Cătuşe de la procurori în caracatiţa şpăgilor de la CFR. Şefă de serviciu din CFR, propusă pentru arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii spoun că Regiotrans câştigă foarte puţin de la călători şi foarte mult din subvenţii FOTO Arhivă
Procurorii spoun că Regiotrans câştigă foarte puţin de la călători şi foarte mult din subvenţii FOTO Arhivă

Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, a fost reţinută pentru 24 de ore de către procurorii anticorupţie. Ordonanţă de reţinere a fost emisă şi pe numele lui Iorgu Ganea, reprezentant al firmei Regiotrans, concurentul CFR. Şi Regiotrans este urmărită penal.

Procurorii anticorupţie au reţinut-o pe Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, dar şi pe Iorgu Ganea, reprezentantul operatorului feroviar privat Regiotrans. Cei doi urmează să fie duşi joi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestarea preventivă. Cei doi sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Conform procurorilor, Estrella Ştefănescu este acuzată de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale), dar şi de nouă fapte de  luare de mită.

De partea cealaltă, Iorgu Ganea, reprezentant al Regiotrans, este acuzat de dare de mită, folosirea în mod direct şi indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul, dar şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,

Procurorii au început urmărirea penală şi împotriva firmei Regiotrans SRL Braşov, a directorului acestei firme, Florin Hădărean. Şi Costache Nicolau, director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, este urmărit penal pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase pentru altul, luare de mită.

„Inculpata Estrella Ştefănescu, în calitate de şef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR S.A, a acţionat, în mod neîntrerupt, pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Iorgu Ganea şi o altă persoană, contra unor foloase necuvenite, aspectele de fapt constând în:
- facilitarea preluării, de către Ganea Iorgu şi alt om de afaceri, a unui număr cât mai mare de trasee de la SNTFC „CFR Călători” (care a renunţat la acestea sub motivaţia lipsei de rentabilitate economică) şi permiterea accesului acestora la date şi informaţii de natură economică din cadrul societăţii de stat, nedestinate publicităţii, privind limitele financiare agreate de administratorii feroviari naţionali“, susţin procurorii.

Ştefănescu, spune DNA, acorda consultanţă în procesul de constituire/depunere a documentaţiilor pentru obţinerea de contracte de transport feroviar social în parteneriat cu statul român, cu subvenţie supraevaluată în detrimentul CNCF CFR SA şi proteja interesele economice ale lui Iorgu Ganea şi ale celuilalt om de afaceri, în sensul tolerării practicilor acestora de a introduce şi menţine în circulaţie un număr nejustificat de trenuri şi trase în scopul exclusiv de a obţine subvenţii suplimentare.

Procurorii susţin însă că Ştefănescu ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comană în licitaţii, primind în schimb de la aceştia diverse bunuri şi servicii, printre care card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile, dar şi bani pentru a merge la o nuntă.

„Pentru a recompensa disimulat pe Estrella Ştefănescu, Ganea Iorgu şi Comana Costel i-au angajat formal, pe perioada vacanţei de vară, pe cei doi copii ai acesteia în calitate de controlori bilete pe ruta Bucureşti-Constanţa, trasă efectuată de Regiotrans SRL; deşi copiii au fost retraşi după două zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat la data de 14.08.2011 plata pentru întreaga perioadă de vacanţă. În data de 04.07.2011, Ştefănescu Estrella a primit şi un telefon mobil de la aceeaşi firmă“, arată procurorii unele dintre avantajele obţinute de Estrella Ştefănescu.

Bani de nuntă, card de combustibil, copii angajaţi la Regiotrans

Estrella Ştefănescu ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comană pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii. Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile. Cei doi au câşigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov.

Pentru aceste favoruri, Ştefănescu ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri card de combustibil pentru mii de kilometri, revizie la maşina sa Audi, anvelope, o bicicletă, cazare gratuită pentru ea şi fiica ei la pensiuni, telefoane mobile de ultimă generaţie, un laptop performant, dar şi bani ca să meargă la o nuntă în familie, spun anchetatorii În plus, copiii ei au fost angajaţi formal, pe perioada verii, controlori de bilete pe ruta Bucureşti - Constanţa pe care operează curse firma privată Regiotrans, controlată tot de Ganea şi Comană, au mai spus sursele citate.

Director la Transporturi, omul operatorilor privaţi

În acest dosar este anchetat şi Claudiu Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. El este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

Procurorii spun că pe 2 ianuarie 2013, Dumitrescu ar fi primit 20.000 de euro mită de la Iorgu Ganea, cei doi întâlnindu-se la pensiunea Denisa din Poiana Braşov. În schimbul banilor, Claudiu Dumitrescu a promis promovarea intereselor financiare ale firmelor lui Ganea şi Comană, în special Regiotrans SRL.

Claudiu Dumitrescu a spus că va vorbi pentru ca subvenţia alocată de minister pentru pachetul social de transport feroviar de călători aferent anului 2013 să nu scadă prea mult. Tot el s-a angajat să blocheze iniţiativele ministrului de Finanţe de a introduce criteriul „numărul minim de călători“.

Firmele lui Ganea şi Comană, bani mulţi de la CFR şi Ministerul Transporturilor

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi în ceea ce priveşte faptele de corupţie săvârşite de oamenii de afaceri Iorgu Ganea şi Coste Comană, respectiv de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor, mai multe firme controlate de cei doi oameni de afaceri aveau cifra de afaceri realizată aproape exclusiv din relaţia cu CFR şi Ministerul Transporturilor. O mare parte a cheltuielilor Regiotrans era decontată pe relaţia de afaceri cu Iorgu ganea şi Costel Comană, aproximativ 70% din total, spun procurorii.

Procurorii îl acuză şi pe Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, care este suspectat de luare de mită de la Vasile Fanea, administratorul Vest Construct, pentru favorizarea firmei acestuia la atribuirea unui contract de lucrări. Nicolau, spun procurorii, se implica personal pentru ca firmele lui Vasile Fanea să câştige licitaţiile, deşi nu îndeplinea condiţiile pentru participare.

Concret, aceasta este suspectată că ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii.
Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile.

Cei doi au câştigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite