Cazul Băsescu. O îmbulzeală istorică (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, se poartă ca un miel blând în toate îmrejurările, aţi observat? Lumea este agitată, reporterii se calcă în picioare, întreaga suflare românească vrea să afle dacă a primit o şpagă uriaşă pentru a scăpa un interlop din închisoare şi stă cu inima la gură să vadă: a făcut trafic de influenţă, sau nu?

M.B.-ul este calm, zâmbeşe reporterilor ca un actor de cinema, este politicos cu ei, nu le ia reportofonul din mână şi nici nu le spune „ţigancă împuţită” fetelor mai închise la culoare. Este de-a dreptul stilat. În plus, îmbrăcat la trei ace, îngrijit, mirosind a parfum de la distanţă.

Atâta stăpânire de sine nici fratele lui mai mare nu are. Constatăm că arborează acelaşi zâmbet permanent şi când merge la DNA. Nu ştiu de ce, dar acest zâmbet fără rost îmi aminteşte de cel al lui Cioacă, cu Elodia lui, autorii morali ai politicianului liber DD, cu adoptatul prefix PP.

L-am văzut apoi, în premieră naţională, cu cătuşe pe mâini. Tot calm era, nicio legătură cu Becali, sau alţi zbuciumaţi, care flutură cătuşele ca pe un steag şi spun cu spume la gură: „Vă arăt eu vouă, o să v-o fac şi eu!”.

Când este întrebat dacă a luat şpagă de la ţigani, ţuguie buzele şi spune angelic NU, cu toate că din filmul prezentat pe sticlă aceeaşi guriţă a recunoscut că a înşfăcat doar o parte din ce aştepta – 250.000 Euro. Am aflat asta din filmuleţul unui ţigan care, ştiind că M.B. poartă mereu cravată, şi-a pus pentru prima dată şi el una, dar a lui avea şi o cameră minusculă de luat vederi. Avantaj Băsică, după nume un Băsescu mai mic.

DNA-ul a dorit să ştie dacă NU-ul e NU, sau DA-ul e DA. Nu ştim ce concluzie au tras procurorii, deoarece suspectul a adoptat de data aceasta poziţia mutului, repetând doar NU-ul, dar la ieşirea din instituţie MB-ul avea o haină pe mâinile adunate în faţa burţii, semn că ar fi fost împreunate pentru mai multă vreme.

Am avut câteva zile de „pâîne şi circ”, la cel mai înalt nivel, cu precizarea că a fost mai mult circ, din cauza căruia pâine nu s-a prea cumpărat în această perioadă, românii uitând să mai mănânce la timp. Cel puţin în ziua de vineri, 20.06.2014, consumul pe cap de locuitor a scăzut brusc, deoarece întreaga suflare mioritică trebuia să afle verdictul în legătură cu arestarea fraierului păcălit de ţigani şi au uitat să mai mănânce. Până la urmă de tot, s-au hotărât 30 de zile de arest! Să-i fie arestul uşor şi somnul aproape!

Exact cu doi ani în urmă, s-a observat o îmbulzeală asemănătoare de reporteri, suporteri şi oameni muşchiuloşi la fostul prim-ministru Adrian Năstase. Am numit „istorică” acea îmbulzeală şi am avut dreptate. Istorică se anunţă a fi şi cea de acum, iar justiţia română pare pregătită, în condiţii extrem de dificile, să-şi mai pună o floare importantă la butonieră, chiar dacă uneori mai ia decizii controversate.

Având în vedere gradul de rudenie cu preşedintele ţării, MB-ul este, pe un alt plan, comparabil cu un prim-ministru, din punct de vedere al vizibilităţii. El a căpătat o brăţară metalică la mâini din cauza „anturajului”, nu-i aşa? Nimeni nu mai are timp să se întrebe: oare cine i-a prezentat acest anturaj? Nici nu mai contează.

Când un vapor este în furtună şi riscă să se scufunde, căpitanul ordonă să se mai arunce din marfa transportată, care devine un balast periculos pentru viaţa şefului, nu e normal? În rest, totul depinde de furtună. Până în iarnă, sau chiar ceva mai târziu, vom afla deznodământul.

Un singur lucru mă îngrijorează: avem prea puţini procurori pentru toţi şpăgarii şi hoţii din România. Schemele de personal ale instituţiilor de profil ar trebui dublate, triplate, sau chiar mai mult. Altfel, corupţia din România va aduce ţara în pragul unui dublu faliment: economic şi moral.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite