Bufet şi librărie în sediile Procuraturii. Un proiect al Ministerului Justiţiei care ar adânci şi mai tare criza spaţiului din parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetele vor închiria spaţii pentru amplasarea unor magazine cu produse alimentare, automate de băuturi, centre de dactilografiere şi copiere acte şi puncte de vânzare de carte juridică, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei. Nu se spune nimic în proiect despre criza spaţiilor din parchete şi faptul că procurorii stau şi câte 3 sau chiar 4 într-un birou.

Ministerul Justiţiei nu a rezolvat încă lipsa spaţiilor pentru ca procurorii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale, dar vor să mai şi închirieze din spaţiile parchetelor. Astfel, ministrul Robert Cazanciuc propune adoptarea unei hotărîri de guvern prin care spaţii ale parchetelor să fie închiriate pentru alte activităţi.

„Spaţiile care urmează să facă obiectul închirierii, suprafaţa fiecăruia dintre aceste spaţii, precum şi destinaţia acestora (punct alimentar bufet de incintă; punct amplasare automate băuturi calde/reci/sandviciuri şi/sau prestare servicii de dactilografiere, copiere/multiplicare acte; punct de vânzare/prezentare carte juridică) sunt prevăzute în anexa la proiect“, se arată în nota de fundamentare aflată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

"Măsura propusă are în vedere asigurarea unor facilităţi tuturor participanţilor la actul de justiţie (procurori, grefieri, avocaţi, justiţiabili) cu scopul utilizării eficiente a timpului alocat pentru îndeplinirea procedurilor legale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Ideea vine de la procurorul general Tiberiu Niţu

Iniţiatorii proiectului propun ca închirierea acestor spaţii să se facă în urma desfăşurării unei licitaţii publice, organizată de parchetul care are dreptul de administrare al respectivului imobil.

"Din chiria încasată potrivit contractului, o cotă-parte de 20 la sută să rămână la dispoziţia parchetelor titulare ale dreptului de administrare, pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a imobilelor în care se află spaţiile închiriate, iar restul de 80 la sută să se vireze la bugetul de stat", mai propune proiectul de act normativ.

Iniţiatorul acestui proiect este Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Ideea închirierii de spaţii vine de la Tiberiu Niţu, procurorul general al României. Pe 16 ianuarie 2015, acesta a trimis o adresă la Ministerul Justiţiei în care a expus această posibilitate.

„Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită promovarea unui proiect de hotărâre a Guvernului vizând închirierea unor spaţii aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea parchetelor“, arată Ministerul Justiţiei cine a venit cu ideea.

Procurorii din toată ţara s-au plâns în dese rânduri de lipsa spaţiilor de lucru. La multe parchete, procurorii stau şi câte 3-4 într-un birou din cauza spaţiului insuficient.

Şi presa a relatat în dese rânduri despre această problemă. De exemplu, la Brăila, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire cu Tribunalul şi Judecătoria, într-un spaţiu insuficient. De ani buni, procurorii au solicitat Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Brăila atribuirea unui teren pentru construirea unui sediu, însă demersurile au rămas fără rezultat.

În Vrancea, pe lângă lipsa de logistică, procurorii lucrează câte doi într-un birou, fiind greu de imaginat cum ar putea ambii să facă audieri şi anchete în acelaşi timp

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite