Bumerangul penal al plagiatului lui Petre Tobă. Reacţia experţilor CNATDCU reclamaţi la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii reclamaţi de Petre Tobă că ar fi dat ilegal verdicul de plagiat în cazul său ameninţă că vor răspunde cu aceeaşi monedă: plângere pentru denunţ calomnios. Specialiştii în Educaţie afirmă că ancheta deschisă de Parchetul General nu va avea nicio finalitate, pentru că decizia CNATDCU a fost legală.

Declanşarea urmăririi penale „in rem” de către Parchetul General pentru abuz în serviciu, în cazul plângerii penale depuse de fostul ministru de Interne Petre Tobă împotriva membrilor Consiliului General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a stârnit reacţii puternice.

Specialiştii în Educaţie şi în Drept afirmă că ancheta procurorilor nu poate avea decât un singur deznodământ: disculparea experţilor care l-au găsit vinovat de plagiat pe Petre Tobă. Mai mult, membrii CNATDCU ameninţă că dacă vor fi citaţi la Parchet se vor prezenta, dar îşi rezervă dreptul de a răspunde acuzaţiilor făcute de fostul ministru de Interne tot în justiţie. La rândul său, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, susţine că decizia CNATDCU privind teza de doctorat a lui Petre Tobă nu poate fi influenţată de nicio anchetă.

Dan Mircea Bob: „Dacă sunt citat, fac plângere”

Fostul preşedinte CNATDCU, Viorel Barbu, explică faptul că verdicul dat de comisie în cazul de plagiat al lui Petre Tobă nu poate fi pus la îndoială.

„Nu pot să fac niciun fel de speculaţii despre acest dosar. Dacă voi fi citat, evident că voi merge la Parchet. Nu poţi să nu te duci dacă te invită procurorul. Dar acum sunt în Germania, sper să nu mă cheme prea curând ca să fiu nevoit să mă întorc în ţară. (...) Este dreptul oricui să facă plângere penală, dar verdictul dat de  CNATDCU a fost legal. Dosarul penal nu are cum să influenţeze hotărârea unei comisii”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul Viorel Barbu.
La rândul său, Dan Mircea Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din CNATDCU, susţine că ar fi penibil să fie chemat la Parchet, iar dacă se va întâmpla, va depune plângere împotriva lui Petre Tobă pentru denunţ calomnios.

„Comisia s-a constituit legal, preşedintele CNATDCU poate numi o comisie în orice condiţii. Dacă voi fi pus în situaţia penibilă personal de a fi chemat acolo voi face şi o plângere pentru denunţ calomnios şi nu are decât să suporte consecinţele legii. Noi am lucrat în perfectă legalitate”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Dan Mircea Bob. 

Ce vor verifica procurorii

Marius Văcărelu, profesor în Drept la SNSPA, susţine că plângerea lui Petre Tobă este un exerciţiu democratic, iar procurorii trebuie să dea un răspuns.

„Din punct de vedere procedural, odată ce ai primit un act, trebuie să te pronunţi fără să amâni prea mult o decizie. Parchetul nu este o instanţă de judecată. Primeşte nişte dosare şi se pronunţă pe ele. Nu trebuie să vedem ceva unde nu e. (...) Procurorii vor verifica dacă a fost respectată procedura. Întrebarea care se pune este următoarea: unde este vinovăţia când ţi se cere să evaluezi? Procurorii trebuie să stabilească unde a fost intenţia”, a explicat expertul.

Acesta nu exclude ca unii membri CNATDCU să interepreteze decizia procurorilor ca pe o formă de presiune, dar dacă nu au făcut nimic ilegal nu au de ce să se teamă.„Poate să fie o presiune asupra membrilor CNATDCU doar dacă sunt laşi. Dacă eşti un profesor universitar adevărat, nu făcut pe puncte sau altceva, nu ţi-e teamă de nicio plângere. Dacă ai ceva de ascuns, atunci te poate influenţa. Dacă nu vrei să fii membru în comisia respectivă poţi să-ţi dai demisia. Dacă accepţi să faci parte dintr-o comisie însemnă că ţi-ai asumat nu numai drepturile, ci şi obligaţiile, inclusiv riscul de a fi dat în judecată”, afirmă Marius Văcărelu.

Un plagiat care „se vede şi din cer”

La rândul său, profesorul Ştefan Vlaston afirmă că procurorii sunt obligaţi să facă verificări, dar nu vor descoperi nimic ilegal. Asta pentru că plagiatul lui Petre Tobă „se vede şi din cer”. „Domnul Tobă reclamă că a fost schimbată prima comisie tehnică, ce era formată din colegi de-ai lui şi care l-au albit. Ăsta e un plagiat care se vede şi din cer, nu ştiu cum l-au scos nevinovat. De altfel, unul dintre cei trei experţi fusese şi el acuzat de plagiat. Nu prea are ce să facă Parchetul aici, deoarece CNATDCU funcţionează după regulamente, care spun că este suveran şi că poate să accepte sau să nu accepte un raport al comisiei tehnice. Trebuie să ne asigurăm că avem un organism independent de politic, care nu ascultă de prieteni şi prietenii, care să spună alb pe negru ce se întâmplă. Unii mai reclamă, ce să facă şi ei? Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă pentru orice evaluare profesorii ar fi daţi în judecată de elevi. S-ar bloca tot sistemul de învăţământ”, a explicat Ştefan Vlaston.

Reacţia ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, că ancheta penală deschisă de Parchetul General după plângerea depusă de Petre Tobă nu va influenţa decizia CNATDCU privind teza de doctorat a fostului ministru de Interne.

„Sub nicio formă, ancheta penală nu va influenţa decizia CNATDCU privind teza de doctorat a domnului Tobă. Ancheta este una in rem, deci nu vizează persoane şi nu consider că pune presiune pe membrii comisiei. Comisia va lua decizia care se cuvine bazată exclusiv pe fapte, pe analiza lucrării, indiferent de ancheta care are loc. Analiza s-a finalizat, dar nu am semnat încă ordinul de retragere a titlului deoarece domnul Tobă a depus o contestaţie. După ce se va analiza această contestaţie, se va ajunge la o rezoluţie, iar decizia va fi semnată”, a declarat Mircea Dumitru.

Plângere la Parchetul General

La jumătatea lunii octombrie, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă. Procurorii Parchetului General au început deja urmărirea penală în dosarul constituit, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.

Pe 7 octombrie, Comisia de experţi a constatat că Petre Tobă a plagiat şi a solicitat retragerea titlului de doctor. Pe baza raportului întocmit de experţi, Consiliul general al CNATDCU a decis, pe 12 octombrie, că Petre Tobă a plagiat în lucrarea de doctorat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite