Catolici şi ortodocşi se roagă împreună pentru unitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe, la Iaşi, "Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor". Manifestarea se va desfăşura în toate bisericile din oraş, în perioada 18-25 ianuarie, şi va cuprinde

Astăzi începe, la Iaşi, "Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor". Manifestarea se va desfăşura în toate bisericile din oraş, în perioada 18-25 ianuarie, şi va cuprinde întâlniri cu rugăciuni speciale pentru unitatea creştinilor. Anul acesta, tema evenimentului va fi "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt şi eu în mijlocul lor" (Mt. 18, 18-20).
Ideile de la care porneşte această săptămână specială pentru ortodocşi şi catolici deopotrivă sunt cele de alternanţă şi unitate între creştini, întâlnirile desfăşurându-se alternativ, o zi într-o biserică catolică, o zi într-un sălaş de rugăciune ortodox. La Iaşi, prima întâlnire din acest an s-a desfăşurat aseară, în Capela Institutului Teologic Romano-Catolic din strada Verneuţeanu nr. 6, pentru ca, în această seară, întâlnirea să se desfăşoare la capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae". Cea mai importantă parte a evenimentului va fi reprezentată de celebrarea împreună a rugăciunilor de către ierarhii celor două biserici - ÎPS Mitropolitul Daniel şi PS Petru Gherghel, episcopul catolic de Iaşi, sâmbătă, în catedrala metropolitană veche "Sf. Gheorghe" şi duminică, în catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regina" din Iaşi. Proiectul iniţial al rugăciunilor şi textelor pentru "Săptămâna pentru unitatea creştinilor" de anul acesta a fost pregătit de un grup ecumenic compus din reprezentanţi ai mai multor biserici din Dublin: Biserica Catolică, Ortodoxă, Luterană, Metodistă, iar versiunea finală a textelor ce vor fi rostite în timpul întâlnirilor a fost aprobată de un grup internaţional format din membri desemnaţi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia "Credinţă şi Constituţie" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Întâlniri ecumenice din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor vor avea loc şi în alte localităţi, precum Bacău, Oneşti, Huşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite