NATO si-a deschis cartierul general la Bucureşti, unde se vor planifica exerciţiile trupelor aliate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi este inaugurat primul Comandament NATO din România
Joi este inaugurat primul Comandament NATO din România

Primul centru de comandă şi control al NATO de pe teritoriul României a fost inaugurat, joi, la Bucureşti. Mai exact, Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU), unde vor activa 42 de militari români şi aliaţi este un cartier general unde se vor planifica exerciţiile trupelor NATO.

Steagurile României, NATO şi NFIU au fost arborate, joi, simultan în Bucureşti şi în celelalte cinci state de pe graniţa de est a Uniunii Europene: Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a primului centru de comandă NATO de pe teritoriul ţării noastre. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a explicat că structura nu este o bază militară propriu-zisă, ci un centru de logistică şi pregătire a trupelor terestre ale aliaţilor.

„Acest eveniment are o semnificaţie strategică aparte pentru noi, pentru România, transmiţând un semnal puternic de reasigurare şi solidaritate aliată în actualul context complex de securitate. (...) Este un eveniment deosebit, nu aş folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a forţelor este prima structură NATO care va funcţiona în România la 11 ani de la primirea României în NATO”, a spus la festivitate ministrul Apărării Mircea Duşa.

De asemenea, şi preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul ceremoniei de inaugurare, în care a mulţumit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dar şi Ministerului Apărării pentru îndeplinirea cu succes a misiunii.

„Înfiinţarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea şi capacitatea Alianţei de a întări apărarea statelor membre în faţa provocărilor şi instabilităţii crescute din vecinătatea estică. Prin personalul militar selectat din diferite state aliate pentru a lucra în cadrul său, noua structură de comandă este cu adevărat o echipă multinaţională, expresie a solidarităţii şi sprijinului NATO pentru securitatea României. Mulţumesc aliaţilor care au desemnat militari care să lucreze în cadrul structurii şi sper ca aceştia să se bucure de ospitalitatea României, iar prezenţa lor să fie un bun prilej pentru Alianţă de a cunoaşte şi aprofunda realităţile contextului de securitate în care ne aflăm", a spus preşedintele în mesaj.

La eveniment au mai participat din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianţei şi reprezentantul său la ceremonie, precum şi generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO. Oficialii au explicat că acest comandament militar NATO, care va fi complet operaţional în 2016, este unul dintre cele şase de acest tip constituite şi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul măsurilor de reasigurare şi consolidare a flancului estic al NATO, stabilite în cadrul Summitului din Ţara Galilor, din anul 2014.

„Planul urmărește să sporească capacitatea NATO de a întări rapid și eficient aliaţii din acest spaţiu, incluzând chiar pregătirea infrastructurii acestora, prepoziţionarea echipamentelor și a mijloacelor de aprovizionare și desemnarea bazelor specifice acestora”, a explicat Alexandru Grumazu, analist militar.

Logistică şi pregătire sub steagul NATO

Mai exact, unitatea condusă de colonelul Cătălin Ticulescu are ca scop preluarea şi integrarea forţelor comandamentului multinaţional din ţările de sud-estul Europei.

„Chiar dacă este realizată în mod clar să asigure integritatea teritorială a Alianţei, nu reprezintă o poziţie ofensivă. Ca întotdeauna, măsurile pe care NATO le ia sunt de natură defensivă. (...) Unităţile NATO de integrare a Forţelor nu au ca scop apărarea împotriva unei ameninţări de unele singure, dar ele reprezintă elemente cheie într-un proces în care Alianţa va stopa sau va răspunde unei agresiuni de orice fel, cu forţe pe care le va alege singură şi într-o perioadă de timp pe care o consideră corespunzătoare”, a declarat generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO.

Investiţia a fost de 16 milioane de lei, din care 13 milioane din bugetul NATO şi 3 milioane lei din bugetul MApN. În unitate vor fi găzduiţi 42 de ofiţeri, dintre care 27 români, iar restul din partea statelor aliate. Secretarul general al NATO declara în iulie că nu este vorba despre o bază militară, ci de un cartier general de unde se vor planifica exerciţiile trupelor NATO.

Cartierul general din Bulgaria va raporta tot românilor

La rândul lor, centrele de comandă NATO din România şi Bulgaria vor raporta Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, inaugurat la începutul săptămânii tot în Bucureşti. El a fost înfiinţat prin preluarea celei mai mari divizii a Armatei Române, Divizia de Infanterie Dacica, ce apăra 30% din teritoriul ţării.

„Pe lângă acest centru, Romania găzduieşte un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comanda-control doar în situaţia dislocarii de forţe pe flancul estic al NATO. Unitatea de Integrare a Forţelor NATO nu este o bază militară ea fiind un centru de comandă, planificare apărării colective şi sprijin în desfăşurarea exerciţiilor militare şi a instrucţiei”, a explicat Alexandru Grumazu diferenţa dintre cele două structuri NATO de pe teritoriul ţării noastre.

Comandamentul va coordona peste 10.000 de militari români şi aliaţi capabili să acţioneze rapid în orice moment, costurile pentru înfiinţare ridicându-se la circa 60 de milioane de euro, bani care vor fi acoperiţi în parte cu fonduri NATO. Structura este condusă tot de un român, generalul Ovidiu Uifăleanu, care a promis că va recruta cei mai buni militari pe care îi are în acest moment România, cu experienţă în teatre de război. „Misiunea este coordonarea celor două unităţi de integrare a forţei din România şi Bulgaria. După aceea, accentul va fi pus pe dislocabilitate, pregătirea personalului, astfel încât, în 2018, oriune în sud-estul Europei să fim pregătiţi oricând”, a spus generalul de 46 de ani.

Parlamentul României n-a cârâit

Pe 23 iunie, Parlamentul a aprobat cu unanimitate de voturi, o solicitare a preşedintelui Klaus Iohannis privind înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti. 

Anterior, pe 18 mai, Iohannis ceruse, printr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.

De altfel, la începutul verii NATO cerea ca centrele de comandă din estul Europei să fie gata până la sfârşitul acestui an. Secretarul general al Alianţei declara ca „acestea sunt centre de comandă mici. Motivul principal pentru care vor fi înfiinţate este că ele vor fi legătura vitală şi importantă între forţele naţionale, în acest caz forţele României, şi forţele multinaţionale ale NATO. Această legătură este foarte importantă, pentru că întărirea va fi mai uşor de făcut, va facilita programarea de mai multe exerciţii militare şi va asigura o legătură mai bună între NATO şi aliaţii individuali din estul Alianţei. Acest lucru este important. Ne vom spori capacitatea de întărire rapidă, dacă va fi necesar”, a spus Jens Stoltenberg.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO a fost deschisă la Bucureşti. Cum va funcţiona centrul care va monitoriza flancul estic al Europei

Divizia Multinaţională de Sud-Est a NATO a fost deschisă, luni, la Bucureşti, urmând ca de aici, peste 280 de militari din ţările membre ale Alianţei să coordoneze eventualele situaţii de criză şi mişcări ale soldaţilor din ţările membre NATO. Acesta este al doilea centru militar de acest gen înfiinţat pe flancul sud-estic al Alianţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite