Băsescu: Am venit extrem de îngrijorat la Fortus Iaşi, dar plec liniştit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, în această seară, după ce a vizitat societatea ieşeană Fortus SA, că această fabrică nu va intra în faliment şi a subliniat că nu este cazul disponibilizării de personal, în condiţiile în care comenzile pe anul 2009 sunt acoperite.

"Am venit aici extrem de îngrijorat, dar plec liniştit, având în vedere că tot anul următor este acoperit de comenzi, 75% export, iar 25% intern. Am fost asigurat de conducerea societăţii că obiectivul major este producţia şi că nu se vor efectua disponibilizări. De asemenea, planul de reorganizare este pregătit şi trebuie aprobat doar de ANAF, cel mai probabil în lunile ianuarie-februarie. Mă bucur că Fortus SA, o societate care face produse unicate, continuă să reziste în Iaşi", a spus preşedintele.

Mesaj optimist

"Datorită stării de insolvenţă, datoriile societăţii către stat, de 40 milioane euro, sunt înghetaţe. Este o ocazie bună pentru reorganizare. Salariaţilor Fortus le trimit un mesaj de optimism, avem toate motivele să credem că nu se va închide unitatea", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a subliniat că salariaţii trebuie să fie solidari şi, în acelaşi timp, să continue parteneriatul cu managementul. "În faliment sigur nu intraţi", s-a adresat Traian Băsescu câtorva angajaţi prezenţi la fabrică la momentul vizitei sale.
Traian Băsescu a vizitat, după-amiază, unităţile Antibiotice SA şi Fortus SA. El a discutat cu conducerile acestor societăţi despre efectele crizei economice mondiale.

În ambele cazuri, şeful statului s-a declarat mulţumit de situaţia celor două societăţi şi a precizat că acestea au toate premisele să treacă cu bine peste criza economică mondială, în condiţiile în care efectele crizei nu le influenţează activitatea.

Nu este momentul ca Antibiotice să fie privatizată

În cursul vizitei de la Antibiotice SA, şeful statului a subliniat că nu este momentul ca societatea să fie privatizată şi că statul ar putea încuraja producătorul de medicamente prin neîncasarea dividendelor sau prin adoptarea unor măsuri ca medicamentele plasate pe piaţa românească să fie plătite la două-trei luni, şi nu la 180 zile.

Fabricile vizitate de preşedintele Traian Băsescu pregătesc, până la sfârşitul acestui an, aplicarea unor planuri de reorganizare care prevăd disponibilizări. Astfel, la Antibiotice SA se va reduce schema de personal cu 100 de posturi, iar de la Fortus SA ar putea fi concediaţi 500 de angajaţi.

În cazul producătorului de medicamente, pe lângă diminuarea costurilor salariale, planul mai prevede reducerea cheltuielilor materiale fără a fi afectată însă derularea normală a procesului de producţie.

În ceea ce priveşte societatea Fortus SA, lichidatorul firmei va prezenta judecătorului sindic, până la sfârşitul acestei luni, un plan de reorganizare care mai prevede scoaterea la licitaţie a aproape jumătate din patrimoniu (peste 50 hectare plus halele aferente) pentru plata datoriilor, în valoare de peste 75 de milioane euro, din care Fiscul ar urma să încaseze peste 40 de milioane euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite