (printre care şi sesizările venite de la nemulţumiţi sesizări pe care le va face publice în ianuarie, însă anonime - trăiască delaţiunea!) în virtutea cărora a luat hotărârea prelungirii ori a încetării respectivelor mandate. Ceea ce înseamnă că evaluării instituţionale, stimata doamnă PDG îi opune propria ei evaluare.

O operaţiune, un diktat făcut cu premeditare deoarece, cu câtva timp înainte, Irina Radu a izbutit să treacă prin Consiliul de Administraţie o ilegală decizie de desfiinţare a clauzei din contractul individual de management ce prevedea obligativitatea evaluării finale. Consiliul de Administraţie s-a lăsat dus cu preşul şi i-a creat d-nei Irinei Radu aparenţa de legalitate prin care şefii să poată fi numiţi în conformitatea cu umorile personale ale respectivei inse, ori, şi mai grav, ca urmare a unor instrucţiuni primite pe linie de partid.

Însă cum partidul (PSD) şi-a cam pierdut încrederea în cea pe care a impus-o prin manevre dezonorante în fruntea SRTV, sunt numeroase indicii că doamna Irina Radu şi-a luat măsuri de precauţie. E imparţială precum tot românul mai mult sau mai puţin onest şi joacă la două capete. Prin TVR se vorbeşte că doamna Radu caută sfaturi şi sprijin şi de la Opoziţie, dar şi de la feluriţi indivizi care în anii anteriori au contribuit la punerea pe butuci a TVR.

Să zicem însă că ar fi fost nevoie şi de câteva schimbări. Foarte bine. Numai că doamna Irina Radu încredinţează funcţii-cheie în ierarhia TVR unor inşi care nu au contract de muncă permanent cu respectiva instituţie. De exemplu. Îl face şef din pix pe d-nii Cristian Coman, adus de la trustul Intact al lui Voiculescu, o adevărată rezervă de cadre pentru TVR-ul ajuns pe mâna doamnei care a mâncat, la un moment dat, şi ea de acolo o pâine albă şi cu unt şi îi încredinţează o funcţie de maximă răspundere în ierarhia TVR 1, fără să-i pese că cetăţeanul respectiv a fost editor de ştiri, nu specialist în programare. Îi găseşte o dregătorie şi d-lui Cristian Marin (de la Pro TV) care anterior cam rămăsese fără slujbă. Desăvârşind astfel condiţia de canal colector, de oficiu de plasare în care a adus în vremea din urmă SRTV. Aşa cum s-a ilustrat ea în cazurile Zeicescu, Cristache, Găinuşă, Arvat, cea cu prune în gură, unul mai neperformant ca altul. Iar lista e departe de a fi completă.

Oare chiar nu era nimeni dintre angajaţii actuali mai bun decât aceşti inşi de strânsură care să deţină funcţii şi emisiuni de maximă importanţă în TVR? Noroc că nu a venit pe funcţia de director TVR 1, aşa cum umbla vorba, şi fostul puşcăriaş Mihai Predescu ca decredibilizarea instituţiei la care s-a angajat Irina Radu să fie desăvârşită!

Irina Radu merge încă şi mai departe şi inventează funcţii de coordonator ştiri interne, respectiv coordonator ştiri externe inexistente în organigrama aprobată. Numeşte într-unul dintre aceste posturi iarăşi un extraneu, pe un anume Robert Tătăruş, din câte se pare ex-Realitatea.

Asupra unora dintre şefuleţii puşi dintr-un capriţ, dintr-un pamplezir de Irina Radu planează bănuiala că nici nu ar avea studiile superioare tocmai terminate. Numai că pentru Irina Radu nu studiile contează, ci unghiul încovoierii spinărilor la întâlnirea cu ilustra ei persoană!

Arbitrariul merge şi mai departe, distinsa doamnă PDG inventând o dregătorie, ceva de genul responsabila cu cafelele pentru şefa cea mare, şi pentru pensionara Liana Săndulescu, pe vremuri activistă la Consiliul Naţional al Pionierilor, unde făcea sluj în faţa Polianei Cristescu, fosta soţie nefericită a lui Nicuşor Ceauşescu.

Şi toate acestea se întâmplă în momentul în care schimbările operate în grila de programe la iniţiativa şi la ordinul Irinei Radu, prost consiliată de d-na Doina Gradea, au avut drept rezultat drastica scădere a audienţei TVR 1. Pentru care doamna Irina Radu ar fi trebuit să plătească cu funcţia, asta în condiţiile în care cetăţeana respectivă ar fi ştiut ce înseamnă onoarea. De unde? Doamna Radu este specialistă în supravieţuire şi eternul căzut în picioare.

Firesc ar fi ca, odată perioada sărbătorilor încheiată, Comisiile de cultură din Parlamentul României să se intereseze ce se mai întâmplă prin TVR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite