CCR a declarat neconstituţională prevederea în baza căreia preşedintele Iohannis i-a prelungit mandatul şefului Statului Major, Nicolae Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investire Nicolae Ciuca
Investire Nicolae Ciuca

Prelungirea mandatului şefului Statului Major General de către preşedintele României, cu până la un an, este neconstituţională, au decis, marţi, judecătorii Curţii Constituţionale.

CCR a decis marţi, cu unanimitate de voturi, că prevederea legală care îi permite preşedintelui României să prelungească cu până la un an mandatul şefului Statului Major al Apărării, este neconstituţională, se arată într-un comunicat al Curţii.

Dispoziţiile de lege criticate au următorul conţinut: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.”

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.

Curtea a reținut, în esență, că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte„, se arată într-un comunicat al Curţii.

Preşedintele Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcute de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat.

Ministrul Apărării a contestat în instanţă decretul, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis în favoarea preşedintelui, dar a sesizat şi CCR în legătură cu articolul de lege în baza căruia a fost făcută prelungirea.

Pe 1 martie, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate articolului din legea MApN care reglementează numirea şefului Statului Major General. Sesizarea CCR a fost dispusă în cadrul procesului în care Ministerul Apărării a solicitat anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă.

Sesizarea a fost invocată din oficiu de către judecătorul care s-a ocupat de caz, Silviu Barbu.

Pe 29 martie, Curtea de Apel a respins acţiunea prin care Ministerul Apărării cere anularea decretului de numire a generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Armatei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite