Autorităţile sârbe au introdus “limba vlahă” în şcolile din Timoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sârbe nu-şi dezmint duplicitatea în relaţiile bilaterale cu România. La scurt timp după de a vizitat România, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, primul ministru sârb Ivica Dacic a dispus introducerea în şcolile din Timoc a aşa-zisei limbi vlahe.

Asociaţiile vlahilor/românilor din Valea Timocului au fost înştiinţate, marţi, de Ministerul Educaţiei de la Belgrad, că s-a dispus introducerea în şcoli a aşa-zisei vorbiri vlahe (Izborni predmet/Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture nastavnim programom Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture), notează Romanian Globan News.

“Ne exprimăm satisfacţia că s-au îndeplinit formele legislative pentru aplicarea procedurilor stabilite prin legislaţie (…) care conţine programul didactic al vorbirii vlahe cu elementele culturi naţionale”, se arată în comunicatul primit de organizaţiile româneşti.

Tot ieri, Biserica Ortodoxă Sârbă a emis un comunicat în care a atacat vehement Biserica Ortodoxă Română. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, la întânirea cu Victor Ponta, premierul sârb a pledat pentru nevoia de înţelegere între cele două biserici.

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe sprijinului României în procesul de integrare a Serbiei în Uniunea Europeană.

Culmea ironiei, tot marţi 4 iunie, Victor Ponta şi Titus Corlăţean au participat la o dezbatere la comisiile de politică externă ale celor doua Camere ale Parlamentului, având ca temă “Normalizarea relaţiilor cu Serbia”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite